Dlaczego warto kupić whiskey Clontarf 1014 Single malt?
- Whiskey Clontarf swą nazwę zawdzięcza jednej z najważniejszych bitew w historii Irlandii – 23 kwietnia 1014 roku pod Clontarf właśnie król Brian Boru („Śmiały”), choć sam poległ, zdołał zwyciężyć Wikingów, co umożliwiło Irlandii harmonijny, niczym nieskrępowany rozwój
- Subtelna, kremowa, pełna cukierkowej słodyczy, a także słodkich kwiatów i owoców oraz pełnej gamy mniej i bardziej pikantnych przypraw
- Jej proces produkcji jest nietypowy - zacier powstaje zarówno z jęczmienia słodowanego, jak i niesłodowanego
- Destylowana trzykrotnie w tradycyjnych alembikach typu Copper Pot Still
- Skomponowana z destylatów 5-8-letnich leżakowanych w wypalanych od środka beczkach po Bourbonie
- Poddawana filtracji za pomocą węgla drzewnego z dębu atlantyckiego
- Produkowana rokrocznie w nieokreślonej limitowanej ilości w gorzelni Bushmills
- Beverage Tasting Institiute przyznał wersji single malt 90 punktów na 100 możliwych
Whisky, a właściwie whiskey Clontraf produkowana jest przez firmę Clontraf Whiskey Company, zlokalizowaną w hrabstwie Cork, na południowym zachodzie Irlandii. Sama spółka powstała w 1998 roku, skupiając się głównie na produkcji wódki. Rok 2008 był rokiem przełomowym jeśli chodzi o produkcję whisky przez spółkę – wtedy po raz pierwszy wprowadzono na rynek whisky mieszaną – Clontraf 1014.
Whiskey Clontraf 1014 to klasyczna, trzykrotnie destylowana whiskey irlandzka. Sama nazwa Clontraf, a właściwie Clontraf 1014 nawiązuje do zwycięskiej bitwy pomiędzy Irlandczykami a Wikingami, która miała miejsce w Clontraf pod Dublinem. Dzień bitwy przypadł na wiosnę 1014 roku, a dokładnie w Wielki Piątek. W tym dniu Irlandczykom przewodził sam król Brian Boru (Śmiały). Bitwa, która według zapisów trwała cały dzień, była niezwykle zacięta i krwawa – spośród 8000 uczestników śmierć poniosło ponad 6000. Jednak dzięki temu zwycięstwu, Wikingowie zostali juz na zawsze wyparci z Zielonej Wyspy.
Whiskey Clontraf 1014 single malt produkowana przez Clontraf, w odróżnieniu od whisky szkockiej jest destylowana trzykrotnie dzięki czemu finalny produkt jest zdecydowanie łagodniejszy. Ciekawostką jest fakt, iż destylat – podobnie jak w przypadku Jacka Danielsa – filtrowany jest przez warstwę węgla drzewnego, aby dodatkowo go oczyścić i nadać mu wyjątkowego smaku. Alkohol starzony jest beczkach po bourbonie. Jeszcze przed butelkowaniem przeszedł proces mieszania (marrying / vatting), gdzie whiskey z wielu beczek mieszana jest w kadzi, tak aby gotowy produkt odpowiadał oczekiwaniom klientów.
Whiskey Clontraf 1014 nie posiada określenia wieku, butelkowana jest z mocą 40%.
Kolor: złoty
Zapach: wyraźnie słodko-miodowa, czuć wanilie, owoce – czarna porzeczka, śliwka, jabłko.
Smak: początkowo dość ostry, wyrazisty, pieprzny. Dalej na pierwszy plan wychodzą znane z zapachu owoce – śliwki, jabłka. Smak bardzo spójny z zapachem.
Finisz: średniej długości, początkowa słodki, przechodzący w wytrawność – skóry, delikatne tytonie. Nadal wyczuwalne są śliwki.
Whiskey Clontraf 1014 to whisky, która z powodzeniem może być degustowania w czystej postaci jak i serwowana do wszelkich przekąsek – to whisky deserowa, świetnie pasująca np. do szarlotki z lodami. Dzięki swojemu wyrazistemu charakterowi (pomimo trzykrotnej destylacji) świetnie sprawdzi się jako baza do koktajli.
Whiskey sprzedawana w przezroczystej butelce z beżową etykietą, z wyraźnie zaznaczoną nazwą Clontraf oraz datą 1014. Całość zapakowana w elegancki czarny kartonik, na którym znajdują się najważniejsze dane o samym produkcie.
Clontraf 1014 whiskey to trunek dość nieoczywisty. Pomimo trzykrotnej destylacji oraz filtrowania przez węgiel drzewny to whiskey nadal bardzo wyrazista w smaku, bardzo owocowa. Zdecydowanie warta spróbowania, chociażby z szacunku dla historii zwycięstwa Irlandczyków.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | CLONTARF |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 85.5 |