Dlaczego warto kupić whisky Bushmills 10 letni Single Malt 40% 0,7L?
- W 1972 roku Bushmills została przejęta przez IrishDistillers, firmę, która dzięki temu ruchowi kontrolowała ówcześnie 100% produkcji irlandzkiej whiskey
- Debiutowała w 1984 roku
- Klasyczna, gładka, pełna, dużo toffi, wanilii, miodu, prażonego dębu, nut tostów, jasnych dojrzałych owoców, owoców tropikalnych, kwiatów i lekko pikantnych przypraw
- Stworzona z nietorfowych słodowych destylatów (destylacja 3-krotna) leżakowanych minimum 10 lat w beczkach po Bourbonie i sherry
- Znakomity stosunek jakość-cena
- Świetne wprowadzenie do świata irlandzkich whiskey słodowych
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. tytułem „Najlepszej irlandzkiej whisky single malt” na World WhiskiesAwards w 2007 roku
The Old Bushmills Distillery oficjalną licencję na produkcję whisky otrzymała już w roku 1608, dzięki czemu jest najstarszą profesjonalną destylarnią na świecie. Od 400 lat jej posiadłość mieści się na północnym skraju wyspy w Irlandii Północnej, gdzie prócz niej działa jeszcze jedna tylko destylarnia. Budynek gorzelni leży niedaleko rzeki Bush, będącej naturalnym źródłem wody niezbędnej w produkcji alkoholu, oraz będącej inspiracją do nadania nazwy marce. Pierwszy człon „bush” nawiązuje do rzeki, natomiast drugi „mills” – do gęsto usianych nad brzegami rzeki młynów. Od samego początku marka wykazywała głęboki związek ze swoim regionem i zaangażowanie w odzwierciedlanie jego unikalnego charakteru w trunkach.
Przez 400 lat działalności Bushmills zdołała zdobyć ogromne uznanie, rozpoznawalność i popularność nie tylko w kraju, ale także na arenie międzynarodowej. W połowie XIX wieku pozostała jedyną gorzelnią na wyspie, która nie zrezygnowała z produkcji whisky z jęczmienia na rzecz tańszej kukurydzy. Dzięki temu utrzymała wysoką jakość alkoholu, a jej sprzedaż wciąż się zwiększała. W 1890 roku firma posiadała własny statek parowy SS Bushmills, którym dowoziła whisky na terenie całej Europy, Stanów Zjednoczonych, a nawet do Azji: Japonii czy Hong Kongu. Gdy w 1920 roku w U.S.A. nastała prohibicja, firma nie zmniejszyła produkcji, mimo iż straciła swojego głównego odbiorcę. Wierzyła, że nadejdzie czas, kiedy sprzedaż alkoholu wróci w U.S.A. do normy. Tak też się stało, a wtedy Bushmills wysłał do Chicago statek o obciążeniu whisky w takiej ilości, w jakiej nigdy żaden statek nie wypłynął z irlandzkiego portu. W latach 50. XX wieku Bushmills był już doskonale znaną marką, a Bushmills Originals stała się nawet najlepiej sprzedawaną irlandzką whisky w Stanach Zjednoczonych. Producent na stałe wpisał się w popkulturę, a jego produkty zaczęły być wykorzystywane w filmach i reklamach. W rodzinnej Irlandii szacunek i uznanie dla destylarni poskutkowało umieszczeniem rysunku gorzelni na irlandzkich banknotach.
Również w tamtym okresie rozpoczęły się burzliwe zmiany na stanowisku właściciela marki. Pierw Bushmills znalazł się w rękach prywatnego przedsiębiorcy Isaaca Wolfsona, jednak tylko do roku 1973, kiedy przejęła ją Irish Distillers Group. W roku 1988 została sprzedana francuskiemu koncernowi Pernod Ricard, który jest także właścicielem marki Jameson. Od 1995 roku należała do największego koncernu alkoholowego świata – Diaego, a finalnie w 2015 roku weszła w posiadanie znanego producenta Tequili, Jose Cuervo. Obecny właściciel nie szczędzi środków na markę Bushmills, rozbudowuje gorzelnię i prężnie działa w branży turystycznej.
