Auchentoshan to jedna z niewielu destylarni mieszczących się w malowniczym regionie Lowlands i z pewnością najbardziej rozpoznawalna wśród nich. Powstała w roku 1817, a od 1823 produkuje whisky z oficjalną licencją. Choć z początku nazywała się „Duntocher Distillery”, dziś zdobywa sławę pod wyjątkowo trudną do wypowiedzenia nazwą Auchentoshan, która jest podstawą obecnej strategii marketingowej. Jej założycielem był John Bulloch Thorne, inżynier, który postanowił u stóp Old Kilpatrick Hills w hrabstwie Dunbartonshire otworzyć własną gorzelnię. W rękach założyciela pozostawała do roku 1878, a następnie przeszła do rąk firmy C.H. Curtis and Co. W tamtym okresie jej wydajność osiągnęła poziom 150 tysięcy litrów whisky rocznie. W roku 1903 gorzelnię odkupili bracia McLachlan prowadzący biznes handlowy opierający się na sprzedaży wina. Pozostali oni właścicielami marki przez blisko 60 lat, z czego na okres ich własności przypada 20-letnia przerwa w produkcji. Powodem wstrzymania pracy w gorzelni była II Wojna Światowa oraz poważne uszkodzenie w roku 1941 destylarni i doszczętne zniszczenie magazynów. Ponownie została otwarta w roku 1960 pod zarządem firmy J & R Tennent, jednak już w 1969 marka należała do kogoś innego – tym razem do Eddiego Cairnsa. Eddie był właścicielem sieci hotelów i restauracji, a jego kierownictwo w gorzelni przyniosło marce pierwsze sukcesy. To wtedy również Auchentoshan rozpoczął produkcję whisky single malt, zapisując się tym samym w historii, jako pierwszy producent single malt w regionie Lowlands. W 1984 roku Auchentoshan przeszedł w ręce firmy Morrison Bowmore Distillery, którą następnie w roku 1994 zakupił obecny właściciel, Suntory. Dzisiejszy zarząd nie szczędzi środków na rozwój i reklamę marki, wydając regularnie co kilka lat nowe, dostosowane do nowoczesnego konsumenta kolekcje whisky.
Auchentoshan wyróżnia się niezwykle łagodnym charakterem, którego nie sposób znaleźć u innych producentów szkockich trunków. Tę nadzwyczajną łagodność zawdzięcza doskonale dopracowanemu procesowi produkcji.
Po pierwsze, do przygotowania zacieru wykorzystywany jest jedynie delikatnie wypalany jęczmień. Po drugie, gotowy zacier destylowany jest aż trzykrotnie, co pozwala pozbyć się wszelkich „nieczystości” i wyostrzyć czysty aromat cytrusów i kwiatów. Po trzecie, gorzelnia zrezygnowała z torfowanego słodu, a łagodny klimat regionu Lowlands pozwala dojrzewać trunkom leżakującym w beczkach znacznie szybciej.
Auchetoshan Springwood to whisky wydana na rynek w roku 2012, jako jedna z 5-ciu propozycji dla klientów sieci Travel Retail. Kolekcja ta jest swoistym hołdem oddanym drewnu, jakże ważnemu elementowi powstawania whisky. Każda z butelek dedykowana jest innemu etapowi wzrostu drzewa i jego wpływu na paletę aromatyczną trunku. Springwood to whisky inspirowana drzewem w młodym stadium. Kolekcja butelkowana jest bez określania wieku.
Whisky ta została trzykrotnie wydestylowana, dzięki czemu charakteryzuje się gładkością i łagodnością. Pomimo łagodności trunek nie jest mdły, a wręcz przeciwnie – bardzo wyrazisty o mocno wyczuwalnych aromatach cytrusowych. Dojrzewa w beczkach z dębu amerykańskiego po Boubornie różnych rozmiarów, dzięki którym osiągnęła doskonałą równowagę i złocisty odcień.
Kolor: intensywnie złoty;
Nos: subtelny; cytrusy, wanilia, biała czekolada, siano, miód, olejek pomarańczowy;
Smak: świeży i intensywny; grapefruit, zielone jabłko, skórka cytryny, miód, świeże siano, orzechy laskowe, czekolada, krówka waniliowa;
Finisz: trwały i równie świeży; wanilia i słodka lemoniada, skórka pomarańczy i cytryny;
Doskonała whisky do smakowania na czysto w kieliszku do degustacji, który pomoże skupić aromaty przy krawędzi szkła lub w towarzystwie słodkich deserów o waniliowym aromacie, jak tarta z kremem mascarpone i skórką z cytryny. Można się nią delektować zarówno w towarzystwie bliskich przyjaciół, tworząc wyjątkowe spotkanie lub w samotności podczas spokojnego wieczoru w domu.
Butelka, w której zamknięto whisky ma prosty kształt o delikatnym zaokrągleniu i wykonana jest z jasnego szkła. W dolnej części zdobi ją duże tłoczenie przedstawiające trzy alembiki należące do marki oraz jej nazwa. Środkową część zdobi wąska etykieta w nowoczesnym stylu: na betonowo-szarym tle umieszczono dużą nazwę producenta oraz kilka informacji na temat trunku oraz dużą szarfę w kolorze intensywnej zieleni z dużą nazwą whisky. Całość zdobią ciemno-miedziane wąskie ramki dodające elegancji. Szyjka obleczona jest prostym i krótkim kapturem w kolorze ciemnego srebra z zakończeniem o jasno-srebrnej barwie.
Dodatkowe opakowanie, którym jest prostokątne pudełko, utrzymane jest w takim samym stylu, co butelka. Tło w kolorze betonu zdobi od góry: logotyp marki, czyli trzy alembiki w kolorze miedzi, rok otrzymania licencji na produkcję whisky, duża nazwa producenta oraz trunku na zielonym tle, a pod nimi informacje o aromatach i smaku whisky.
Auchentoshan Springwood to doskonałe whisky dla początkujących miłośników złocistego trunku, którzy mają już za sobą pierwsze degustacje podstawowych single maltów, a teraz poszukują alkoholu nietuzinkowego i wyjątkowego. Łagodny smak zadowoli osoby rozpoczynające przygodę z whisky, a także zaskoczy znawców szkockich trunków.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | AUCHENTOSHAN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 1L |