Dlaczego warto kupić whisky Bushmills 16 letni Single Malt 40% 0,7L?
- W 2023 roku Bushmills otworzyło swoją drugą gorzelnię – Causeway, dzięki czemu zwiększyło swoje moce produkcyjne z 5 do 11 milionów litrów destylatu rocznie
- Debiutowała w 1996 roku
- Elegancka, gładka, pełna, mnóstwo czerwonych owoców, jagody, miód, brzoskwinie, syrop owocowy, migdały, dąb, kakao, ciepłe, świąteczne przyprawy
- Stworzona z nietorfowych destylatów leżakowanych 16 lat, przy czym główna maturacja odbyła się w beczkach po Bourbonie i sherryOloroso, finisz zaś(do roku) w beczkach po porto typu pipe
- Doskonała saute, do potraw mięsnych lub z towarzyszeniem średniej mocy cygara
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. złotym medalem na International Wine &SpiritCompetition w 2014 roku
The Old Bushmills Distillery to najbardziej wysunięta na północ gorzelnia, mieszcząca się dosłownie na skraju wyspy w regionie Irlandii Południowej, oraz jedna z tylko dwóch działających w tej części kraju. Destylarnia znajduje się niedaleko źródła wody, rzeki Bush, która stała się inspiracją do nazwy firmy. Druga część nazwy, czyli „mills” zainspirowana została wieloma młynami, które rozsiane były wzdłuż rzeki w czasach, kiedy powstawała gorzelnia Bushmills. Nieznana jest dokładna data powstania pierwszego destylatu, znana jest natomiast data 1608, czyli rok w którym Bushmills uzyskała oficjalną licencję na produkcję whisky. To czyni ją najstarszą destylarnią produkującą złocisty trunek na świecie.
Przez 400 lat działalności firma zaliczyła wiele doskonałych momentów, dzięki którym dziś jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek na świecie. Pierwszą taka sytuacja miała miejsce w połowie XIX wieku, kiedy pod wpływem nowo nałożonego w Irlandii podatku na jęczmień, wielu gorzelników zrezygnowało z tego drogiego materiału i przeszło na wykorzystywanie np. kukurydzy. Bushmills nigdy nie zrezygnował z jęczmienia, dlatego utrwalił się w historii, jako marka najwyższej jakości irlandzkiej whisky. Rosnąca popularność pozwoliła firmie zaopatrzyć się w 1890 roku w prywatny statek parowy SS Bushmills, którym rozwożono butelki whisky do najdalszych zakątków świata: U.S.A., Europy i Azji. Gdy w latach 20. XX wieku w Stanach Zjednoczonych wprowadzono prohibicję Bushmills nie zmniejszyła produkcji wierząc, że U.S.A., będące głównym rynkiem zbytu irlandzkich whisky, w końcu znów będzie dostępne. Firma nie myliła się ani trochę, a gdy tylko prohibicja ustała do Chicago został wysłany statek obłożony do granic możliwości trunkami Bushmills. W połowie XX wieku Bushmills Originals stała się najczęściej kupowaną irlandzką whisky w U.S.A. i na stałe wpisała się w kanon amerykańskiej popkultury, występując w filmach i reklamach. W Irlandii także doceniono niesamowity charakter marki, umieszczając siedzibę destylarni na irlandzkich banknotach o nominale 10 GBP.
Także w połowie XX wieku zaczęły się regularne zmiany właścicieli marki – wśród nich był prywatny przedsiębiorca, Irish Distillers Group, francuski koncern Pernod Ricard, największy koncern alkoholowy na świecie Diaego, aż w końcu w roku 2015 właścicielem została grupa Jose Cuervo, czyli słynny producent Tequili. Ostatni właściciel jest właśnie w trakcie rozbudowy destylarni, starając się sprostać ogromnej popularności marki. Obecnie Bushmills jest trzecią z najlepiej sprzedawanych irlandzkich whisky na świecie.
