Początki historii marki Catto’s są praktycznie równoznaczne z historia powstania pierwszej szkockiej mieszanki. Pierwszy destylator kolumnowy, dzięki któremu ruszyła produkcja mieszanek szkockiej whisky powstał w roku 1860, a pierwsza butelka trunku pod etykietą Catto’s powstała już rok później, bo w 1861 i nosiła nazwę „James Catto’s Rare Old Scottish Highland Whisky”. Do powstania tej wyśmienitej whisky przyczyniły się dwie rzeczy: ogromna ambicja Jamesa Catto’sa, który pragnął stworzyć najlepszej jakości trunek oraz fakt, że miał ku temu możliwości. W tamtych czasach Catto był bogatym właścicielem sklepu spożywczego, który mieścił się w samym sercu Aberdeen. Dzięki temu, że Aberdeen znajduje się w pobliżu dwóch niezwykle popularnych z racji produkcji single maltów regionów – Speyside oraz Highlands, James mógł podróżować i zbierać z lokalnych gorzelni próbki do własnych eksperymentów. Zebrane próbki uważnie degustował, mieszał, łączył i mierzył aż udało mu się stworzyć mieszankę idealną.
James Catto miał również duże możliwości rozpropagowania swojej marki, po pierwsze dzięki sprzedaży trunku w swoim sklepie, który cieszył się dużym uznaniem wśród zagranicznych gości, a po drugie dzięki wpływowym znajomościom, takim jak na przykład z właścicielem linii żeglugowych P&O i White Star. Znajomości te pozwoliły butelkom z etykietą Catto’s na stałe zagościć na statkach, które cumowały w portach na całym świecie.
Połączenie wszystkiego, co najlepsze
Catto’s to blended scotch whisky, czyli powstaje poprzez zmieszanie whisky słodowej z whisky zbożową. Unikalny smak i charakter takich whisky tworzony jest dzięki specjalistycznemu dobieraniu odpowiednich destylatów, miejsc produkcji, które świadczą o ich charakterach oraz proporcji. W portfolio Catto’s znajdują się whisky, które tworzone są z whisky produkowanych we wszystkich pięciu gorzelniach należących do Inver House Destillers. Każda z tych gorzelni specjalizuje się w produkcji trunków o innych cechach: te z Balmenach i Speyburn wyróżniają się głębokością smaku i struktury, te z Balblair i Pulteney to aromaty orzechowe i pikantne, a te z Knockdhu – świeże aromaty cytrusowe i kwiatowe.
Cytrusy, orzechy i dużo miodu
Cattos Rare Old Scottisch to najstarsza receptura marki, która opiera się na połączeniu jedynie najlepszych whisky. Dzisiejsza mieszanka powstaje z trunków słodowych z regionów Speyside i Highland oraz trunku zbożowego z Lowland. Dzięki temu whisky ma wyraźnie słodowy charakter, delikatny smak i przyjemnie aromatyczny zapach.
Kolor: złocisto-miodowy;
Nos: aromatyczny i czysty; miód, cytrusy, orzechy, wanilia, grzanka z masłem, kwiaty, świeża trawa;
Smak: pełny, oleisty; słód, skórka z cytryny i pomarańczy, świeże siano, gruszka, zielone jabłko;
Finisz: aksamitny i słodki; brązowy cukier, dąb, wanilia, cytrynowy zest;
Butelka whisky o wysokiej jakości i uniwersalnym smaku, a w dodatku większej pojemności, bo aż 1 litr, to najlepszy pomysł na przyjęcie w dużym gronie znajomych, w którym każdy „lubi co innego”. Catto’s posmakuje zarówno w wersji czystej, na lodzie, a także jako dodatek w koktajlach, od tych najprostszych typu Whisky Sprite, do bardziej eleganckich jak Brainstorm z wytrawnym, białym wermutem i sokiem grejpfrutowym. Większa pojemność to pewność, że każdy z gości będzie mógł przygotować swojego ulubionego drinka.
Kreacja butelki inspirowana jest podróżami morskimi, jakie pierwsze partie trunku odbywały w drodze do zdobycia międzynarodowej popularności. Butelka o szerokim, prostokątnym kształcie wykonana jest z jasno-zielonego szkła. „Mocny” kształt butelki ma oddawać pewność siebie, męskość i dumę zamkniętego wewnątrz whisky. Front butelki wytłoczony został w ukośne linie, które imitują morskie fale rozchodzące się pod napieraniem na nie dziobu statku. W tym przypadku dziobem jest trójkątna etykieta o jasnej barwie.
Na etykiecie widnieje nazwa producenta w zielonym kolorze, szczegóły dotyczące trunku w złotej czcionce oraz data powstania pierwszej butelki, rok 1861, która jest oddaniem hołdu Jamesowi Catto’sowi oraz wyrazem szacunku do tradycji. W tle umieszczono znak wodny, który jest również częścią logotypu marki – lwa stojącego na tylnych łapach. Pełen logotyp, lew oraz dwie korony, mieszczą się na zakrętce. Jest to logo inspirowane rysunkami, które mieściły się na pierwszych drewnianych skrzyniach, w których przewożone były butelki za granice Szkocji.
Dodatkowym opakowaniem jest kartonowe pudełko, utrzymane w eleganckim stylu i kolorach współgrających z barwami butelki oraz etykiety. Tło o jasno-kremowym odcieniu zajmuje lew z logotypu. Na boku pudełka umieszczono nazwę producenta w kolorze beżowym, a z przodu w kolorze zielonym. Na froncie nazwa producenta umieszczona została wewnątrz złotego łuku, imitującego kształt fal. Ciekawa jest również czcionka, jaką wykorzystano do stworzenia nazwy marki oraz dwie złączone ze sobą litery „t”, do których inspiracją były celtyckie węzły i typografia.
Catto’s to whisky, które w przyjemny i przystępny sposób otworzy drogę do blended scotch whisky dla osób, które nigdy wcześniej nie smakowały tego typu trunków, a jednocześnie zaskoczy unikalnością aromatów znających się na rzeczy degustatorów. Łagodny smak spodoba się paniom, panowie polubią harmonijne połączenie oleistej konsystencji i orzechowego aromatu. Wysoka jakość trunku i szykowne opakowanie sprawia, że warto zabrać go ze sobą na przyjęcie, rodzinne spotkanie czy zabawę sylwestrową.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | CATTOS |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |