Dlaczego warto kupić whisky Label 5?
- Znajduje się w pierwszej dziesiątce najpopularniejszych marek whisky na świecie
- Marka należy do francuskiego koncernu La Martiniquaise
- Delikatna, wyraźnie słodka, owocowa
- Skomponowana z destylatów słodowych i zbożowych leżakowanych w beczkach po Burbonie przez co najmniej 3 lata
- Podstawową whisky słodową w jej składzie jest Glen Moray
- Mistrzem kupażu Label 5 jest Master Distiller gorzelni Glen Moray, Graham Coull
- Świetna na upalny letni dzień w drinku lub na kostkach lodu
- Znakomity stosunek jakość-cena
- Złoty medal na World Whiskies Awards w 2020 roku
Label 5 Premium Scotch Whisky to dziewiąta najbardziej popularna marka whisky na świecie, szczególnie we Francji. Sprzedawana jest dziś aż w 100 krajach świata, w tym w Polsce. Producentem złotego trunku jest firma La martiniquaise, drugi co do wielkości producent alkoholi we Francji. Portfolio marki jest dość szerokie i posiada produkty Label 5 o różnym czasie maturacji – 18letnią i 12letnią. Historia La martiniquaise to prawdziwa opowieść o sukcesie, która rozpoczęła się w 1934 roku, kiedy francuski wizjoner Jean Cayard zaczął sprzedawać wino i napoje spirytusowe we Francji. To historia pełnej pasji i przedsiębiorczości, dynamicznej i nowoczesnej firmy, która nieustannie rozwija się we Francji, a od kilku lat za granicą, gdzie wciąż pisze nowe rozdziały w swojej historii.
Scotch Whisky Label 5 produkowana jest ze starannie wyselekcjonowanych ziaren i słodowanego jęczmienia. Firma La martiniquaise jest właścicielem destylarni Glen Moray w mieście Speyside w Szkocji, gdzie powstaje single malt kupażowany później z whisky zbożową z innej gorzelni. Master Distiller w Glen Morey, Graham Coull , jest również mistrzem kupażu produktu Label 5! Gorzelnia Glen Moray produkuje rocznie ogromne ilości whisky – ponad 23 miliony.
Label 5 Premium Scotch Whisky zdobyło przez lata wiele nagród, między innymi: złoty medal w World Whisky Awards 2020, podwójny złoty medal w CWSA Awards 2019, złoty medal w SIP Awards 2019, złoty metal w New York International Spirtis Competition 2018.
Szkocki blend to miks whisky zbożowych i jęczmiennych single maltów, z czego przewagę stanowią te pierwsze. Zaciery zbożowe, pozbawione jęczmienia, są delikatniejsze i bardziej finezyjne dla podniebienia. Jak powstaje zacier? Pierwszym krokiem jest namoczenie zbóż, co stymuluje je do kiełkowania. Później następuje suszenie ciepłym powietrzem, które ma zastopować rozkwit w odpowiednim czasie. Otrzymany słód następnie zostaje poddany mieleniu na tak zwaną „grubą mąkę”. Ostatni krok obróbki zboża to zacieranie (mashing), które odbywa się w okrągłych kadziach zaciernych. Wówczas wytwór gotowy jest na fermentację oraz destylację.