W gorzelni Bushmills wykorzystywany jest jedynie słodowany jęczmień oraz produkowana jest whisky single malt. Tworzone na miejscu whisky blended są kupażowane z whisky grain produkowane przez zaprzyjaźnioną destylarnię Midleton. Za produkcję odpowiedzialne są bardzo zaawansowane technologicznie alembiki irlandzkie, które są o wiele bardziej skomplikowane od szkockich odpowiedników. Powstały w kadzi zaciernej zacier destylowany jest w Bushmills aż trzykrotnie! To właśnie ta część produkcji odpowiada za szczególnie wyjątkowy smak trunków. Po destylacji alkohol mieszany jest z wodą z własnego źródła i umieszczany w dębowych beczkach. Marka wykorzystuje do starzenia różnego rodzaju beczki – po Bourbonie, Sherry, Oloroso, Porto i Maderze, jednokrotnego, ale także dwu- i trzykrotnego użycia.
Bushmills 10Y to 10-letnia potrójnie destylowana whisky typu single malt, dojrzewająca w beczkach po amerykańskim Boubonie oraz Sherry Oloroso. Jest to whisky o eleganckim stylu i gładkiej konsystencji. Leżakowanie w tego typu beczkach nadaje jej przyjemnych aromatów miodu, wanilii i mlecznej czekolady. Ciekawostką jest iż 10-letnia whisky z roku 1889 zdobyła złoty medal na paryskiej wystawie organizowanej z okazji 100-lecia Rewolucji Francuskiej.
Kolor: miedziany
Nos: zbalansowany, świeży; palone drewno, szarlotka z cynamonem, słodowany jęczmień, wanilia, miód, jabłka, banany, herbatniki, świeży dąb, owoce tropikalne, ananas;
Smak: łagodny i owocowy; słód; miód, wanilia, mleczna czekolada, świeża trawa, płatki kukurydziane, rodzynki, pieczone jabłka, karmel, sherry;
Finisz: subtelny i trwały; jabłka, winogrona, świeże siano, dąb, suszone owoce;
To 10-letnie whisky należy smakować w wersji saute, wtedy ukazuje ona swoje najlepsze cechy aromatyczne. Latem, w ciepłe wakacyjne wieczory doskonale smakuje w niskiej szklance na dwóch kostkach lodu. Do czerpania przyjemności z tej chwili nie potrzeba zbędnych dodatków.
Whisky prezentowana jest w charakterystycznej dla marki butelce o prostokątnym kształcie z krótką szyjką, wykonanej z jasnego szkła i ozdobionej tłoczeniami na froncie i na bokach. Tłoczeniem jest data 1608, czyli rok w którym firma zyskała oficjalny status producenta whisky. Na szyjce obleczony jest ciemno-zielony kaptur ze złotą nazwą marki, a butelka zamykana jest naturalnym korkiem, co świadczy o przynależności whisky do klasy Premium.
Środkową część butelki zajmuje rozpoznawalna etykieta o długim i wąskim kształcie z półokrągłym zakończeniem. Ma ciemno-zielony, butelkowy kolor i okala ją złota subtelna ramka. W środku znajduje się złoty logotyp marki, duża nazwa producenta w kolorze białym na czarnym tle, informacje dotyczące whisky oraz duża liczba „10”, świadcząca o ilości lat, jakie whisky spędziła na leżakowaniu.
Butelka zamykana jest w prostokątnym pudełku o delikatnie zaokrąglonych rogach, które utrzymuje spójność kolorystyczną z etykietą. W górnej części etykiety umieszczono rysunek przedstawiający destylarnię w przeszłości oraz rzekę Bush, a w dolnej części dużą nazwę producenta i informacje dotyczące whisky. Złota czcionka i złote zdobienia dodają elegancji, a całość oddaje tradycyjny charakter trunku.
Bushmills 10Y to wspaniałe whisky, które pomimo wielu lat leżakowania zachowało swoją subtelność i delikatność. Z tego względu jest to doskonały trunek dla początkujących degustatorów, zaczynających przygodę z długo leżakowanymi whisky. Doświadczeni smakosze również docenią jej znakomity kunszt i wysoką jakość.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Bushmills Distillery |
Marka | BUSHMILLS |
Właściciel | Proximo Spirits |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie sherry |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Tuba |
Jim Murray | 92.5 |