Irlandzka whiskey w przyciągającej wzrok, obłej butelce to Roe&Co, złocista mieszanka, butelkowana z mocą 45% alkoholu. Nazwa dramu nawiązuje do George'a Roe, właściciela największej niegdyś destylarni whisky w centrum Dublina. Bursztynowy Irlandczyk stanowi połączenie destylatów zbożowych i słodowych. Dojrzewał w dębowych beczkach po bourbonie, w których nabrał akcentów soczystej gruszki, waniliowego kremu i brązowego cukru.
Roe&Co jest produkowany przy koncern Diageo, który zaprezentował Irlandczyka w 2017 roku. Whisky irlandzka to przede wszystkim łagodny alkohol, destylowany z różnych zbóż, takich jak jęczmień, owies, pszenica czy żyto. Za łagodny smak w dużej mierze odpowiadają niektóre metody produkcji typowe dla irlandzkiej whisky – w irlandzkim gorzelnictwie nie ma tradycji torfowania jęczmienia podczas suszenia, w przeciwieństwie do szkockich praktyk. Whisky irlandzka jest zwykle destylowana trzykrotnie przy użyciu metody kolumnowej. Irish whiskey (podobnie jak jej szkocki odpowiednik) musi być leżakowana w drewnianych beczkach przez co najmniej trzy lata. Mogą być wykonane z dębu, ale także z innych gatunków drewna.
To, kto wynalazł whisky, jest nadal głównym punktem sporu między Irlandczykami a Szkotami. Nie ulega jednak wątpliwości, że gaelicka „uisce beatha”, woda życia, była po raz pierwszy destylowana w irlandzkich klasztorach. Święty patron i misjonarz św. Patryk przyniósł do Irlandii wiedzę o destylacji. Pierwotnie była przeznaczona wyłącznie do celów leczniczych i perfumeryjnych, jednak szybko zauważono, że tę destylowaną wodę alkoholową można również pić, a receptury, procedury i procesy dojrzewania były dopracowywane przez wiele lat. Po zalegalizowaniu, irlandzka whisky, wówczas jeszcze bez „e”, stała się coraz bardziej popularna. Wynikało to głównie z faktu, że picie było bardzo łatwe i przyjemne ze względu na niesłodowany jęczmień. Nawet Szkoci lubili pić irlandzką whisky.
Irlandzka blended whiskey Roe&Co zachwyca bursztynową szatą, której paleta smakowa i aromatyczna została zdominowana przez akcenty gruszki, winogron i brązowego cukru.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: słodowy, gruszki i winogrona, cynamon, dębina;
Smak: waniliowy pudding, jeszcze więcej owoców, lekko pieprzny;
Finisz: przyprawy, wanilia i owoce, dość długi;
Wbrew powszechnemu przekonaniu, dobrej whisky nie powinno się pić z tumblera– krótkiej szklanki o grubym dnie, w której whisky zazwyczaj podawana jest w barach. Nadaje się ona tylko do bourbona. Whisky należy raczej pić z tak zwanych kieliszków „do nosa”, które przypominają kształtem tulipana. Dostępne są z uchwytem i bez, opcjonalnie nawet z pokrywką. Aromat doskonale rozwija się w takim szkle i zapobiega nadmiernemu nagrzewaniu się whisky w dłoni. Jednak whisky też nie może być zimna, więc jeżeli zdecydujesz się na dołożenie do whiskey lodu, niechaj będą to dwie kostki, nie więcej.
Niezwykle oryginalna w swoim kształcie butelka irlandzkiej whiskey Roe&Co została wykonana z bezbarwnego szkła, a formą przypomina nieco stare butelki po mleku. Na froncie w gładkiej tafli wytłoczono nazwę marki i nazwę miasta destylacji. Na niewielkiej, prostokątnej etykiecie znajdziecie wszelkie niezbędne informacje o tym wypuście. Lekko pękata i profilowana, niedługa szyjka, została zwieńczona drewnianym korkiem.
Roe&Co Blended Whiskey prosto z Irlandii to wysokiej jakości reprezentacja swojego gatunku. Słodka, lekko owocowa i pełna waniliowych akcentów, otuli podniebienie niezależnie od pory roku i pogody za oknem. Dostępna na rynku od 2017 roku nie traci na popularności, a grono jej fanów nieustannie rośnie.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | ROE & CO. |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 45 |
Pojemność | 0.7L |