Proces wytwrzania szkockiego alkoholu, zarówno ze słodów jęczmiennych, jak i zbożowych, jest pracochłonny i wymaga wieloletniego doświadczenia. W momencie, kiedy zacier jest gotowy, następuje fermentacja. Podczas tego kroku, drożdże zmieniają cukier w alkohol. Fermentacja sprawia, że z surowców wydobywa się naturalny smak. Później dochodzi do filtracji i do destylacji w miedzianych alembikach. W przypadku szkockiej whisky destylacja odbywa się dwukrotnie. Podczas pierwszej z zacieru uwalnia się alkohol. Podczas drugiej destylacji obecny musi być Master Distiller, czyli w przypadku alkoholu Label 5 - Graham Coull. To wtedy następuje oczyszczenie surówki gorzelniczej. Później przychodzi pora na beczkowanie, które trwa nie mniej niż trzy lata i nadaje trunkowi odpowiednich walorów smakowych. Drewno dębu, w którego powstają beczki, funduje płynowi nuty wanilii, sosny bądź kokosa. Im dłuższy czas maturacji, tym alkohol przejmie z beczek więcej smaku. Ciekawostką jest, że w ciągu roku z beczki wyparowuje od 2 do 5% alkoholu. Tradycyjny, szkocki blend z czekoladowym wykończeniem
Label 5 Premium Scotch Whisky to typowy, szkocki blend. Oznacza to, że jest bardzo delikatny i nieinwazyjny w swoich walorach sensorycznych. Końcówka finiszu zapewnia jednak niespodziankę w postacie czekoladowych nut.
Barwa: złota
Aromat: dość słodki, wyczuwalna skóra, kremowy, delikatny;
Smak: oleisty, słodki
Finisz: niedługi, owocowy, pieprzne nuty, elementy czekoladowe na końcu;
Szkockie blendy tworzą szerokie pole do popisu w kwestii drinków– tak też jest w przypadku Lebel 5 Premium Scotch Whisky. Delikatność trunku sprawia, że jest on idealną bazą pod wiele wariacji koktajlowych – od tych wytrawnych, poprzez kwaśne, aż po słodkie. Klasyczną propozycją będzie serwowanie whisky w niskiej szklance z colą na dwóch lub trzech kościach z lodu, z ewentualnym dodatkiem plastra z cytryny lub pomarańczy. Inne proste rozwiązanie to dodanie do trunku soku jabłkowego lub pomarańczowego i podanie mikstury w wysokiej szklanicy wypełnionej lodem. Jeśli mamy chęć na nieco bardziej fantazyjne opcje, pokuśmy się o przygotowanie Whisky Sour, Mint Julep, Manhattanu lub Old Fashioned. Warto również poeksperymentować i zaserwować koktajl z własnego przepisu!
Lebel 5 Premium Scotch Whisky prezentuje się niezwykle elegancko. Butelka ma kwadratową formę i bezbarwne szkło, która pozwala w pełni zachwycić się złotym kolorem alkoholu. Kolor etykiety przechodzi z czarnego w bordo, nadając się wykwintnego charakteru. Etykieta informuje o nazwie trunku, zawartości alkoholu, jego typie oraz kraju produkcji. Zwraca uwagę również na to, że trunek dojrzewał w dębowych beczkach, jak na szkocką whisky przystało. Uwagę zwraca bogaty herb o czerwono-niebieskich barwach, występujący na butelce aż trzykrotnie – dwa razy na etykiecie, raz w formie żłobienia na szkle. Herb jest symbolem Szkocji od XIII wieku i występuje w różnych odsłonach. Szkocja posiada swoje narodowe zwierzęta, którymi jest lew i jednorożec. Na szkockim godle widnieje czerwony ryczący lew w pozycji stojącej, a na herbie królewskim towarzyszą mu jednorożce. Lebel 5 również wykorzystał tę symbolikę, aby umocnić znaczenie trunku jako narodowego produkcji zielonej krainy.
Wyobraź sobie najlepszego kompana szalonego, sobotniego wieczoru. Towarzysza, który rozluźni atmosferę, a także wpasuje się w każdy klimat. To Lebel 5 Premium Scotch Whisky! Szkocki blend z uwagi na swój delikatny, niewymuszony smak będzie odpowiadać każdemu. Trunek stanowi świetną bazę pod drinki, co oznacza, że w palecie koktajli z whisky wszyscy znajdą coś dla siebie. Nie zwlekaj, weź Lebel 5 na imprezę lub racz się nim w domu przy dobrej książce.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | LABEL 5 |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 87 |