Dlaczego warto kupić czarnego Jack Danielsa 0.7 l?
- Jedna z najbardziej znanych i najczęściej kupowanych whisky na świecie
- Butelkowana od 1866 roku
- Pochodzi z pierwszej zarejestrowanej w USA destylarni
- Swój łagodny smak zawdzięcza filtracji za pomocą klonowego węgla drzewnego
- Doskonała na każdą możliwą okazję, do drinków i bez nich
- Świetny stosunek jakość-cena
Jack Daniel's No.7 to prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalny złoty trunek na świecie. Stał się ikoną amerykańskiej kultury – występował w filmach i teledyskach, a zespół Rolling Stones zachwalał jego smak. Frank Sinatra wyraził nawet życzenie pochowania go wraz z butelką jego ulubionego, amerykańskiego whiskey.
Nazwa Jack Daniel's pochodzi od nazwiska twórcy tego popularnego alkoholu - Jaspera Newtona Daniela, zwanego Jackiem. Pierwsza butelka została wyprodukowana w 1866 roku w destylarni w miasteczku Lynchburg w stanie Tennessee, którą młody Jack odkupił od znajomego pastora. Ciekawostką jest, że była to pierwsza zarejestrowana gorzelnia na terenie Stanów Zjednoczonych. Pod koniec XIX wieku w centrum Lynchburga działały dwa puby, których właścicielem był nikt inny, jak sam Jack Daniel. Miejsca o wdzięcznych nazwach: White Rabbit i Red Dog, serwowały whiskey prosto z pobliskiej wytwórni.
Historia głosi, że głównym mentorem młodego Jacka stał się Nathan „Nearest” Green – afroamerykański gorzelnik. Biorąc pod uwagę ówczesne podziały rasowe na południu Stanów Zjednoczonych, była to dość niecodzienna sytuacja. Green w późniejszym czasie został zatrudniony przez Jacka Danielsa i – już jako wolny człowiek – zyskał posadę mistrza destylarni. Sprawował ją aż do 1881 roku, kiedy to cała produkcja przeniosła się w okolice Cave Spring Hallow – źródła z czystą, źródlaną wodą - a miejsce Greena zajęli jego synowe i wnukowie. Tradycja i receptura amerykańskiej whiskey pozostała w rodzinie. Ponad 150 lat później butelka Jacka Danielsa wciąż łączy ludzi na bez względu na pokolenie i pochodzenia.
Smak południowych stanów Ameryki to smak Jacka Danielsa. Kwintesencją Tennessee whiskey jest kukurydza, której – według prawa – powinno być w składzie minimum 51%. Receptura zacieru, innymi słowy mashbill Jacka Danielsa to 80% kukurydzy, 12% jęczmienia i 8% żyta. Smak żyta perfekcyjnie równoważy słodki smak kukurydzy oraz dodaje pieprzne nuty. Starannie wyselekcjonowane, drobnoziarniste zboża, prosto z nagrzanych gorącym słońcem pól Teenesee, tworzą niepowtarzalne zestawienie smakowe, które ciężko jest pomylić z czymkolwiek innym. Jack Daniel's no.7 oferuje klasykę gatunku, która się nie nudzi. Doskonały wybór nie tylko dla smakoszy, ale również dla ceniących sobie tradycję.
Cechą szczególną, odróżniającą Tennessee whiskey od bourbonu, jest filtracja Jacka Danielsa przez węgiel drzewny. Krok ten poprzedza jednak destylacja w pionowych kolumnach. Po tym czasie przychodzi pora na filtrację, zwaną charcoal mellowing, nadającą amerykańskiej whiskey niezastąpiony, wyrazisty smak. Sam założyciel firmy stosował ten sposób, a marka podtrzymuje tradycję po dziś dzień. Węgiel z drewna klonu cukrowego, wypalany na terenie destylarni, umieszcza się w kadziach, które przez następne 3 do 5 dni filtrują alkohol. Po filtracji płynny wytwór ląduje się w produkowanych na miejscu beczkach z białego dębu. Tam trunek spędza około 4-5 lat, dopóki nie osiągnie wymaganego, tradycyjnego smaku. Wówczas przychodzi pora na butelkowanie.
Dopracowany proces destylacji, filtracji oraz leżakowania w beczkach sprawia, że aromat i smak Jacka Danielsa pokochało wielu. Słodycz, palone drewno i akcenty owocowe zapewniają amerykańskiej whiskey niepowtarzalny charakter.
Kolor: bursztynowo- złoty, głęboki odcień;
Zapach: wyczuwalna mocno słodycz, nuty węgla dębowego, cynamonu, gruszki, banana, orzechów, kukurydzy i gałki muszkatołowej;
Smak: mocny i głęboki, karmelowo - waniliowy, z akcentami kukurydzy, klonu, palonego drewna, skóry i cytrusów;
Finisz: wyczuwalne przyprawy, pieprz, wanilia.
Jack Daniel's to bezsprzecznie alkohol na każdą chwilę. Idealny do świętowania, ale również do relaksu po długim dniu. Sposób podania jest dowolny. Czysty trunek potraktuje nas mocnym i słodkim smakiem; natomiast w towarzyskie dwóch kości lodu nabierze delikatności, podczas gdy nuty przypraw pozostaną wciąż wyczuwalne.
Również Jack Daniel's w połączaniu z colą zyskał sobie grono wiernych fanów. Prawdopodobnie pierwszym, który zdecydował się na taki eksperyment był doktor z United States Bureau of Chemistry and Soils. odwiedzający amerykańską bazę wojskową w 1907 roku. Mężczyzna był tak podekscytowany odkrytą mieszanką, że nie omieszkał napisać o tym w raporcie. Koktajl najlepiej serwować w szklance typu Collins, z grubym dnem. Drink idealnie rozgrzewa w zimowe wieczory.
Kreując popularną dziś na całym globie markę, Jasper Newton Daniel, marzył o unikalnej butelce dla niezwykłego, bursztynowego trunku. Wówczas kształt szkła zależał od dystrybutora, który rozprowadzał alkohol, kupowany wcześniej w beczkach od producenta. Jack postanowił zmienić ten zwyczaj, pragnął czegoś wyjątkowego, chciał zadbać o to, w czym sprzedawana jest whiskey z jego destylarni. Wybór padł na unikalną, kwadratowy butelkę, której kształt nie przypominał żadnych innych butelek będących w obiegu. Charakterystycznym elementem stała się również żłobiona szyjka. Na przełomie wieków – tuż przed śmiercią Jacka lub zaraz po – na butelce pojawiła się czarna etykieta z rozpoznawalną dziś, ornamentalną czcionką. Do dziś nie znaleziono odpowiedzi na pytanie, co oznacza umieszczone na etykiecie „Old no.7”. Przez dekady wygląd etykiety ulegał zmianom, dziś jej design nawiązuje do prostoty pierwszych wersji. Obok nazwy, na etykiecie znajdziemy procent alkoholu zawarty w whiskey (40%), objętość szkła oraz nazwę destylarni. Dopisek Sour mash informuje, że do czynienia mamy z kwaśnym zacierem.
Jack Daniel's nie bez powodu zyskał miano najpopularniejszego, dobrze znanego, trunku na świecie. Złociste amerykańskie whiskey zaskakuje mocą smaku i niezmiennością od dekad. Będzie odpowiedni dla każdego, również dla osób dopiero co wkraczających w świat złotych alkoholi. Sprawdzi się idealnie jako prezent. Kto nie ucieszyły się z Jacka Danielsa z klasyczną, czarną etykietą?
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Tennessee Whiskey |
Region | Tennessee |
Producent | Jack Daniel Distillery |
Marka | JACK DANIELS |
Właściciel | Brown-Forman |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański White Oak |
Filtrowanie | filtrowanie przez węgiel drzewny |