Dlaczego warto kupić whisky Talisker Dark Storm?
- W 1960 roku gorzelnia Talisker spłonęła, dopiero dwa lata później rozpoczęto jej odbudowę
- Debiutowała w 2013 roku, wraz z wersją Storm, 57 North i Port Ruighe, pierwotnie wydana na rynek Travel Retail
- Mocno dymna, intensywna, aromatyczna, prażone orzechy, miód, dużo dębu, wędzonki, odrobina smoły, do tego sól morska, wodorosty, cytrusy, owoce sadu i pikantne przyprawy
- Stworzona ze średnio natorfowanych (około 20 p.p.m.) destylatów leżakowanych w mocno zwęglonych beczkach po Bourbonie
- Butelkowana z mocą alkoholu 45,8% ABV
- Doskonała z kostką mocno gorzkiej czekolady
- Złoty medal na World Whiskies Awards w 2016 roku
Single malt Talisker Dark Storm, butelkowany z mocą 45,8% alkoholu, dojrzewa w mocno zwęglonych dębowych beczkach. To beczki te odpowiadają za wyrazisty, wędzony smak inspirowany dzikim, nieposkromionym morzem! Prawdziwa reprezentacja lokalizacji, czyli szkockiej wyspy Skye.
Założycielami Taliskera byli bracia Hugh i Kenneth MacAskill. Kupiwszy w 1825 roku rozległe ziemie, przystąpili do przenoszenia ludności ze swoich farm do nowych osiedli w Carbost i Portnalong. W 1830 roku otworzyli destylarnię Talisker, jednak ich przedsięwzięcie nie zakończyło się sukcesem i po 18 lat kontrolę nad majątkiem przejął bank. Przez następne trzy dekady Talisker natknął się na szereg innych właścicieli, którym trudno było utrzymać dobrą passę w produkcji whisky. W 1880 roku losy Taliskera zmieniły się, gdy Roderick Kemp i Alexander Allen kupili gorzelnię i przystąpili do rozbudowy gorzelni. Wówczas odmieniły się losy marki. Talisker od dawna był dostępny jako single malt od niezależnych producentów, takich jak Gordon i MacPhail. W 1998 roku marka zyskała większe znaczenie jako członek Classic Malts Selection, gdy wiek słodów został podniesiony do 10 lat. Od 2008 roku asortyment marki ciągłe rozszerza się o nowe wydania whisky słodowej w różnym wieku.
Talisker stworzył markę, która łączy dym, owoce, siarkę, sól i pieprz. Słód szkockiej destylarni jest średnio torfowy, brzeczki klarowne, a fermentacja długa. Destylatory są bardzo wysokie, co powoduje obecność siarki w whisky i może nadać charakterystyczną pieprzność dojrzałemu trunkowi. Dojrzewanie odbywa się w ponownie napełnianych beczkach, w przypadku Talisker Dark Storm w beczkach zwęglonych. Podczas procesu dojrzewania single malt z roku na rok staje się coraz bardziej wyrazisty, torfowy i pikantny – dokładnie taki, jak ostry powiew wiatru tuż nad brzegiem morza.
Długi i orzechowy finisz poprzedza smak miodu i aromaty wędzonego boczku oraz chilli. Pod bursztynową szatą czeka jeszcze wiele innych niespodzianek...
Barwa: ciemny bursztyn;
Aromat: wędzony boczek, czarny pieprz, chilli i owoce;
Smak: dąb, czerwone owoce i cytrusy, miód;
Finisz: bardzo długi, orzechowy;
Aby wzmocnić torfowy charakter tego i tak już bardzo wyrazistego single malta, wystarczy dodać do whisky dwóch lub trzech kropli wody. Wówczas wrażenia sensoryczne staną się jeszcze bardziej osiągalne i dostępne dla naszego podniebienia. Pamiętajcie o odpowiednim doborze szkła. W tym wypadku sprawdzi się szklanka typu tumbler lub kieliszek do degustacji.
Na etykiecie Talisker Dark Storm szaleje prawdziwa burza! Czarne niebo przeszywa piorun, chmury kotłują się na wietrze, a fale jeszcze długo nie będą spokojne. Idealne odzwierciedlenie charakteru single malta. Sama butelka jest smukła, ma długą szyjkę i została wykonana z bezbarwnego szkła. Whisky pakowana jest w prostokątne pudełko – również z szalejącą burzą na froncie.
Talisker Dark Storm prezentuje surową i wyrazistą odsłonę regionu, jakim jest szkocka wyspa Skye. Świetny single malt dla lubiących surowe i mocne akcenty smakowe. To jednak nie whisky dla każdego! Takie pozycje albo się kocha, albo nienawidzi. Obok tego dramu nie przejdziecie obojętnie, a po degustacji nie zapomnicie o nim tak szybko.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | TALISKER |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 45.8 |
Pojemność | 1L |
Jim Murray | 92 |