Dlaczego warto kupić czarnego Jack Danielsa?
- Jedna z najbardziej znanych i najczęściej kupowanych whisky na świecie
- Butelkowana od 1866 roku
- Pochodzi z pierwszej zarejestrowanej w USA destylarni
- Swój łagodny smak zawdzięcza filtracji za pomocą klonowego węgla drzewnego
- Doskonała na każdą możliwą okazję, do drinków i bez nich
- Świetny stosunek jakość-cena
Jack Daniel's zajmuje dziś pozycję jednego z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych złotych trunków na świecie. Historia bursztynowego alkoholu rozpoczyna się w 1866 roku, kiedy to Jasper Newton Daniel, zwany krótko Jackiem, produkuje pierwszą butelkę w destylarni w miasteczku Lynchburg, odkupionej wcześniej od znajomego pastora. Wiedzę gorzelniczą czerpie od swojego afroamerykańskiego niewolnika - Nathana „Nearesta” Greena, który później zostaje oficjalnie zatrudniony jako wolny człowiek i pierwszy w historii Master Distiller. Do tej pory marka posiadała ich jedynie siedmiu, z czego większość pochodziła z rodziny Jacka. Obecnie nad procesem produkcji whiskey czuwa Jeff Arnett.
Receptura popularnego alkoholu ma już ponad 150 lat. Warto wspomnieć, że na świecie – poza Jackiem Danielsem No. 7 – jedynie trzy destylarnie produkują Tennessee whiskey. Marka Jack Daniel's lubi podkreślać, że alkohol z Lynchbura to nie bourbon.
Whiskey z Tennessee od dekad wytwarzana jest według pierwotnej receptury. Jack Daniel's na wysokim miejscu stawia tradycję, a swym flagowym trunkiem w pełni oddaje kwintesencję południowych Stanów Zjednoczonych. Receptura zacieru, zwanego „sour mash”, obejmuje 80% kukurydzy, 12% jęczmienia i 8% żyta. Marka od lat wykorzystuje dobra lokalne, a wodę czerpie z położonej w pobliżu jaskini Cave Spring Hallow.
Co odróżnia Jacka Danielsa No. 7 od bourbonu? Odwiedź to: filtracja alkoholu przez węgiel drzewny. Ta część produkcji odpowiada za charakterystyczny, mocny smak złotego trunku. Węgiel wypalany jest w destylarni. Ognień, niezbędny do wypalenia się drzewa dębu amerykańskiego, wznieca się przy pomocy gotowej już Tennessee whiskey. Następnie wytwór umieszczany jest w kadziach, które filtrują płyn przez 3 do 5 dni. Całość tego procesu poprzedza pionowa filtracja. Gotowy wytwór ląduje w produkowanych na miejscu, specjalnych dębowych beczkach. Maturacja trwa 4-5 lat. Wtedy Master Distiller testuje trunek z każdej beczki i zatwierdza – bądź nie – jego smak. Ostatnim etapem jest butelkowanie. Wszystkie etapy produkcji Jacka Danielsa pozostają niezmienne od lat. Marka szczyci się stosowaniem wiekowych, pieczołowicie opracowanych receptur. Bo po co zmieniać coś, co jest idealne?
Cały świat pokochał Jacka Danielsa za szczególny, indywidualny smak i aromat. Silne walory trunku zyskały sobie wielu fanów. Bursztynowy alkohol stał się synonimem tradycji. Butelka z rozpoznawalną, czarną etykietą godnie reprezentuje Amerykę.
Kolor: głęboki, oleisty, bursztynowy kolor;
Zapach: mocna słodycz, aromat wypalanego drewna, nuty gruszki, kukurydzy, orzechów, gałki muszkatołowej; wyczuwalny cynamon;
Smak: karmel, wanilia, klon, cytrusy;
Finisz: mocny, intensywny, wyczuwalny pieprz i wanilia;
Złoty trunek serwować można na wiele sposobów. Wśród propozycji podania z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Tennessee whiskey No. 7 pozostawia duże pole do manewru w kwestii koktajli. Przede wszystkim – warto testować Jacka Danielsa bez dodatków lub na dwóch kościach lodu. Wówczas wyczuwalne będą wszystkie elementy składu, a smak i aromat trunku obdaruje nas niezapominanymi wrażeniami. Alkohol świetnie współgra również z colą, która podbija karmelowy smak trunku. Delikatny posmak cynamonu sprawia, że świetnym dodatkiem do Jacka Danielsa będzie sok jabłkowy. Amerykański alkohol podawać można również w wersji na ciepło: z kawowym likierem i espresso.
Obok butelki Jacka Danielsa nie można przejść obojętnie. Kwadratowe szkło z czarną etykietą przyciąga wzrok. Twórcy marki zależało na tym, aby produkt wyróżniał się na tyle innych. Osobiście wybrał niezwykły na tamte czasy kształt szkła, który pozostaje z nami do dzisiaj. Czarna etykieta powstała już po śmierci Jacka, jednak biorąc pod uwagę jej tradycyjny, amerykański design, spełniłaby jego oczekiwania. Biały ornament budzi skojarzenia z klimatem południowych Stanów Zjednoczonych. Prezentuje również najważniejsze informacje, takie jak nazwa destylarni, obojętność oraz procent. Do dziś nie znaleziono odpowiedzi na pytanie, co oznacza „Old No. 7”.
Jack Daniel's to w wielu przypadkach pierwszy złoty trunek w życiu wielu ludzi. Nic dziwnego – produkt stał się już elementem popkultury. Sprawdzi się świetnie na prezent dla wkraczających w świat bursztynowych alkoholi. Być może zachęci ich również do innych produktów marki – zarówno tych dostępnych w sprzedaży na stałe, jak i kolekcjonerskich, limitowanych edycji.
Tennessee whiskey dzięki swojego wyrazistemu smakowi nada charakteru każdemu wieczorowi, zarówno spędzanemu na odpoczynku, jak i w towarzystwie. Pozwoli przenieść się wyobraźnią do zadymionego, amerykańskiego baru, w którym na scenie występuje właśnie Frank Sinatra lub jazzowy band. Pewne jest jedno – Jack Daniel's tworzy niesamowity klimat.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Tennessee Whiskey |
Region | Tennessee |
Producent | Jack Daniel Distillery |
Marka | JACK DANIELS |
Właściciel | Brown-Forman |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.5L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański White Oak |
Filtrowanie | filtrowanie przez węgiel drzewny |