Dlaczego warto kupić whisky Chivas Regal Mizunara?
- Chivas Brothers pozostał w rękach rodziny Chivas do 1893 roku, kiedy to zmarł Alexander Chivas, syn Jamesa
- Gładka, owocowa, z charakterystycznym, egzotycznie korzennym finiszem
- Debiutował w Japonii w 2014 roku
- Inspirowany podróżą do Japonii Master Blendera Colina Scotta
- Jest to pierwsza szkocka whisky wyprodukowana z użyciem do maturacji japońskiego dębu Mizunara
- Mieszanka destylatów słodowych i zbożowych po części finiszowanych w dębie Mizunara
- Świetna dla odkrywców nowych, nieznanych aromatów i smaków
- Złoty medal na International Wine & Spirit Competition w 2018 roku
James i John Chivas, założyciele słynnej marki whisky „Chivas Brothers” pochodzili z biednej, farmerskiej rodziny i byli dwójką spośród aż piętnaściorga dzieci państwa Chivas. Ich historia rozpoczęła się w roku 1828, kiedy James miał 26, a John zaledwie 22 lata. Wtedy to właśnie bracia postanowili opuścić rodzinną farmę w poszukiwaniu lepszego i bardziej dostatniego życia. W ten sposób znaleźli się w prosperującym mieście Aberdeen, a następnie znaleźli prace. James zatrudnił się jako sklepikarz w dobrze znanym prestiżowym sklepie Williama Edwardsa, a John w miejskiej tkalni. Kolejne 10 lat bracia spędzili na ciężkiej pracy, która Jamesowi odpłaciła się awansem na partnera biznesowego Edwardsa. Po awansie James rozpoczął swoje pierwsze eksperymenty z tworzeniem whisky i starzeniem ich w beczkach umieszczonych w piwnicach pod sklepem. To sklep Chivasa i Edwardsa, był pierwszym miejscem, które otrzymało oficjalne pozwolenie na sprzedaż produktów pod nazwiskiem Chivas. Po śmierci Williama jego część spółki przejął Charles Steward, który z dużą chęcią i zaangażowaniem dołączył do eksperymentów Jamesa nad whisky. Do ogromnej popularności sklepu przyczynił się sukces z roku 1843, którym był królewski nakaz dostarczania sklepowych produktów na stół królowej Wiktorii. Po tym nakazie sklep otrzymał kilka kolejnych nakazów dostarczania jedzenia i alkoholi do domów arystokratów i książąt, w tym do królowej matki, księżnej Kentu. W tym okresie marka pod nazwiskiem Chivas zdobyła miano producenta luksusowych produktów tworzonych specjalnie dla klasy wyższej, którą firma utrzymuje do dnia obecnego.
John Chivas dołączył do firmy w 1857 roku po śmierci Stewarda. Wtedy też marka zmieniła oficjalnie nazwę na „Chivas Brothers”, a pięć lat później wydała na rynek swoją pierwszą oryginalną whisky. „Blended Scotch” – bo tak ją nazwali, była mieszanką 10-letnich whisky zbożowych i słodowych. Kolejne lata upływały firmie na sukcesach, które zdobywane były przez następne pokolenia rodziny Chivas. Ostatni członek rodziny, Aleksander, zmarł w roku 1893 nie pozostawiając po sobie potomków, którzy mogliby przejąć rodzinny biznes. W ten sposób zarządcą firmy została rada nadzorcza, a w niej prawa ręka A. Chivasa, Aleksander Smith oraz Master Blender firmy, Charles Howard. Po kilku latach zarządzania panowie postanowili założyć spółkę i odkupić markę na własność. Zrobili to z jednym zastrzeżeniem, mówiącym iż firma już zawsze musi nosić nazwę „Chivas Brothers”. Po nich firmę przejmowało jeszcze kilka firm, które nie radziły sobie już tak spektakularnie, jak założyciele. Utrzymaniu wysokiej pozycji nie pomógł także wybuch I wojny światowej, który zablokował dostawy do U.S.A., dotąd najlepszego rynku zbytu dla Chivas.
