Nucky Thomspon to szkocki blend butelkowany o mocy 40% alkoholu. Aromatyczny alkohol o jasnej barwie uwodzi wyrafinowany ziołowymi nutami, elementami sherry i dębu, niuansami suszonych owoców, miodu i kwiatów. Szkocka destylarnia wytwarzająca whisky działa od 1969 roku i wykorzystuje najlepsze destylaty słodowe i zbożowe do produkcji swojego niezwykłego blendu. Alkohol leżakuje w dębowych beczkach co najmniej 3 lata. W tym czasie nabiera pełnej barwy, słodyczy oraz delikatnej tekstury.
Kim był tajemniczy Nucky Thomson, na którego cześć został nazwany szkocki blend? Enoch Lewis „Nucky” Thomson, bo tak naprawdę miał na imię, budził postrach w Atlantic City w latach 20. i 30. ubiegłego wieku. Był politykiem, a zarazem oszustem. Jego mafia zajmowała się nielegalnym handlem alkoholi podczas prohibicji. Atlantic City tamtych czasów było celem podróży turystycznych, a Nucky dobrze wiedział, że sukces miasta zależy od zapewnienia odwiedzającym gościom wszystkiego, czego chcą. Polityka mafioza skupiła się zatem na promocji hazardu i zapewnieniu przewagi nad innymi miastami dzięki „zezwoleniu” na działalność branży przestępczej. Miasto nazywano wówczas „światowym place zabaw”. Tytułowi temu przysłużył się Nucky, który dzięki swoim wpływom i władzy w mieście zadbał o to, aby każdy, kto serwował alkohol lub zarządzał miejscem hazardu, nie przejmował się, dopóki Thompson dostawał część pieniędzy. Nucky budził jednocześnie respekt i strach. Czy taka sama jest whisky jego imienia? Przekonaj się!
Szkocki blend Nucky Thomson powstaje z kilku destylatów, w których przewagę stanowią whisky zbożowe. Pierwszym etap jest poddanie ziaren słodowaniu, na które składa się kolejno namoczenie ich, osuszenie, zacieranie i przepłukanie wodą. Namaczanie ziarna trwa kilka godzin i doprowadza do jego kiełkowania i wytworzenia enzymów. Później ziarno jest osuszanie w celu pohamowania dalszego rozrostu. Zacieranie obejmuje zmielenie słodu i przepłukanie ciepłą wodą co najmniej trzy razy. Podczas tego etapu cukry złożone zmieniają się w proste.
Kolejnym istotnym elementem całego procesu jest fermentacja, która odbywa się w towarzystwie drożdży. Celem tego etapu jest wytworzenie alkoholu o mocy około 8-9%. Nucky Thomson jest destylowany kolumnowo i podwójnie. Uzyskany płyn ląduje w dębowych beczkach, w których spędza co najmniej trzy lata. Producent nie informuje, jak długo dokładnie leżakują poszczególne destylaty. Kolejnym krokiem jest kupażowanie, czyli łączenie wszystkich whisky. Zazwyczaj zajmuje się tym Master Blender, osoba o niesamowicie dokładnym węchu i smaku, która potrafi idealnie zbilansować miksturę. Na sam koniec szkocki blend barwiony jest naturalnym karmelem i butelkowany o mocy 40% alkoholu.
Aromatyczny Nucky Thomson zjedna sobie nie jedno podniebienie. Szkocka blended whisky stanowi perfekcyjną kompozycję słodyczy z owocami. Oferuje dębowe, drzewne nuty, otulone finezyjnymi akordami delikatności.
Barwa: złocisty bursztyn;
Aromat: dość wyrafinowany, nuty ziołowe, elementy dębowe;
Smak: delikatny, miękki, suszone owoce, miód i kwiaty;
Finisz: zaskakująco długi i finezyjny
Szkocki blend to idealna opcja dla fanów koktajli alkoholowych. Pozostawia szerokie pole do popisu i eksperymentów. Warto połączyć go z colą i lodem, ale również z sokami. Świetnie współgra ze smakiem jabłka, pomarańczy i grejpfruta. Marzysz o czymś bardziej wykwintnym? Wykorzystaj trunek w klasycznych drinkach, jak Mint Julep czy Old Fashioned. Mieszane whisky mają to do siebie, że świetnie smakują w każdej wersji. Taki też jest Nucky Thomson.
Butelka trunku prezentuje się tajemniczo. Marka, chcąc stworzyć rozpoznawalną, ale jednocześnie niepowtarzalną butelkę do swojej whisky, przeprowadziła analizę dostępnych na rynku butelek w celu określenia kluczowych wyróżników na tle innych alkoholi. Wypracowana harmonijna forma to fuzja mocnego kształtu i eleganckiej, długiej szyjki. To połączenie odzwierciedla historyczną przynależność butelki, zintegrowaną z nowoczesnym stylem. Romans i awanturnictwo jazzu i gangsterów, prohibicja i narodziny klanów mafijnych inspirowały pisarzy, reżyserów i dramaturgów. Zainspirowały również projektantów butelki, którzy zapewnili jej design charakterystyczny dla tamtych czasów. Projekt przekazuje intrygująca historię, przekazaną poprzez zawiłe elementy wizualne, jak na przykład twarz tajemniczego mężczyzny z meloniku na głowie. Zwodniczo uproszczona forma butelki, sitodruk i dyskretna dekoracja etykiet przenoszą klienta w inną erę. Charakterystyczny typ szablonu przypomina stempel na skrzyniach towarów zabronionych podczas prohibicji. Lamówka dodaje logo objętości, wdzięku i nowoczesności. Uproszczony blok informacyjny, pokryty lakierem, jest sygnowany przez Master Blendera, co podkreśla standard jakości produktów marki.
Szkocki single malt Nucky Thomson oferuje delikatność tekstury w połączeniu z mocnym charakterem owocowych i miodowych nut. Świetnie nadaje się do wykorzystania w wielu drinkach i koktajlach. W tym temacie można zaszaleć i eksperymentować do woli. Blend sprawdzi się na imprezie, podczas kolacji z przyjaciółmi, a nawet spokojnego wieczoru przy książce. Wtedy, kiedy za oknem szaleje śnieg i wiatr, a my siedzimy pod ciepłym kocem, doświadczenie raczenia się bursztynowym płynem będzie niezapominane.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Marka | NUCKY THOMPSON |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |