Fakt, iż gorzelnia Bushmills otrzymała oficjalną licencję na produkcję destylatów w roku 1608, czyni z niej najstarszego producenta whisky na świecie. Od tamtej pory, czyli już ponad 400 lat niezmiennie zachwyca najwyższą jakością i zaskakującą unikalnością swoich złocistych trunków. Siedziba mieści się na samym skraju wyspy w Irlandii Północnej niedaleko rzeki Bush, będącej naturalnym źródłem wody dla gorzelni oraz inspiracją dla jej nazwy. Druga część nazwy marki – mills – nawiązuje do wielu młynów, rozsianych ówcześnie wokół brzegów rzeki. Jak widać, od samego początku gorzelnia była ściśle związana ze swoim regionem, co pozwoliło marce tworzyć wyjątkowe whisky, doskonale odzwierciedlające charakterystyczne cechy Irlandii Północnej. Pierwszy rozgłos marka Bushmills uzyskała w latach 50. XIX wieku, kiedy pod wpływem nowego podatku rolnego, nałożonego na jęczmień, destylatorzy Irlandii zaczęli wykorzystywać w produkcji alkoholu tańsze ziarna, jak np. kukurydza. Bushmills nie podjął takiego ryzyka, nie chcąc tracić uzyskanej przez lata doświadczenia, prób i pracy wysokiej jakości, pozostając niemalże jedynym producentem, który pomimo wszystko dalej produkował whisky przy użyciu jęczmienia.
Odtąd firma zdobywała coraz większy rozgłos i uznanie nie tylko na rodzimym rynku, ale także na arenie międzynarodowej. W latach 90. XIX wieku firma posiadała nawet własny okręt parowy SS Bushmills, którym rozwożono whisky po całym świecie, dzięki czemu marka trafiła także do Stanów Zjednoczonych i Azji – Singapuru, Hong Kongu i Japonii. Kilkadziesiąt lat później w U.S.A., Bushmills stał się wręcz powszechnym elementem popkultury, pojawiając się w filmach i reklamach telewizyjnych. W swoich rodzinnych stronach zyskał tak wielki szacunek, że budynek destylarni pojawił się na stałe na irlandzkich banknotach 10 GBP.
W połowie XX. wieku firma weszła w posiadanie prywatnego przedsiębiorcy Isaaca Wolfsona, a następnie co kilka lat przechodziła w ręce kolejnego nowego właściciela. W latach 70. należała do Irish Distillers Group. Pod koniec lat 80. przeszła pod skrzydła francuskiego koncernu Pernod Ricard, a w połowie lat 90. firma zdecydowała się sprzedać markę Bushmills największemu koncernowi alkoholowemu na świecie Diaego. Ostatnim właścicielem w roku 2015 stał się słynny producent Tequili – Jose Cuervo. Pod ich nadzorem marka dalej się rozwija, przede wszystkim pod względem turystycznym, ponieważ właściciel nie szczędzi środków na rozbudowę destylarni i organizowane wycieczki.
Sposobem gorzelni na stworzenie wyjątkowo delikatnych, unikalnych pod względem aromatycznym i przyjemnych w degustacji trunków jest długi i bardzo precyzyjny proces produkcji. Po pierwsze, do tworzenia whisky Bushmills wykorzystuje jedynie słodowany jęczmień – niesłodowana wersja w ogóle nie jest brana przez gorzelnię pod uwagę. A po drugie i najważniejsze, wszystkie destylaty produkowane przez Bushmills są aż trzykrotnie poddawane destylacji w irlandzkich, innowacyjnych i technologicznie zaawansowanych alembikach. Tak dopieszczony alkohol mieszany jest z wodą źródlaną z prywatnego źródła należącego do marki, a następnie umieszczany w drewnianych beczkach. Piwnice Bushmillsa wypełnione są różnymi typami beczek – po Bourbonie, Sherry, Porto, Oloroso czy Maderze.
