Dlaczego warto kupić whisky MacArthur's Blended Scotch?
- W latach 1964-1985 (6) koncern Inver House posiadał w swym portfolio gorzelnie Garnheath i Glenflagler, które produkowały destylaty do kilku mieszanych whisky z portfolio firmy – były to whisky Inver House, Pinwinnie i MacArthur’s
- Debiutowała w 1877 roku!
- Prosta, nieskomplikowana, łatwo pijalna, z subtelnymi nutami wanilii, cytrusów, toffi, miodu, zbożowych ciasteczek, jęczmiennego słodu i białego pieprzu
- Stworzona z destylatów słodowych (pochodzących z 5 gorzelni należących do InterBev: Balbair, Knockdhu, Balmenach, Speyburn i Pulteney) i zbożowych leżakowanych przez co najmniej 3 lata w klasycznych beczkach po Bourbonie
- Doskonała na każdą okazję, na kostki lodu, do drinków, na imprezę, czy piknik
- Świetny stosunek jakość-cena
- Swą nazwę zawdzięcza jednemu z najstarszych klanów z Argyllshire, a tym samym najważniejszych w historii Szkocji, klanowi, który walczył u boku Roberta Bruce’a w bitwie o niepodległość Szkocji
- Srebrny medal na International Spirits Challenge w 2017 roku
MacArthur's to szkocka whisky typu blended. MacArthur's Blended Scotch Whisky cieszy się dużym uznaniem od 1877 roku i nawiązuje do splendoru i tradycji kojarzonej z klanem MacArthur. Trunek sprzedawany jest obecnie z ramienia International Beverage, marki będącej fuzją destylarni Inver House powstałej w 1964 roku w mieście Aidrie w Szkocji oraz tajskiej firmy TCC Group, produkującej napoje alkoholowe. Mieszanka MacArthur's jest doceniana przez koneserów, lubiących średnio treściwą, nieskomplikowaną whisky. Jest to delikatnie aromatyczna mieszanka o gładkim, łagodnym podniebieniu i świeżym, trwałym finiszu. Starannie wyselekcjonowane regionalne słody i najwyższej jakości whisky zbożowe zostały fachowo zmieszane, aby stworzyć mocną i pełną smaku szkocką whisky, która stała się ulubionym produktem konsumentów na całym świecie.
Klan MacArthur, od którego pochodzi nazwa złotego trunku, jest jednym z najstarszych klanów w Szkocji. Z brzegów majestatycznego jeziora Loch Awe na zachodnim wybrzeżu Szkocji, MacArthur reprezentowali swoją wolność u boku Roberta the Bruce w Bannockburn i Bonnie Prince Charlie w Culloden, odciskając piętno na historii ich ziemi. Waleczne klany od zawsze stanowiły jedną z silniejszych grup walczących przeciw angielskiej dominacji. Motto gruby brzmiało: „Przez władzę i pracę!”
Szkocka whisky i szkockie klany stanowiły jedność. Obydwie rzeczy stały się wręcz narodowymi i kulturowymi symbolami Szkocji na arenie narodowej i są nimi po dziś dzień. Skojarzenia chodzą parami, tak też jest w tym przypadku. Członkowie klanów raczyli się bursztynowym alkoholem już setki lat temu, a dzięki podtrzymywaniu tradycji przez szkocki naród również i dzisiaj mamy okazję kosztować wspaniałych trunków z zielonej krainy.
MacArthur's Blended Scotch Whisky godnie reprezentuje tradycyjny, szkocki trunek. Szereg wymagań, oficjalnie uregulowanych w 2009, określił jakimi cechami musi odznaczać się prawdziwy alkohol z górzystej Szkocji. Zawartość alkoholu w butelce nie może być niższa niż 40%. Całość produkcji musi odbywać się na terenie kraju. Maturacja trunku konieczna jest w dębowych beczkach i trwać ma nie mniej niż trzy lata. Podstawą składu trunku musi być natomiast słód jęczmienny z ewentualnymi dodatkami innych zbóż. Złoty trunek MacArthur's spełnia wszystkie punkty. Jako alkohol typu blended łączy w sobie zarówno whisky z zacieru zbożowego (grain whisky), jak i jęczmiennego (single malt) Ziarna zbóż zalewa się wodą, aby poruszyć je do kiełkowania. Następnie, żeby wstrzymać ich wzrost, dochodzi do suszenia gorącym powietrzem. Po zmieleniu słód umieszcza się z gorącą wodą w kadziach.
Po wytworzeniu zacieru dla szkockiej whisky pora na fermentacje w kadziach przy użyciu drożdży. Zazwyczaj nie trwa ona dłużej niż 3 dni. Kolejnym krokiem jest podwójna filtracja w specjalnych miedzianych alembikach. Później płyn ląduje w beczkach na nie mniej niż 3 lata, gdzie nabiera smaków i aromatów. Na końcu dochodzi do butelkowania. Cały proces nie pozostawia nic przypadkowi i jest bacznie obserwowany przez specjalistów, który zatwierdzają finalny efekt.
Mac Arthur's whisky to delikatny, lekki szkocki blend. Miks słodowo-zbożowy zapewnia przyjemne smaki cytrusowe i waniliowe. Złoty trunek oferuje nienachalne wrażenia sensoryczne. Brak natarczywości walorów smakowych i aromatycznych czyni ze szkockiego blendu pozycję właściwie dla każdego.
Kolor: przezroczysty złoty;
Aromat: wyczuwalny słód jęczmienny, nuty cytrusowe;
Smak: lekki, toffi, wanilia;
Finisz: delikatny, krótki
Nieinwazyjna słodycz szkockiej whisky czyni ją idealną bazą pod wiele alkoholowych koktajli. Tradycyjny trunek z historią dopasuje się do coli, ale również jako jeden z elementów whisky sour. Smakowicie skomponuje się również w wysokiej szklance wypełnionej lodem z sokiem jabłkowym lub pomarańczowym. MacArthur's może stanowić bazę rozgrzewającego drinka na zimny wieczór. Warto użyć wówczas miodu, soku z cytryny i przegotowanej wody, zagotować całość i rozlać gorący napój do szklanek. Jesienna szarówka i mróz zimowego dnia odejdą w niepamięć.
Butelka szkockiego blendu prezentuje się klasycznie. Jest smukła, wysoka, z długą szyjką zakończoną czerwoną zakrętką. Bezbarwne szkło pozwala w pełni podziwiać ciepły złoty kolor alkoholu. Etykieta przybrała białe, czerwone i złote barwy, kojarzone są z siłą i odwagą. Umieszczono na niej również herb. Trzy korony na złotym tle to reprezentacja tarczy wodza klanu. W symbolice heraldycznej korona oznacza władzę królewską lub senioralną, złoty kolor natomiast – hojność. Obecność dwóch kłosów zboża, jako jednego z głównych składników whiskey, jest oczywista. Krzyż symbolizuje natomiast rozłożone ramiona wodza klanu. Łaciński napis: „Ex frumento ad maturitatem” oznacza „Od ziarna do dojrzałości”.Całość prezentuje się bardzo tradycyjnie i zdecydowanie zachęca do prześledzenia historii Szkocji.
Z uwagi na swoją delikatność, MacArthur's whisky polecana jest dla każdego. Oczywiście pierwsi w kolejności powinni skosztować jej fani szkockich blendów oraz historii Szkocji. Trunek będzie świetną opcją na prezent dla kogoś, kogo upodobania smakowe pozostają dla nas tajemnicą. Nienatarczywe cechy złotego alkoholu czynią go dobrą pozycją na przełamanie lodów. Szkocki blend sprawdzi się podczas spokojnego wieczoru i na szalonej imprezie.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | MACARTHURS |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 87.5 |