Dlaczego warto kupić whisky Johnnie Walker Double Black?
- W 1923 roku przez właściciela marki Johnnie Walker przejęta została jedna z legendarnych gorzelni – Mortlach
- Debiutował w 2011 roku w obszarze Travel Retail
- Wariacja na temat wersji Black Label – z większym udziałem destylatów torfowych leżakowanych w silnie wypalanych beczkach
- Mocna, zdecydowana, dymno-torfowa
- Zwycięstwo w kategorii szkockich blended whisky bez oznaczenia wieku na World Whiskies Awards w 2020 roku
Legendarna czarna etykieta whisky Johnnie Walker potrzebowała ponad 100 lat, aby doczekać się swojej emanacji. Nastąpiła ona za sprawą master blendera Jima Beveridga w 2011 roku. Wtedy to opracował nową recepturę, której sukces sprzedażowy w strefach dutty free przyczynił się do wprowadzenia produktu na stałe do portfolio marki. Inspiracją był charakter whisky Black Label, której elegancki czarny charakter miał być przeniesiony w bardziej mroczne rejestry smakowe.
Tworząc charakter whisky mieszanej, jednym z najważniejszych elementów pracy jest selekcja i dobór destylatów. Ich cechy organoleptyczne i zestawienie w odpowiednich proporcjach pozwalają uzyskać pożądanych nowy trunek. Master Blender Jim Beveridge tworząc whisky Johnnie Walker Double Black, sięgnął po destylaty pochodzące z zachodniego wybrzeża Szkocji. One to wniosły więcej mocnych zdecydowanych smaków otulonych aromatem dymu z palonego torfu. To za ich sprawą klasyczna czerń przeszła w stronę mroku.
Od ponad 500 lat w Szkocji produkuje się alkohol, który nazywany jest whisky. Od ponad 100 lat trunek ten musi być leżakowany przez okres minimum 3 lat w dębowych beczkach. Te minione lata pozwoliły zgłębić i poznać pewne zasady czy reguły, jakie skrywał proces dojrzewania whisky. Tworząc markę Johnnie Walker Double Black, Master Blender Jim Beveridge, sięgnął po ogień, którym wypala się beczki od środka i wypalał je długo, naprawdę długo. Dąb i zawarte w nim naturalne żywice, ligniny czy garbniki pod wpływem wysokiej temperatury z karmelizowały i wytworzył warstwę zwęglonego drewna. W takich beczkach destylaty dojrzewały i przesiąkały nowymi mrocznymi smakami, tworząc z czasem „podwójną czerń” Johnnie Walkera.
Szata tej wyjątkowej whisky przywodzi na myśl refleks, jaki rzuca światło, przechodząc przez bursztyn i rozświetlając czerń nocy. Aromat zwodniczo kusi delikatną wonią słodkiego dymu opalanych goździków. Na języku trunek uwalnia nieomylnie torfowy posmak, osładzany przez rodzynki w kremowej wanilii, w tle której majaczą nutki świeżego jabłka i tropikalnych pomarańczy. Finisz ewoluuje długo, pozostawiając gładki posmak przypraw korzennych oraz utrzymujące się nutki dymu z dębowych beczek.
Decydując się na wybór whisky należ kierować się jej stylem i tym jak najlepiej wydobyć z niej jej charakter. Johnnie Walker Double Black doskonale smakuje w czystej postaci, w której cieszy swoim dymnym i pełnym charakterem. Złagodzić ten charakter można poprzez dodanie kilku kropel wody źródlanej. Ciekawą propozycją jest również połączenie z wodą gazowaną w szklance wypełnionej kostkami lodu. Proporcje ustalamy wedle własnych upodobań, najczęściej jest to 2 części wody na 1 cześć whisky. Gotowy drink możemy dosłodzić odrobiną pszczelego miodu.
Szkło na całej powierzchni sprawia wrażenie spowitego mrokiem skrywającego bursztynowy skarb, który od góry pieczętuje czarna zakrętka ze złotym napisem John Walker & Sons. W górnej części złoci się emblemat Royal Warrant rozświetlający mrok butelki. Doskonale znana ukośna etykieta mieni się czernią przeplataną jasnym złotem. Znajdziemy na niej wszelkie szczegółowe informacje o trunku, jego charakterze, objętości 0,7L czy zawartości alkoholu 40%. Złota postać wędrującego Johnego Walker wyłania się z mroku u podstawy butelki.
Ostatecznie na co warto zwrócić uwagę to fakt że Johnnie Walker Double Black nie jest deklarowany wiekowo. Zupełnie inaczej jak jego „pojedynczo czarny” pierwowzór. Master Blender Jim Beveridge tworząc swoje dzieło, nie chciał być ograniczany wiekiem łączonych z sobą trunków a jedynie stylem, który pragnął uzyskać. Sam często podkreśla, że nie kieruje się wiekiem blended whisky, który ma drugorzędne znaczenie w przypadku mieszanek. Najważniejsze jest odpowiednie zestawienie i dobór składników tworzących spójną całość.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Producent | Johnnie Walker |
Marka | JOHNNIE WALKER |
Właściciel | Diageo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |