Caol Ila, w gaelickim ‘cieśnina Islay’ to największa destylarnia na wyspie Islay. Obecnie należy do koncernu Diaego. 15-letnia edycja Caol Ila Unpeated (nietorfowa) zabutelkowana została w mocy beczki (cask strenght) - 61.5%.
Destylarnia Caol Ila została zbudowana w 1846 roku w pobliżu zatoki Port Askaig przez Hectora Hendersona – w przeszłości osobę zaangażowaną w produkcję i sprzedaż whisky z destylarni Littlemill w Lowland. Destylarnia na przestrzeni lat wielokrotnie zmieniała swoich właścicieli, m.in. w 1854 przeszła w ręce Normana Buchanana (właściciela destylarni Jura), a w 1871 roku funkcję Master Distillera sprawował Duncan Johnston (członek rodziny Johnstonów, zaangażowanej w działalność innej destylarni na wyspie Islay – Laphroaig). W trakcie II Wojny Światowej (lata 1942-45), z powodu ograniczeń w ilości dostarczanego do destylarni jęczmienia, produkcja whisky została zawieszona. Po tym okresie destylarnia wznowiła działalność i pracowała nieprzerwanie do roku 1972, kiedy rozpoczęto jej przebudowę, trwającą dwa lata. Istniejące dotychczas zabudowania zostały zburzone i zastąpione nowymi, znacznie większymi budynkami, zaprojektowanymi przez Georga Leslie Darge’a. Nowe obiekty mimo, iż wzniesione od podstaw, utrzymane zostały w dawnym stylu. Co istotne, przebudowa pozwoliła na znaczne zwiększenie mocy przerobowych destylarni – liczbę alembików zwiększono trzykrotnie – z 2 do 6.
Obecnie destylarnia Caol Ila osiąga wydajność 6,5 mln litrów destylatu, co czyni ją największą destylarnią na wyspie. Warto zaznaczyć, iż destylarnia wykorzystuje taką samą kombinację słodu jak Lagavulin, jednakże charakter destylatu Caol Ila jest znacznie łagodniejszy, bardziej floralny. Jej delikatniejszy ton, uzyskiwany jest poprzez znacznie niższy poziom wypełnienia alembika w trakcie destylacji. Alembik wypełniany jest w zaledwie jednej trzeciej pojemności, co pozwala na zwiększenie tzw. refluksu, dzięki któremu część skroplonej pary wraca ponownie do alembika i jest dalej oczyszczana.
Destylarnia Caol Ila korzysta głównie z beczek po bourbonie, jednakże wykorzystuje również inne dostępne beczki. Ciekawostką jest również oferowana w limitowanych edycjach, whisky Caol Ila nietorfowa. Z racji swojego łagodnego – jak na przedstawicielkę Islay – charakteru, whisky z Caol Ila jest składnikiem wielu whisky mieszanych (blended), m.in. Johnnie Walker oraz Black Bottle. Aktualnie na rynku znajduje się wiele edycji pochodzących zarówno z oficjalnej dystrybucji, jak i z oferty niezależnych bottlerów.
Caol Ila w wydaniu 15-letnim unpeated, swoją premierę miała w 2016 roku, kiedy weszła w skład serii Diaego Special Releases (DSR). Wykorzystany tu destylat tworzony byłw dwóch rodzajach beczek – beczkach typu hogshead z dębu amerykańskiego oraz beczkach typu butt wykonanych z dębu europejskiego, przez okres minimum 15 lat.
Kolor: słomkowy
Zapach: Bardzo świeży, lekko medyczny, wyraźnie miętowy. W zapachu dominują owoce – zielone jabłka, grapefruit, skórka cytryny.
Smak: w pierwszym uderzeniu dość agresywny, lekko alkoholowy (61.5%), przechodzący w stronę słodyczy – krówki, toffi, brązowego cukru. Na drugim planie grapefruit, delikatna pieprzność.
Finisz: średniej długości, pieprzno-dębowy z odległym echem owoców.
15-letnią Caol Ila Unpeated, z racji jej wysokiej mocy, najlepiej degustować z odrobiną wody, w towarzystwie prostych, słonych przekąsek.
Konwencjonalna, przezroczysta butelka, z prostą brązową etykietą, zapakowana w charakterystyczny dla Caol Ila kartonik.
15 letnia, nietorfowa Caol Ila to bardzo ciekawa whisky, nie bez powodu włączona do prestiżowej serii Diaego Special Releases. To trunek, jak na tę destylarnię bardzo nietypowy – ukazujący jej niecodzienne, pozbawione torfu oblicze. Na korzyść edycji przemawia również fakt, iż nie została rozcieńczona, dzięki czemu zachowała pełnie smaków i aromatów. Warto spróbować i poznać jej wyjątkowy charakter.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | CAOL ILA |
Wiek | 15Y |
Zawartość alkoholu | 61.5 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 95.5 |