Firmie udało się wrócić do dawnej chwały w okresie II wojny światowej, a dokładniej w roku 1939 wraz z debiutem na rynku nowej 12-letniej wersji whisky Chivas. Mimo iż była to okrojona wersja wydawanej wcześniej 25-letniej whisky, przypadła do gustu amerykańskim smakoszom i w krótkim czasie stała się ich ulubionym luksusowym trunkiem. W roku 1949 markę Chivas Brothers odkupiła firma Seagrams, która pracowała nad znalezieniem kolejnych rynków do promowania swojego nowego nabytku oraz nad marketingiem, który znalazł nowych konsumentów. W rękach Seagrams pozostawała do roku 2001, kiedy to zakupił ją koncern Pernod Ricard. Obecnie Chivas Brothers jest najlepiej sprzedającą się whisky w Azji oraz 4. z najlepiej sprzedających się luksusowych whisky na świecie.
Whisky ta jest wynikiem wzmożonego zainteresowania szkockich producentów japońską whisky, która w XXI wieku podczas degustacji „w ciemno” wygrała z klasycznymi whisky szkockimi.
Master Blender firmy Chivas Bro, Collin Scott, stworzył whisky zgodnie z recepturą marki z wyselekcjonowanych 12-letnich destylatów, których część poddana została starzeniu w beczkach z japońskiego dębu. Stąd też nazwa whisky „Mizunara”, którą przejęła po nazwie tego dębu. Butelka debiutowała w Japonii w 2014 roku będąc pierwszym szkockim blendem starzonym w beczkach z japońskiego dębu. Butelkowana bez oznaczenia wieku.
Kolor: ciemno-złoty;
Nos: bogaty i owocowy; dojrzała gruszka, pomarańcza, morela, kokos, miód, wanilia, orzechy, kwiat jabłoni, świeże zioła;
Smak: głęboki i gładki; miód, orzechy laskowe, wiórki kokosowe, morela, banan, przyprawy do pieczenia, kandyzowany imbir, pieprz, lukrecja, cynamon;
Finisz: długi i pikantny; karmel, toffi, cynamon, pieprz, anyż, pikantny dąb;
Mizunara to doskonała whisky do smakowania w wersji saute – zaskakuje owocowością i zupełnie niespotykanymi dotąd aromatami, których nawet doświadczony koneser się w whisky nie spodziewa. Równie wspaniale sprawdzi się w nieco bardziej egzotycznych drinkach z dodatkiem miodu Manuka i sokiem z limonki lub świeżym imbirem i likierem kokosowym.
Butelka wpisuje się w unikalny i charakterystyczny styl marki Chivas Regal – ma zaokrąglony kształt w górnej części oraz delikatnie wypukłą szyjkę imitującą szyjkę alembików. Szyjka obleczona jest długim połyskująco-turkusowym kapturem ze złotymi zdobieniami. W dolnej części butelki mieszczą się dwie etykiety – jedna w kształcie herbu w kolorze białym ze złotymi i turkusowymi detalami, a druga prostokątna w kolorze turkusu, na której widnieją informacje dotyczące trunku oraz podpis Master Blendera, który ją stworzył. Całości dopełnia niewielkie tłoczenie na froncie w kształcie logotypu firmy.
Dodatkowym opakowaniem jest prostokątne pudełko w kolorze turkusu ze złotymi i białymi zdobieniami. W górnej części znajduje się podpis Master Blendera, pod nim ten sam herb, który widnieje na butelce, a na samym dole japoński znak oznaczający dąb Mizunara.
Każdy kolekcjoner będzie zachwycony tym zupełnie unikalnym i niepowtarzalnym whisky, nie tylko ze względu na jego charakterystyczny styl, lecz także dzięki wielu prestiżowym nagrodom, jakie zdobyła. W 2017 roku została nagrodzona srebrnym medalem w konkursie Asian Spirit Masters, a w 2018 roku nagrodzono ją złotym medalem w IWSC.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Producent | Chivas Brothers Distillery |
Marka | CHIVAS REGAL |
Właściciel | Pernod Ricard |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb japoński Mizunara |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Karton |