Whisky Togouchi to wypusty przedsiębiorstwa Chugoku Jozo. Blend Togouchi Japanese Kiwami, butelkowana z mocą 40% alkoholu, wytwarzana jest ze szkockiego słodu i kanadyjskiego zboża. Kupażowanie oraz maturacji odbywa się natomiast w Kraju Kwitnącej Wiśni. Ta niecodzienna wariacja sprawia, że trunki marki stanowią nietypowe połączenie najlepszych składników z różnych stron świata. Delikatny wypust zawiera w sobie destylaty leżakujące w dębowych beczkach od 4 do 8 lat. Mieszanka oferuje łagodne akordy zboża, wanilii, owsianych ciastek i jabłka. Słowo „Kiwami” odnosi się do japońskiego określenia na alkohol klasy premium. Mieszana ujawnia swoje szkockie i kanadyjskie pochodzenie, jednocześnie podkreślając silny japoński charakter.
W miejscowości Togouchi w Japonii znajdziemy podziemny tunel o długości 361 metrów. Został wybudowany w 1970 przez firmę JR dla kolei, jednak nigdy nie był wykorzystywany. Obecnie spełnia funkcję magazynu dla destylatów japońskiej marki. Zapewnia idealne warunki do dojrzewania whisky w beczkach, a to z powodu wysokiej wilgotności powietrza i stałej temperatury około 15 stopni.
Firma Chugoku Jozo działa na rynku od 1918 roku, jednak whisky do swojej oferty wprowadziła dopiero w latach 90-tych. Przedsiębiorstwo zdecydowało się na wykorzystywanie single maltów ze Szkocji oraz whisky zbożowej z Kanady dla tworzenia swoich flagowych produktów. To w tamtejszych destylarniach lub słodowniach przygotowywany jest zacier z jęczmienia oraz innych rodzajów zbóż. Ziarna są kolejno namaczane, suszone, mielone i zacierane w kadziach zaciernych. Finalna mikstura stanowi bazę whisky. Togouchi wykorzystuje destylaty z różnych regionów Szkocji – Highlands, Lowlands, Speyside a nawet z niektórych wysp. Część japońskiego charakteru marki Togouchi jest przenoszona przez wodę źródlaną, używaną do redukcji objętości alkoholu, która jest czerpana z górskich źrodeł parku przyrody Sandankyo.
Proces produkcji whisky dopełnia się podczas fermentacji i maturacji. W Szkocji stosuje się dwukrotną destylację w miedzianych alembikach. Zarówno destylaty z tej zielonej krainy, jak i Kanady dojrzewają według wizji ich producentów. Następnie trafiają do Japonii – tam beczki zostają otwarte, a ich zawartości połączone ze sobą i pokierowane do dalszej maturacji. Marka Togouchi przechowuje swoje dębowe beczki w tunelu kolejowym. Warunki panujące na miejscu, obejmujące wysoką wilgotność oraz stałą temperaturę w wysokości 15 stopni są idealne do etapu dojrzewania. Togouchi Japanese Kiwami zostaje zabutelkowana z mocą 40%. Japończycy się są fanami mocnych wypustów, także większość azjatyckiej whisky ma zawartość alkoholu właśnie na tym poziomie.
Togouchi Japanese Kiwami, blend klasy premium, oferuje pełną gamę przyjemnych dla zmysłow smakosza smaków i aromatów, wśród których dominują takie nuty jak dąb, pieprz, wanilia i zboże.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: delikatny, zboże i słód, słodka wanilia, ciastka imbirowe i biały pieprz;
Smak: brązowy cukier, owsiane ciastka, dębina i toffi;
Finisz: niedługi, ale przyjemny, dominacja prażonego dębu, orzechów i wanilii;
Blend to typ whisky, który idealnie nadaje się do wykorzystania w koktajlach alkoholowych. Japoński sposób degustacji, znany jako „mizuwari” zakłada połączenie złotego płynu z lodem i wodą mineralną. Praktyka ta związana jest tradycyjnym sposobem picia shochu, ale świetnie sprawdza się równie w przypadku whisky. Orzeźwiający drink ochłodzi w cieplejszy dzień i powoli dokładniej odczuć smaki i aromaty w mieszance Togouchi Japanese Kiwami. Rekomendujemy również wykorzystanie blendu w Whisky Sour lub Mint Jullep. Trunek warto testować również bez żadnych dodatków lub jedynie z paroma kostkami lodu.
Togouchi Japanese Kiwami umieszczono w pękatej butelce o oryginalnym, lecz minimalistycznym designie. Sama butelka jest czarna i świetnie komponuje się z jasno-szarą etykietą, na której wybijają się czerwone, japońskie napisy. Projektanci nawiązali do istotnego elementu kultury japońskiej, jakim jest kaligrafia. Ten zabieg nie pozostawia wątpliwości, z jakim trunkiem mamy do czynienia. Mieszanka sprzedawana jest w szarym pudełku o barwie etykiety i czerwonymi napisami.
Japońsko-szkocko-kanadyjski blend typu premium to propozycja dla fanów niecodziennych wypustów. Mieszanka prezentuje zarówno mocny charakter japońskiej whisky, jak i klasyczny dla Szkocji i Kanady przemyślany smak i aromat. Togouchi Japanese Kiwami prezentuje zdecydowanie niezwykłą historię produkcji, biorąc pod uwagę etap maturacji w opuszczonym tunelu pociągowym z lat 70. Słodycz dębowego drewna idąca w parze z akordami wanilii, zboża i migdałów zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienie.
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | TOGOUCHI |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |