Caol Ila, w gaelickim ‘cieśnina Islay’ to największa destylarnia na wyspie Islay. Obecnie należy do koncernu Diaego. Pełnoletnia, 18-letnia whisky Caol Ila zabutelkowana została z mocą 43%.
Destylarnia Caol Ila została zbudowana w 1846 roku w pobliżu zatoki Port Askaig przez Hectora Hendersona – w przeszłości osobę zaangażowaną w produkcję i sprzedaż whisky z destylarni Littlemill w Lowland. Destylarnia na przestrzeni lat wielokrotnie zmieniała swoich właścicieli, m.in. w 1854 przeszła w ręce Normana Buchanana (właściciela destylarni Jura), a w 1871 roku funkcję Master Distillera sprawował Duncan Johnston (członek rodziny Johnstonów, zaangażowanej w działalność innej destylarni na wyspie Islay – Laphroaig). W trakcie II Wojny Światowej (lata 1942-45), z powodu ograniczeń w ilości dostarczanego do destylarni jęczmienia, produkcja whisky została zawieszona. Po tym okresie destylarnia wznowiła działalność i pracowała nieprzerwanie do roku 1972, kiedy rozpoczęto jej przebudowę, trwającą dwa lata. Istniejące dotychczas zabudowania zostały zburzone i zastąpione nowymi, znacznie większymi budynkami, zaprojektowanymi przez Georga Leslie Darge’a. Nowe obiekty mimo, iż wzniesione od podstaw, utrzymane zostały w dawnym stylu. Co istotne, przebudowa pozwoliła na znaczne zwiększenie mocy przerobowych destylarni – liczbę alembików zwiększono trzykrotnie – z 2 do 6.
Obecnie destylarnia Caol Ila osiąga wydajność 6,5 mln litrów destylatu, co czyni ją największą destylarnią na wyspie. Warto zaznaczyć, iż destylarnia wykorzystuje taką samą kombinację słodu jak Lagavulin, jednakże charakter destylatu Caol Ila jest znacznie łagodniejszy, bardziej floralny. Jej delikatniejszy ton, uzyskiwany jest poprzez znacznie niższy poziom wypełnienia alembika w trakcie destylacji. Alembik wypełniany jest w zaledwie jednej trzeciej pojemności, co pozwala na zwiększenie tzw. refluksu, dzięki któremu część skroplonej pary wraca ponownie do alembika i jest dalej oczyszczana. Destylarnia Caol Ila korzysta głównie z beczek po bourbonie, jednakże wykorzystuje również inne dostępne beczki. Ciekawostką jest również oferowana w limitowanych edycjach, whisky Caol Ila nietorfowa.
Z racji swojego łagodnego – jak na przedstawicielkę Islay – charakteru, whisky z Caol Ila jest składnikiem wielu whisky mieszanych (blended), m.in. Johnnie Walker oraz Black Bottle.
Aktualnie na rynku znajduje się wiele edycji pochodzących zarówno z oficjalnej dystrybucji, jak i z oferty niezależnych bottlerów.
18 letnia Caol Ila zadebiutowała na rynku w roku 2002. To jedna z najbardziej klasycznych whisky z Islay. Długa maturacja w beczkach typu hosghead złagodziła morsko-torfowy charakter destylatu jednocześnie nadając mu głębi i złożoności.
Kolor: jasnozłoty
Zapach: zdecydowanie łagodny jak na Islay, kremowy, wyraźne nuty wanilii na pierwszym planie. W drugiej kolejności wędzony bekon, torfowy dym, sól. Całość wykańczają nuty oleiste z delikatną świeżością mięty. Zapach bardzo ułożony, wielowarstwowy.
Smak: waniliowo-mleczy, śmietanka, cukierki krówki, wyraźna słodowość, słodycz prażonych migdałów. Po chwili pojawiają się akcenty ziołowe, tuż za nimi dym oraz szczypta soli.
Finisz: długi, łagodny, przechodzący w ziołową wytrawność. Zakończony akcentami palonego drewna.
Ta dojrzała, stonowana whisky idealnie sprawdzi się podana ze świeżymi ostrygami, delikatnie skropionymi sokiem z cytryny.
Standardowa, odymiona butelka, z prostą brązową etykietą zapakowana w charakterystyczny dla Caol Ila kartonik.
Caol Ila w wydaniu 18 letnim to pozycja, którą dziś z całą pewnością można nazwać kultową. Ta pełnoletnia whisky wspaniale oddaje wyrazisty charakter wyspy Islay -wyczujemy w niej wiele warstw, zarówno w smaku jak i aromacie. Wyraźny wpływ beczek po bourbonie odciska tutaj swój ślad wyczuwalnymi akcentami wanilii. Ta whisky to pozycja obowiązkowa. TRZEBA jej spróbować. Spróbować i spędzić kilka dłuższych chwil...
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | CAOL ILA |
Wiek | 18Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 80 |