Produkcja whisky w gorzelni Bushmills różni się od większości metod, jakie wykorzystują pozostali producenci. Po pierwsze, marka tworzy alkohol jedynie ze słodowanego jęczmienia, w jej ofercie nie znajdziemy whisky z jęczmienia niesłodowanego. Po drugie, do wytworzenia whisky wykorzystywane są zaawansowane technologicznie irlandzkie alembiki, które pozwalają na dużo dokładniejszą produkcję, a po trzecie i najważniejsze – zacier destylowany jest aż trzykrotnie. Dzięki temu powstały destylat jest o wiele łagodniejszy, subtelniejszy i gładszy od klasycznie produkowanego w innych gorzelniach. Do leżakowania Bushmills wykorzystuje różnego rodzaju beczek, po Bourbonie, Sherry, Oloroso, Porto i Maderze.
Bushmills 16 YO nazywane jest często trunkiem „trojakiego drewna”, ponieważ tworzone jest z whisky starzonych w trzech różnych typach beczek. Zadebiutowała na rynku w 1996 roku. Jest to mieszanka 16-letnich destylatów, starzonych w beczkach po Bourbonie i Sherry drugiego oraz trzeciego użycia, które po kupażowaniu leżakowane są jeszcze w beczkach po Porto przez 9 miesięcy.
16-letnia Bushmills whisky single malt to jeden z najlepszych irlandzkich trunków. Ukazuje wielość warstw smaku z soczystymi owocami, orzechami i przyprawami.
Kolor: bursztynowy z różowym refleksem;
Nos: łagodny; karmel, pomarańcze, dżem truskawkowy, marcepan, prażone kasztany, morele, czekoladowe praliny,
Smak: słodki, pełny; czekolada, śliwki, orzechy brazylijskie, wiśnie, cynamon, pieprz czarny, toffi, słodkie przyprawy, migdały;
Finisz: długi i trwały; czerwone wino, czekolada, dąb, pieprz czarny;
Tego typu whisky zasługuje na główną rolę w spektaklu zwanym degustacją. Dlatego powinno smakować się ją solo, w niskiej szklance typu old fashioned, ewentualnie z dużą kością lodu, która ochłodzi alkohol, ale nie rozcieńczy go zbyt szybko.
Whisky została zamknięta w butelce, która jest bardzo charakterystyczna i unikalna dla marki. Prostokątny kształt, jasne szkło, krótka szyjka i tłoczona data 1608, to cechy, dzięki którym produkty Bushmills są rozpoznawalne na szerokim rynku alkoholi mocnych. Na szyjce znajduje się kaptur w kolorze dojrzałej śliwki ze złotą nazwą producenta. Kaptur współgra kolorystycznie z długą i wąską etykietą o tym samym śliwkowym odcieniu. Etykieta ma unikalny półokrągły kształt i złotą ramkę. W środku etykiety znajdują się: złoty logotyp producenta, duża nazwa marki w kolorze białym na czarnym tle ze złotymi zdobieniami, a pod nią informacje dotyczące trunku oraz dobrze widoczna liczba „16”, która mówi o ilości lat, jakie whisky spędziła na leżakowaniu. Butelka zamykana jest w eleganckim prostokątnym pudełku o zaokrąglonych rogach. Pudełko odpowiada kolorystycznie etykiecie i utrzymane jest w dwóch odcieniach śliwkowej barwy. W górnej części znajduje się rysunek przedstawiający starą destylarnię Bushmills leżącą nad rzeką oraz datę 1608, a w dolnej części umieszczono dużą, elegancką nazwę producenta i informacje o trunku. Zarówno butelka, jak i pudełko reprezentują klasyczny, elegancki styl.
16-letnia whisky od najstarszego producenta złotych trunków to idealny prezent dla miłośnika mocnych alkoholi, który docenia tego typu perełki. Unikalny smak i charakter zapewni ogrom przyjemności z degustacji, która pozostanie na długo w pamięci.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Bushmills Distillery |
Marka | BUSHMILLS |
Właściciel | Proximo Spirits |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 16Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie, sherry Oloroso, porto |
Finisz - beczka | porto Madera |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Eleganckie otwierane pudełko |
Jim Murray | 71 |