Dlaczego warto kupić whisky Bushmills Aamerican Oak Cask Finish 40% 0,7L?
- Gorzelnia Bushmills czerpie wodę z jednego ze strumieni stanowiących odnogę rzeki Bush – Saint Columb’sRill
- Debiutowała w 2021 roku
- Pełna, gładka, wyrazista, miód, wanilia, palony karmel, tosty, naleśniki, toffi, jabłka, herbatniki, kwiaty, prażony dąb i przyprawy
- Stworzona z połączenia 3-krotnie destylowanych whisky słodowej i zbożowej leżakowanych minimum 3 lata w beczkach z dębu amerykańskiego i finiszowanych w podwójnie zwęglonych beczkach również z amerykańskiego dębu
- Doskonała do drinków lub na kostki lodu
- Stanowi świetne wprowadzenie do serii blended whiskey Bushmills z serii Bushmills Original Cask Finish
Irlandzka whiskey Bushmills American Oak Cask Finish to whisky z najstarszej destylarni świata. Potrójnie destylowany, złocisty dram, został zabutelkowany z mocą 40% alkoholu, a wcześniej dojrzewał w dwukrotnie wypalanych beczkach dębowych po bourbonie. Prawdziwa uczta smaków: od miodu, poprzez owoce, z toffi i wanilią na finiszu.
Kiedy Hugh Anderson oficjalnie założył w 1784 roku Old Bushmills Distillery, whisky była w tam w rzeczywistości produkowana od dawna. Bushmills rozpoczęło oficjalną destylację, używając wyłącznie jęczmienia słodowego i robią to do dziś. W związku z wprowadzonym w połowie XIX wieku podatkiem słodowym, wiele irlandzkich gorzelni zmieniło produkcję na zboża. Z kolei Bushmills trzymał się swojej oryginalnej receptury. W 1885 roku gorzelnia została zniszczona przez wielki pożar, ale wkrótce została odbudowana i ponownie rozpoczęła produkcję. W latach boomu na początku XX wieku w Irlandii istniało w sumie 37 gorzelni, ale do dziś zachowały się tylko trzy: Bushmills, Cooley i Midleton. W 1972 roku Irish Distillers Company przejęło kontrolę nad wszystkimi irlandzkimi destylarniami, w tym Bushmills. W 1988 roku francuska grupa Pernod Ricard kupiła Irish Distillers, która sprzedała Bushmills firmie Diageo w 2005 roku. Zarządzany i modernizowany przez Diageo, Bushmills rozwijał się i zwiększał produkcję - nawet w trudnych czasach, gdy irlandzka whisky została przyćmiona przez stale rozwijający się przemysł whisky single malt w Szkocji.
Potrójna destylacja, która sprawia, że ich whisky jest tak wyjątkowa i gładka, jest cechą produkcji irlandzkiej whiskey. Bushmills jest drugą co do wielkości destylarnią w Irlandii po Midleton, z roczną zdolnością produkcyjną 4,5 miliona litrów. Destylatory pracują tutaj siedem dni w tygodniu. Dziesięć dużych alembików stanowi serce gorzelni Old Bushmills. Produkcja jest nowoczesna i sterowana komputerowo, do całego procesu fermentacji i destylacji potrzebny jest tylko jeden człowiek obsługujący sprzęt. Produkcja irlandzkiej whisky dawno już porzuciła tradycyjny sposób wykorzystywania torfu. Dzisiejszy typowy irlandzki styl jest raczej niepozorny, bardzo gładki, lekki i owocowy. Whisky Bushmills jest doskonałym przykładem na to, jak zastosowana destylacja triple pot sprawia, że whisky jest bardzo przejrzysta i lekka.
Bushmills American Oak Finish Cask o mocy 40% alkoholu prezentuje wszystko to, co najlepsze płynące z beczek po amerykańskim bourbonie.
Barwa: jaskrawe złoto;
Aromat: lekko pikantny, mocno dębowy i słodki;
Smak: silnie owocowe fale, miód, toffi i herbatniki z masłem;
Finisz: długi, kremowy i świeży;
Delektuj się słodkim Irlandczykiem w odpowiedni sposób. Zaopatrz się w niską szklankę typu tumbler, racz się trunkiem na lodzie lub w czystej formie. Bushmills American Oak Finish Cask świetnie smakuje na lodzie – wystarczą dwie lub trzy kostki. Masz ochotę na irish coffee? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać irlandzką whiskey w tym popularnym na całym świecie koktajlu podawanym na gorąco.
Zarówno kształt butelki, jak i etykieta marki Bushmills są rozpoznawalne z daleka. Tym razem jednak, na białej etykiecie, oprócz typowego logo pod postacią napisów, umieszczono rysunek amerykańskich gór i latających nad nim orłem. Beczki po bourbonie, wykorzystywane w procesie dojrzewania, pochodzą bowiem z USA. Nie zabrakło również daty 1608 – od tego roku rozpoczęła się destylacja whisky Bushmills, nieważne, że wówczas nielegalna.
Tej marki nikomu przedstawiać nie trzeba. Tym razem irlandzki Bushmills połączył swoje siły z amerykańskimi beczkami po bourbonie. Potrójna destylacja i odpowiednie, dębowe beczki pozwoliły stworzyć alkohol o wyjątkowym profilu smakowym i aromatycznym. Zarówno dla początkującego, jak i doświadczonego smakosza.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Producent | Bushmills Distillery |
Marka | BUSHMILLS |
Właściciel | Proximo Spirits |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | dąb amerykański zwęglone beczki |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | bez opakowania |