Bursztynowa whisky ubrana w pękatą butelkę o miedzianych kolorach to reprezentant marki Spey River. Ten szkocki single malt, leżakujący w dębowych beczkach co najmniej trzy lata, finiszuje w beczkach po sherry. To w nich rodzą się smaki i aromaty, w których zakocha się niejeden smakosz złocistych alkoholi. Zabutelkowana z mocą 40% alkoholu whisky, zachwyca ostrym charakterem i falami dębowych nut.
Marka Spey River powstała, aby uczcić wyjątkowy charakter szkockiego regionu Speyside i przepływającej przez niego rzeki Spey. Bez krystalicznie czystej wody nie ma whisky – to jeden z głównych składników bursztynowego alkoholu, wiele od niego zależy. Trunki ze Speyside są niezwykle delikatne, finezyjne, ale też dość zróżnicowane. Często dominują w nich kwiatowe lub owocowe akcenty, a producenci ze Speyside nie boją się sięgać po beczki po sherry lub rumie, aby wykorzystać je dla dopełnienia charakteru dramu.
Beczki po sherry są od dawna wykorzystywane w przemyśle whisky ze względu na bogactwo smaków, jakie nadają whisky. Kiedy sherry dojrzewa w drewnianej beczce, w przeciwieństwie do bourbona, płyn nie wsiąka w słoje drewna. Zamiast tego smaki są aktywowane przez utlenianie płynu, pozostawiając charakterystyczne, głębokie nuty owocowe, które później przejmuje whisky. Prawie 90% wszystkich beczek wykorzystywanych w przemyśle szkockiej whisky to beczki po bourbonie, jednak pozostałe 10% to głównie beczki po sherry. Warto widzieć, że alkohol można nazwać sherry tylko wtedy, gdy jest produkowany w regionie Jerez w Hiszpanii. Wykorzystanie beczek po sherry gwarantuje głębię smaków i aromatów. Whisky wiele zyskuje, spędzając dodatkowy czas w beczkach po hiszpańskim alkoholu.
Whisky z wachlarza marki Spey River, finiszująca w beczkach po hiszpańskiej sherry, zwraca uwagę głęboką, złocistą barwą. Dominujące smaki to owoce i dąb.
Barwa: bursztynowa;
Aromat: nieco pikantny z dębem w roli głównej;
Smak: lekkie akcenty owoców i wanilii, fale dębowego drewna;
Finisz: średniej długości, otulający i przyjemny;
Najlepszym sposobem podania whisky Spey River Sherry Cask będzie zaserwowanie jej w niskiej szklance o grubym dnie, bez dodatków. Prostota często jest najlepszą opcją i tak też jest w tym przypadku. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozcieńczyć nieco dram kostkami lodu – zdecydowanie dwie kości wystarczą. Cieszcie się trunkiem powoli, dajcie ponieść się kolejnym falą bogatych smaków i aromatów.
W obszernej, pękatej tubie o bursztynowej barwie, skrywa się obła butelka o tej samej palecie kolorystycznej, co opakowanie. W prezentacji dominują kolory zachodzącego słońca i złota. Na froncie szkła znajdziecie biało-złocistą etykietę z opisem produktu, a także podpisem Master Distillera. Na opakowaniu dokładnie opisano, jaki wpływ na dram mają wykorzystane w procesie dojrzewania beczki.
Spey River Sherry Cask to kolejna ciekawa pozycja w katalogu szkockiej marki. Zaawansowany i dokładnie opracowany proces dojrzewania single malta zaowocował doskonałą whisky o wielowymiarowym charakterze. To świetna propozycja dla doświadczonych już smakoszy, jak i dla tych dopiero raczkujących w świecie whisky słodowej. Z pewnością spełni oczekiwania wymagających wielbicieli złotego alkoholu.