Bushmills Original jest mieszanką potrójnie destylowanej 7-letniej irlandzkiej whisky single malt produkowanej przez Bushmills i 5-letniej irlandzkiej whisky zbożowej od zaprzyjaźnionej destylarni Midleton. Gotowa mieszanka leżakuje od 3 do 5 lat w beczkach z dębu amerykańskiego po Bourbonie i Sherry.
Nie zachowała się data potwierdzająca powstanie pierwszej serii trunku ani oryginalna receptura, która powstała jeszcze przez wprowadzeniem amerykańskiej prohibicji, nie wiadomo więc czy Bushmills Original była w prawdzie single maltem czy blendem. W latach 40. XX wieku z pewnością należała do grupy blended whisky i cieszyła się ogromną popularnością zarówno w kraju, jak i za granicą, praktycznie w całej Europie i w U.S.A. Szczyt popularności osiągnęła w latach 70. XX wieku, kiedy została najlepiej sprzedającą się irlandzką whisky w Stanach Zjednoczonych.
Whisky ta jest podstawą portfolio marki Bushmills. Jest to niezwykle gładka mieszanka o bogatym, łagodnie rozgrzewającym smaku. Leżakowanie zarówno w beczkach po Sherry, jak i po Bourbonie nadało jej świeżych owocowych aromatów i intensywnych nut wanilii.
Kolor: złocisto-miedziana;
Nos: lekki i delikatny; białe kwiaty, wanilia, karmel, cytrusy, płatki kukurydziane, świeże siano, dąb, crème brulee;
Smak: pełny i subtelny; jabłka i gruszki, miód, brązowy cukier, czarny pieprz, jasny dąb, karmel, ciasteczka owsiane, toffi;
Finisz: przyjemny; wanilia, miód, pieprz, dąb, krem waniliowy;
Originals od Bushmills to doskonała whisky do tworzenia orzeźwiających drinków i koktajli. Najlepszym pomysłem będzie Highball z dużymi kośćmi lodu, wodą gazowaną i cząstką limonki oraz każdego rodzaju drinki o świeżym charakterze, np. z sokiem z cytryny lub z dodatkiem sprite’a. Smakosze i wielbiciele delikatnych smaków spędzą równie przyjemne chwile ze szklaneczką Originals’a w wersji saute.
Whisky zostało zamknięte w prostopadłościennej butelce wykonanej z jasnego szkła i ozdobionej tłoczeniami – w dolnej części oraz na bokach – rok 1608, który jest datą nadania marce oficjalnego statusu destylarni. Krótka szyjka obleczona jest kremowym kapturem z nazwą marki i zakończona czarnym korkiem. Środkowa część butelki ozdobiona jest długą i szeroką etykietą o półokrągłym kształcie. Białe tło etykiety otoczone jest ciemno-złotą ramką z czarnym akcentem. Wewnątrz ramki znajduje się charakterystyczna nazwa marki w kolorze białym na czarnym tle ze złotymi zdobieniami dookoła. Pod logotypem umieszczono informacje dotyczące trunku, informacje o zdobytych nagrodach oraz logotyp firmy w czerwonym kolorze, którym jest unikalny alembik z napisem „Old Bushmills”.
Dzięki białej etykiecie trunek zyskał pseudonim, który jest równie popularny, co jego oficjalna nazwa. Potocznie Bushmills Original znany jest jako „Biały Bush” – „White Bush”.
Zdecydowanie godna polecenia irlandzka whisky, która spodoba się smakoszom o delikatniejszych podniebieniach i miłośnikom słodkich smaków. Sprawdzi się również w roli drzwi wejściowych do szerokiego świata alkoholi mocnych dla niewprawionego gardła.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Producent | Bushmills Distillery |
Marka | BUSHMILLS |
Właściciel | Proximo Spirits |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | bez opakowania |
Jim Murray | 80 |