Przed Wami limitowana edycja 10-letniego singla malta Bushmills, dojrzewająca minimum dziesięć lat. Ten single malt jest naprawdę wyjątkowy i wykończony w beczkach po sherry Oloroso, wybieranych ręcznie przez mistrzynię blendu z Bushmills, Helen Mullholland. Zabutelkowany z mocą 46% alkoholu w butelce o klasycznym dla marki kształcie, oferuje bogate akcenty owoców, orzechów włoskich, wanilii, miodu i dębu hiszpańskiego. Ekspresja uczcić ma 40-letnią współpracę z hiszpańskim producentem beczek po sherry, rodziną Paez.
Bielone ściany, czarne cegły łupkowe i ponad 400 lat historii - jeśli lubisz irlandzką whisky, na pewno znasz markę Bushmills i związaną z nim destylarnię na północy Irlandii Północnej, około dwóch mil od wybrzeża. Na przestrzeni wieków wiele dużych i małych budynków, hal, magazynów i innych budynków połączyło się i dziś tworzy wieś we wsi. Bushmills to najstarsza licencjonowana destylarnia w Irlandii, której historia sięga 1608 roku, kiedy król Jakub I przyznał Sir Thomasowi Phillipsowi licencję na destylację whisky w rejonie rzeki Bush w hrabstwie Antrim na terenie dzisiejszej Irlandii Północnej. Sam Bushmills został oficjalnie założony dopiero w 1784 roku, a budynek destylarni powstał w 1885 roku i od tego czasu produkuje słynną whisky. Dziś destylarnia jest własnością Jose Cuervo, co odzwierciedla rosnący międzynarodowy popyt na irlandzką whisky i rosnącą globalną dominację irlandzkich przedsiębiorstw.
Tradycja destylacji whisky w Irlandii sięga XI wieku, kiedy to mnisi destylowali pszenicę, jęczmień i inne zboża na miazgę i pozwalali jej fermentować, aby stać się whisky. Samo słowo whisky pochodzi od irlandzkiego słowa oznaczającego wodę, „uisce”, od którego pochodzi „uisce beatha”, co oznacza „wodę życia”, podobnie jak włoskie określenie aqua vitae, często używane w odniesieniu do wina. Tradycja produkcji 10-latka drzemie również w pochodzeniu beczek- irlandzka marka chętnie korzysta z zasobów hiszpańskiej rodziny Paez, która dostarcza dla Bushmillsa doskonałej jakości beczki po sherry.
W tej whisky naprawdę wiele się dzieje – od aromatu suszonych owoców, poprzez smak wanilii i miodu, aż po finisz z niuansami szarlotki i drewna.
Barwa: bursztynowe złoto;
Aromat: pełny aromat bogatych, suszonych owoców i przyprawy waniliowej;
Smak: złożony charakter sherry i rodzynek, waniliowa słodycz i miód;
Finisz: długi, pełen suszonych owoców z nutami szarlotki i drewna;
Single malt marki Bushmills, dojrzewający w beczkach po sherry prosto z Hiszpanii, oczaruje smakoszy wielowymiarowością i możliwościami. Najlepszą formą degustacji będzie raczenie się dramem z odrobiną wody, ale na czysto zasmakuje równie znakomicie. W cieplejszy dzień dodajcie do ekspresji dwie kostki lodu, ale miejcie na uwadze, że wówczas smaki i aromaty będą nieco mniej odczuwalne dla podniebienia.
Prezentacja 10-latka zwraca uwagę, a wszystko to za sprawą kolorystycznego doboru grafika. Tutaj rządzi wyrazisty pomarańczowy, zarówno na etykiecie, jak i na blaszanej tubie. Z intensywnym kolorem świetnie współgrają złociste elementy – nie tylko napisy, ale i graficzne ozdobniki, jak na przykład rysunek beczki.
Idealna pozycja dla spragnionych ciekawych nowości. Irlandzka marka Bushmills we współpracy z hiszpańską rodziną Paez prezentuje 10-letniego singla malta o mocno owocowym profilu i zwracającym uwagę opakowaniu. Limitowana edycja skierowana jest do wielbicieli nietypowych pozycji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Bushmills Distillery |
Marka | BUSHMILLS |
Właściciel | Proximo Spirits |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Finisz - beczka | sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |