Dlaczego warto kupić czarnego Jack Danielsa?
- Jedna z najbardziej znanych i najczęściej kupowanych whisky na świecie
- Butelkowana od 1866 roku
- Pochodzi z pierwszej zarejestrowanej w USA destylarni
- Swój łagodny smak zawdzięcza filtracji za pomocą klonowego węgla drzewnego
- Doskonała na każdą możliwą okazję, do drinków i bez nich
- Świetny stosunek jakość-cena
Jack Daniel's to amerykańska klasyka. Bursztynowy trunek rozpoznawalny i uwielbiany przez wszystkich jest już z nami od ponad 150 lat. Jego początki sięgają 1866 roku, kiedy to Jasper Newton Daniel, zwany Jackiem, wyprodukował pierwszą butelkę. Nazwa trunku pochodzi właśnie od pseudonimu i nazwiska jego twórcy, który charakteryzował się bardzo niskim wzrostem, ale za to ogromnym zapałem i ambicją stworzenia czegoś wyjątkowego. I udało mu się!
Historia Jacka Danielsa rozpoczyna się w małym miasteczku Lynchburg na południu Stanów Zjednoczonych, w słonecznym i suchym Tennessee. To tam twórca marki odkupił destylarnię od znajomego pastora i zaczął wytwórstwo na masową skalę. Wszystkiego nauczył się od afroamerykańskiego niewolnika - gorzelnika, Nathana „Nearesta” Greena, którego zatrudnił później na stanowisku mistrza destylarni. Tradycja produkcji amerykańskiej whiskey pozostaje w rodzinie Greena aż po dziś dzień. Zarówno jego synowie, wnukowie, jak i dalsze pokolenia pracowały nad produkcją Jacka Danielsa. Greena uznaje się dziś za pierwszego, oficjalnie zatrudnionego i w pełni wolnego afroamerykańskiego mistrza destylarni.
Silny, amerykański charakter wyróżnia Jacka Danielsa na tle innych złotych trunków. Tennessee whiskey przepełnione jest duchem i klimatem Stanów Zjednoczonych. Jack Daniel's to zdecydowanie najbardziej klasyczny i słuszny wybór.
Obecnie na całym świecie tylko cztery marki określa się jako Tennessee whiskey. Marketingowcy Jacka Danielsa bardzo często podkreślają, że złoty trunek nie jest bourbonem, a właśnie alkoholem w typie whiskey z południowego stanu USA.
Jack Daniel's to 80% kukurydzy, 12% jęczmienia i 8% żyta. Te wszystkie składniki składają się na sour mash, czyli kwaśny zacier. Słodycz kukurydzy równoważy żyto, które w dodatku dodaje smakowej pikanterii. Bazą amerykańskiego trunku jest woda wapienna z jaskini Cave Spring Hallow, położonej w pobliżu destylarni whiskey. Firma od początku stawiała na miejscowe dobra natury i tę tradycję kontynuuje po dziś dzień.
Miejscem narodzin magii, czyli Jacka Danielsa, od dekad pozostaje destylarnia w miasteczku Lynchburg. Twórca pierwszej butelki nadał swojej whiskey wybitnie oryginalny smak, decydując się na specyficzny sposób jej wyrobu. Pierwszym krokiem jest pionowa destylacja, a następnym filtracja – charcoal mellowing, w której tkwi cały sekret niezwykłego smaku. Drzewo z klonu cukrowego palone jest na miejscu. Ogień, wzniecany przy pomocy gotowej już whiskey Jack Daniel's, zamienia drewno w węgiel. Następne kadzie, wypełnione węglem z cukrowego klonu, filtrują alkohol przed 3 do 5 dni. Beczki z białego dębu są miejscem leżakowanie mikstury przez następne 4 do 5 lat. Czas ten pozwala na osiągnięcie uwielbianego, mocnego i wyrazistego smaku. Proces produkcji Jacka Danielsa pozostaje niezmieniony od dekad. Tradycyjna receptura od swoich początków była idealnie zbilansowana i zapewniała potrzeby smakoszy.
Mocny smak Jacka Danielsa to idealnie wyważona mieszanka przypraw, owoców i innych, przemyślanie dobranych akcentów. Racząc się amerykańską, whiskey liczyć można na klasyczne doznania na wysokim poziomie. Każde kubki smakowe polubią się z tradycyjnym smakiem złotego płynu.
Kolor: złoty, bursztynowy, głęboka barwa;
Zapach: nuty gruszki, banana, orzechów, kukurydzy i gałko muszkatołowej, mocna słodycz, cynamon, węgiel dębowy;
Smak: waniliowo – karmelowy, akcenty klony, palonego drewna, skóry, cytrusów i kukurydzy;
Finisz: wanilia, pieprz.
Nie bez powodu Jack Daniel's to jeden z najlepiej sprzedających się alkoholi na świecie. Idealnie dostosowuje się do każdej sytuacji. Perfekcyjnie sprawdzi się jako element relaksu po ciężkiej pracy, ale również na imprezie czy podczas wieczoru z przyjaciółki lub z książką.
Sposób podania Jacka Danielsa jest wiele. Jeśli mamy ochotę na konkretny smak, warto kosztować trunek bez dodatków. Dla zrównoważenia mocy można dodać dwie kości lodu.
Drinkiem popularnym od 1907 roku jest Jack Daniel's z colą. Najlepiej będzie smakował w szklanicy z grubym dnem w typie Collins. Amerykańska whiskey świetnie współgra również ze Spritem lub tonikiem z dodatkiem limonki. Taka współpraca smaków z pewnością zapewni odświeżenie.
Czarna etykieta z białym ornamentem
Kwadratowa, charakterystyczna butelka z wyżłobiona szyjką, towarzyszyła amerykańskiej whiskey Jack Daniel's właściwie od samego początku. Jasper Newton Daniel spełnił swoje marzenie i stworzył cały produkt z dbałością o najmniejszy detal. Nie zadowolił się typowym wówczas szkłem od dystrybutorów alkoholi. Postawił na oryginalność i wybrał kwadratowy kształt butelki. Forma szkła po dziś dzień wyróżnia się na tle innych trunków.
Bardzo możliwe, że twórca marki nie doczekał powstania czarnej etykiety. Zaczęto umieszczać ją na froncie butelek na przełomie wieków, a data śmierci Jacka nie jest dokładnie znana. Z pewnością były jednak zachwycony efektem. Biały ornament oddaje tradycyjny klimat południowych Stanów Zjednoczonych. Przekazuje również najważniejsze informacje, takie jak nazwa destylarni, obojętność oraz procent. Do dziś zagadką pozostaje znaczenie „Old no.7”. Design czarnej etykiety jest ponadczasowy i stał się symbolem amerykańskiego ducha.
Jack Daniel's sprawdzi się jako prezent na każdą okazję. Warto nim obdarować również siebie samego. Dobrze znana Amerykańska Tennessee whiskey może stać się miłym kompanem upojnego wieczoru. Nic dziwnego, że cieszy się taką popularnością. Jej klasyczny smak towarzyszy nam od pokoleń i pozostaje równie doskonały i dopracowany, co 150 lat temu.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Tennessee Whiskey |
Region | Tennessee |
Producent | Jack Daniel Distillery |
Marka | JACK DANIELS |
Właściciel | Brown-Forman |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański White Oak |
Filtrowanie | filtrowanie przez węgiel drzewny |