Dlaczego warto kupić whisky Caol Ila 17 letnią Unpeated 55,9% 0,7L?
- W najbliższym sąsiedztwie CaolIlaznajdują się destylarnie Bunnahabhain i najnowszy „nabytek” na wyspie, czyli Ardnahoe
- Debiutowała w 2015 roku
- Pełna, gładka, wielowątkowa, nieco dymu, piernika, akcentów smoły, solanki, wędzonki, sporo cytrusów, jasne owoce, dużo ziół, ciepło-pikantnych przypraw, wanilii, karmelu, czekolady, kawy, dębu, popiołu, kwiatów i trawy
- Stworzona z nietorfowych destylatów z 1997 roku starzonych minimum 17 lat w beczkach z dębu amerykańskiego po Bourbonie
- Butelkowana z naturalną mocą beczki 55,9% ABV
- Edycja limitowana, pochodząca z dorocznej edycji z serii Diageo Special Releases
Caol Ila, w gaelickim ‘cieśnina Islay’ to największa destylarnia na wyspie Islay. Obecnie należy do koncernu Diaego. Prezentowana edycja Caol Ila Unpeated Style (17letnia), pochodzi z 2015 roku. Zabutelkowana w mocy beczki (cask strenght), o zawartości alkoholu na poziomie 55,9%.
Destylarnia Caol Ila została zbudowana w 1846 roku w pobliżu zatoki Port Askaig przez Hectora Hendersona – w przeszłości osobę zaangażowaną w produkcję i sprzedaż whisky z destylarni Littlemill w Lowland. Destylarnia na przestrzeni lat wielokrotnie zmieniała swoich właścicieli, m.in. w 1854 przeszła w ręce Normana Buchanana (właściciela destylarni Jura), a w 1871 roku funkcję Master Distillera sprawował Duncan Johnston (członek rodziny Johnstonów, zaangażowanej w działalność innej destylarni na wyspie Islay – Laphroaig). W trakcie II Wojny Światowej (lata 1942-45), z powodu ograniczeń w ilości dostarczanego do destylarni jęczmienia, produkcja whisky została zawieszona. Po tym okresie destylarnia wznowiła działalność i pracowała nieprzerwanie do roku 1972, kiedy rozpoczęto jej przebudowę, trwającą dwa lata. Istniejące dotychczas zabudowania zostały zburzone i zastąpione nowymi, znacznie większymi budynkami, zaprojektowanymi przez Georga Leslie Darge’a. Nowe obiekty mimo, iż wzniesione od podstaw, utrzymane zostały w dawnym stylu. Co istotne, przebudowa pozwoliła na znaczne zwiększenie mocy przerobowych destylarni – liczbę alembików zwiększono trzykrotnie – z 2 do 6.
Obecnie destylarnia Caol Ila osiąga wydajność 6,5 mln litrów destylatu, co czyni ją największą destylarnią na wyspie. Warto zaznaczyć, iż destylarnia wykorzystuje taką samą kombinację słodu jak Lagavulin, jednakże charakter destylatu Caol Ila jest znacznie łagodniejszy, bardziej floralny. Jej delikatniejszy ton, uzyskiwany jest poprzez znacznie niższy poziom wypełnienia alembika w trakcie destylacji. Alembik wypełniany jest w zaledwie jednej trzeciej pojemności, co pozwala na zwiększenie tzw. refluksu, dzięki któremu część skroplonej pary wraca ponownie do alembika i jest dalej oczyszczana. Destylarnia Caol Ila korzysta głównie z beczek po bourbonie, jednakże wykorzystuje również inne dostępne beczki. Ciekawostką jest również oferowana w limitowanych edycjach, whisky Caol Ila nietorfowa.
Z racji swojego łagodnego – jak na przedstawicielkę Islay – charakteru, whisky z Caol Ila jest składnikiem wielu whisky mieszanych (blended), m.in. Johnnie Walker oraz Black Bottle.
Aktualnie na rynku znajduje się wiele edycji pochodzących zarówno z oficjalnej dystrybucji, jak i z oferty niezależnych bottlerów.
Opisywana tu edycja to destylat nietorfowy, tworzony przez 17 lat w beczkach po bourbonie. Wszedł w skład presitżowej serii Diaego Special Releases w 2015 roku. Ciekawostką jest fakt, iż destylaty nietorfowe stanowią około 20-25% całej produkcji destylarni Caol Ila.
Kolor: złocisty z wyraźnymi refleksami
Zapach: świeży z akcentami mięty/eukaliptusa, wanilia, lody śmietankowe. Na drugim planie pojawiają sie akcenty owocowo-floralne (gruszki, wiosenna łąka). Zapach bardzo świeży, lekki, eteryczny.
Smak: podobnie jak zapach, bardzo świeży, rześki. Głównie owoce – zielone banany, mango, skórka z zielonego jabłka, akcenty cytrusowe z nutami wanilii.
Finisz: zaskakująco długo, pikantny, przechodzący na wytrawną stronę dębiny z delikatnymi akcentami słodkich owoców.
Ta limitowana edycja, z racji swojej wysokiej mocy najlepiej sprawdzi się do degustacji w czystej postaci (z odrobiną wody) – wówczas z upływem czasu otworzy się, ukazując w pełni swoje bogactwo. W charakterze przekąsek świetnie sprawdzi się kilka kostek gorzkiej, dobrej jakości czekolady.
Przezroczysta butelka, z prostą brązową etykietą zapakowana w charakterystyczny dla Caol Ila kartonik.
Caola Ila unpeated style to limitowana seria włączona do Diaego Special Releases i zaprezentowana w 2015 roku. To whisky – ciekawostka. W odróżnieniu od innych przedstawicielek wyspy Islay, jest to edycja nietorfowa, zaskakująco świeża. Chociażby z tego względu warto mieć ją w swojej kolekcji!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Caol Ila Distillery |
Marka | CAOL ILA |
Właściciel | Diageo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 17Y |
Zawartość alkoholu | 55.9 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Karton |
Jim Murray | 90 |