Ta ciemno-bursztynowa whisky, ubrana w fioletowe barwy, to reprezentant gamy Spey River – marki hołdującej regionowi Speyside. Single malt, zabutelkowany z mocą 40% alkoholu, dojrzewał co najmniej trzy lata w dębowych beczkach po bourbonie. Taki dobór beczek zapewnił dramowi kremowego charakteru i przyjemnej słodyczy. Ten w pełni szkocki produkt z pewnością zainteresuje wielu smakoszy whisky słodowej – i nie będą oni rozczarowani.
Speyside jest częścią regionu Highlands i rozciąga się na wschód od miasta Inverness i jest ograniczone od północy wybrzeżem, a od południa górami Grampian. Nazwa pochodzi od rzeki Spey, która wpada do Morza Północnego. Trudno mówić o jednym profilu smakowym whisky ze Speyside. Różnorodność jest duża, a whisky może być zarówno lekka, jak i wyrazista. Dymna whisky ze Speyside również nie jest dziś niczym niezwykłym. Większość gorzelni wykorzystuje do produkcji własną wodę źródlaną. Jednakże do mycia, chłodzenia i kondensacji wykorzystuje się wodę z rzeki Spey i jej dopływów. Gdyby nie rzeka Spey, nie byłoby whisky Spey River.
Na ostateczny smak whisky składa się wiele czynników. W Szkocji trunek musi dojrzewać w beczkach przez co najmniej trzy lata, zanim będzie można nazywać go „whisky”. Rodzaj użytego drewna, wiek, wielkość i wcześniejszy płyn zamieszkujący beczkę mają znaczenie. Większość beczek po whisky jest wykonana z amerykańskiego białego dębu lub europejskiego dębu – marka Spey River wykorzystuje dąb amerykański. Ten rodzaj nadaje delikatniejszy. Przed dodaniem bourbona, beczki przechodzą zarówno opiekanie, jak i zwęglanie. Whisky dojrzewająca w beczkach po bourbonie ma złocisty kolor. Nuty smakowe to przede wszystkim kokos, wanilia, miód, karmel, dąb, skóra, gałka muszkatołowa, migdał i toffi.
Szkocki single malt Spey River, dojrzewający w beczkach po amerykańskim bourbonie, oferuje klasyczne nuty kokosa, wanilii i dębu. Czujne zmysły docenią element przypraw.
Barwa: miedziana;
Aromat: finezyjne fale kokosa, kremowa wanilia;
Smak: jeszcze więcej wanilii, przyprawy i dąb;
Finisz: nuty migdałowe, dość długi;
Ta szkocka produkcja z amerykańskim duchem w tle doskonale smakuje w towarzystwie kostek lodu. Pamiętajmy jednak, aby zbytnio nie rozwodnić swojego dramu i dodajmy tylko dwie kostki – to zdecydowanie wystarczy. Część smakoszy z pewnością postawi jednak na klasyczną formę degustacji, czyli na whisky bez dodatków. Taka forma podania pozwala zachować moc doznań i cieszyć się pełnią smaków i aromatów.
Gama Spey River to spójna wizualnie kolekcja. Butelki są obłe, szyjki średniej długości, a szkło bezbarwne. Whisky dojrzewająca w beczkach po amerykańskim bourbonie dostała srebrzystą etykietę z fioletowymi elementami. Taka kolorystyka obecna jest również na obszernej tubie, w której skrywa się szkocki skarb. Trzeba przyznać, że single malt Spey River Bourbon Cask prezentuje się zachęcająco – z pewnością nie wysiedzi długo na półce.
Ten dojrzewający w dębowych beczkach single malt, produkowany od pierwszego do ostatniego etapu w Szkocji, to propozycja dla wielbicieli słodkich i otulających dramów. Maturacja w dobranych beczkach stworzyła whisky fundującą niezapominane doznania smakowe i aromatyczne. Świetnie sprawdzi się jako prezent dla początkującego smakosza whisky słodowej, ale zadowoli również bardziej doświadczonych w tym temacie.