Dlaczego warto kupić irlandzką whisky Jameson The Cooper Croze?
- Wobec narastających problemów ekonomiczno-społeczno-historycznych dawni konkurenci, a więc Jameson, John Powers i Cork Distillers Company utworzyły w 1966 roku Irish Distillers Group
- Debiutowała w 2016 roku w serii trzech whiskey pod wspólnym szyldem The Whiskey Makers
- Bujna, wielowątkowa, pełna owoców (gruszki w syropie), kwiatów, białej czekolady, wanilii, zbożowych płatków, a także ziół, dębiny i lekko pikantnych przypraw
- Stworzona z destylatów słodowych (pot still) i zbożowych leżakowanych przez około 12-16 lat, z czego słodowe destylaty starzone są w beczkach po Bourbonie typu first fill i second fill oraz po sherry, zbożowe zaś w beczkach z dębu amerykańskiego
- Butelkowana z mocą alkoholu 43% ABV
- Stanowi uhonorowanie mistrza bednarstwa (Head/Master Coopera) Gera Buckleya i jego kunsztu w odpowiedniej selekcji i przygotowaniu beczek do maturacji
- Nazwa The Cooper’s Croze odnosi się do specjalnego urządzenia służącego do wycinania specjalnych rowków na końcach klepek beczki
- Znakomita do celebracji udanego, letniego dnia
- Złoty medal na International Wine & Spirit Competition w 2019 roku
Kolejna edycja ciekawej serii The Whisky Makers marki Jameson, która powstała w hołdzie największym postaciom świata bursztynowego trunku - mistrza destylacji, twórcy beczek oraz specjalisty od blendowania. Jameson The Cooper Croze nawiązuje do oddania i ogromnego doświadczenia Gera Buckleya, odpowiadającego za dobór beczek, wykorzystywanych w procesie maturacji destylatów Jameson. Trunek podkreśla, jak istotną rolę odgrywa w procesie dojrzewania whisky odpowiednie drewno. Niezwykła pozycja butelkowana została z mocą 43% i jest połączeniem whisky w wieku od 12 do 16 lat. Jameson The Cooper Croze dojrzewa w beczkach po bourbonie i po sherry, które nadają pełni słodkich smaków z nutą pieprzu, toffi, moreli i rodzynek.
Historia Jamesona sięga 1780 roku, kiedy w Dublinie powstała Bow Street Distillery, zarządzana przez Johna Jamesona i rodzinę jego żony. Młodzi pomysłodawcy biznesu idealnie wstrzelili się w czas, kiedy irish whiskey biła rekordy popularności, a Dublin był centrum jej produkcji. W 1810 roku zakład zmienił miejsce na Jameson Distillery. Aż do lat 60. XX wieku, destylarnia nie butelkowała swoich trunków, a sprzedawała je jedynie w beczkach. Wszystko zmieniło się, kiedy firmy John Jameson & Son, The Cork Distillery Company i John Power & Son połączyły siły, utworzyły Irish Distillers Group i przeniosły swoją produkcję do nowej gorzelni Midleton w hrabstwie Cork. Stara destylarnia do dzisiaj jest popularną atrakcją turystyczna w stolicy Irlandii. Firma Irish Distillers była przez ponad dekadę jedynym producentem whiskey w całej Irlandii. Marka Jameson od lat 70. jest zarządzana przez francuskiego giganta Pernod Ricard, który jest również właścicielem Absoluta, Chivas Regala i Seagramsa.
Odkąd destylaty marki Jameson produkowane są w gorzelni Midleton, w wielu etapach wykorzystywana jest czysta woda z rzeki Dungourney. Jameson The Cooper's Croze, jak każda irish whiskey, powstaje na bazie whisky zbożowej, słodowanej i niesłodowanej. Innymi słowy, to whisky mieszana - blended, która jest wynikiem kupoważowania destylatów w różnym stylu.
Kiedy Pernod Ricard kupił Jamesona, tylko połowa destylatów wysyłana była poza kraj, podczas gdy rocznie produkowano około pół miliona skrzynek. Obecnie 90% z 4,7 miliona wyprodukowanych skrzynek, aż 90% jest eksportowana na cały świat! Zanim jednak do tego dojdzie, trunek musi przejść przez kolejne kroki produkcji: fermentację i destylację. Irish whiskey destylowana jest trzykrotnie – w przeciwieństwie do whisky szkockiej, która powstaje dzięki podwójnej destylacji. Dodatkowa destylacja sprawia, że trunek staje się jeszcze bardziej gładki i oczyszczony. Alkohol ląduje w specjalnie dobranych beczkach, za co odpowiada Ger Buckley. Wykorzystywane przy produkcji Jamesona The Cooper's Croze beczki były wcześniej używane podczas maturacji bourbonu i sherry. Destylaty spędzają w beczkach od 12 do 16 lat, a następnie są łączone ze sobą.
Według Irish Distillers: „The Cooper’s Croze to starannie wykonana whisky, która bez wysiłku przenosi słodycz wanilii, bogate aromaty owocowe, nuty kwiatowe i przyprawowe oraz niezaprzeczalny wpływ dębu.
Barwa: jasne, ciepłe złoto;
Aromat: miękki, delikatny, słodka wanilia, palony cukier brązowy, czekolada, gruszka, trawa;
Smak: biała czekolada z cynamonem, lekko kwiatowy, rodzynki, pieprz;
Finisz: zwęglone drewno dębu;
Jameson The Cooper’s Croze, jako whisky mieszana, świetnie sprawdzi się w wielu koktajlach – zarówno w tych wytrawnych, jak i słodkich. Pole do popisu jest ogromne, a możliwości wykorzystywania alkoholu nieograniczone. My rekomendujemy szczególnie użycie trunku w klasycznej irish coffee, która łączy ciepły shot expresso, whiskey, brązowy cukier i bitą śmietanę. Idealna propozycja na rozgrzanie w zimowy lub jesienny wieczór!
Pierwsze, co rzuca się w oczy, kiedy patrzymy na pękatą butelkę whisky Jameson The Cooper’s Croze jest rysunek narzędzia do produkcji beczek, które specjalistycznie zwie się wątornik. Sprzęt ten wykorzystywany jest do wydrążenia w drewnie rowków w miejscu, gdzie nakłada się wieko beczki. Każda z trzech pozycji z serii The Whisky Makers nosi na etykiecie grafikę związaną z konkretnym etapem produkcji irish whiskey. Baczne oko dostrzeże również złoty odcisk palca – czyżby należał on do Gera Buckleya? Sama etykieta jest biała i ma czarne napisy. „Jameson” przybrał klasyczną, charakterystyczna dla marki czcionkę.
Jameson The Cooper’s Croze z serii The Whisky Makers to propozycja dla fanów ciekawych wypustów i tych, którzy lubią wyjść poza schemat, testując nie tylko klasyki, ale również specjalne wydania. Słodycz miodu i toffi, a także owocowe i kwiatowe nuty, przekonały krytyków na tyle, że zdecydowali się wyróżnić destylat wieloma nagrodami. Trunek zdobył złoty medal w konkursie The Irish Whisky Masters w 2020 roku, srebrny medal w tym samym konkursie w 2017 roku, złoto w International Wine & Spirit Competition w 2019 roku, złoto w Jim Murray's Whisky Bible z 2018 roku oraz wiele innych.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | JAMESON |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 95 |