Dlaczego warto kupić whisky Bushmills 21 letni Single Malt 40% 0,7L?
- W 2005 roku Bushmills za 200 milionów funtów zakupił koncern Diageo, który pieczę nad gorzelnią sprawował do 2014 roku
- Debiutowała w 2001 roku
- Pełna, bogata, głęboka, wyrazista, dużo karmelu, toffi, wanilii, miodu, orzechów, migdałów, rodzynek, mokki, fig, daktyli, jasnych owoców oraz dębu, tytoniu, skóry, mięty i ciepłych przypraw
- Stworzona z nietorfowych destylatów leżakowanych przez 21 lat, przy czym główna maturacja odbyła się w beczkach po Bourbonie i sherryOloroso, zaś 2-letni finisz w beczkach po Maderze
- Doskonała saute lub w towarzystwie wykwintnych dań mięsnych lub znakomitych cygar
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. złotym medalem na Wizards of Whisky Awards w 2015 roku
Wyśmienita, bursztynowa, irlandzka whiskey dojrzewała w dębowych beczkach po sherry Oloroso i bourbonie, następnie słody zostały ze sobą połączone i na ostatnie dwa lata trafiły do lata do beczek po portugalskim winie Mader. Tak skomplikowany proces maturacji zaowocował limitowaną single malt whiskey o korzennych, orzechowych i tytoniowych nutach. Butelkowane z mocą 40% alkoholu butelki są numerowane i zachwycają fioletową barwą etykiety oraz opakowania.
Historia marki Bushmills sięga oszałamiająco daleko wstecz, bo aż do 1608 roku. Oczywiście należy zauważyć, że destylarnia Bushmills przez pierwsze dekady funkcjonowała nielegalnie, a jej licencjonowanie miało miejsce w 1784 roku. Destylarnia Old Bushmills produkuje single malt, czyli whisky słodową z jednego rodzaju ziarna. Na początku lat 70. Irish Distillers – obecnie należące do Pernod Ricard – przejęli irlandzką markę Bushmills. Francuska firma zachowała własność do czasu zakupu destylarni przez Diageo w 2005 roku. Następnie w 2014 roku Jose Cuervo nabył starą gorzelnię i zrezygnował z udziałów Diageo, czym samym światowy potentat alkoholowych napojów rozstawał się z legendą irlandzkiej whiskey.
Prawa rządzące produkcją irlandzkiej whisky są prawie takie same, jak te stosowane przy produkcji szkockiej whisky, więc istnieje wiele wyraźnych podobieństw między nimi. Irlandzka whisky single malt dojrzewa w dębie przez co najmniej trzy lata i musi być destylowana z zacieru zawierającego wyłącznie słodowany jęczmień w jednej destylarni. Marka Bushmills stosuje się do powyższych wytycznych i w imię tradycji produkuje prawdziwie irladzką whiskey. 21-latek stanowi idealny przykład, w których posunięto się o krok dalej i do etapu dojrzewania dodano beczki po bourbonie, sherry i po portugalskim winie Madera.
21-letni Bushmills orzeźwia miętą na finiszu, a wcześniej zachwyca nutami słodkich owoców i korzennymi aromatami.
Barwa: ciemny bursztyn pełen słonecznych refleksów;
Aromat: toffi, korzenne nuty, mokka;
Smak: daktyle, orzechy pekan, winogrono i mango;
Finisz: słodki, akcenty tytoniu i orzeźwiającej mięty;
Pij irlandzką tak, jak szkocką – czyli najlepiej bez dodatków. Warto dodać również odrobinę wody, dwie lub trzy krople, które rozwiną wachlarz smaków i aromatów ukrytych gdzieś głęboko pod bursztynową barwą alkoholu. Miętowe orzeźwienie gwarantowane – ale dopiero na finiszu. Wcześniej zachwycicie się aromatem toffi i smakami orzechów.
21-letni single malt od Bushmillsa zasługiwał na wyjątkową prezentację. Dlatego właśnie zdecydowano się na dość nietypowy kolor przewodni – ciemną lawendę. Na fioletowej etykiecie znajdziemy złociste akcenty dekoracyjne oraz znane wszystkim logo marki, obejmujące jej nazwę. Fioletowe jest również pudełko, w którym skrywa się kanciasta butelka o niedługiej szyjce.
Irlandzkie single malt mają swoje wierne grono fanów, nie wspominając jak wiele wielbicieli na całym świecie ma sama marka Bushmills. 21-latek to jeden z najstarszych wydań irlandzkiej gorzelni. Złocisty, wyjątkowy i ujęty w klasyczną, kanciastą butelką o lawendowych elementach dedykowany został przede wszystkim prawdziwym smakoszom.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Bushmills Distillery |
Marka | BUSHMILLS |
Właściciel | Proximo Spirits |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 21Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie, sherry Oloroso |
Finisz - beczka | wino Madeira |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Eleganckie otwierane pudełko |
Jim Murray | 95.5 |