Caol Ila, w gaelickim ‘cieśnina Islay’ to największa destylarnia na wyspie Islay. Obecnie należy do koncernu Diaego. 18-letnia edycja Caol Ila Unpeated (nietorfowa) zabutelkowana została w 2017 roku, w mocy beczki (cask strenght) – 59.8%.
Destylarnia Caol Ila została zbudowana w 1846 roku w pobliżu zatoki Port Askaig przez Hectora Hendersona – w przeszłości osobę zaangażowaną w produkcję i sprzedaż whisky z destylarni Littlemill w Lowland. Destylarnia na przestrzeni lat wielokrotnie zmieniała swoich właścicieli, m.in. w 1854 przeszła w ręce Normana Buchanana (właściciela destylarni Jura), a w 1871 roku funkcję Master Distillera sprawował Duncan Johnston (członek rodziny Johnstonów, zaangażowanej w działalność innej destylarni na wyspie Islay – Laphroaig). W trakcie II Wojny Światowej (lata 1942-45), z powodu ograniczeń w ilości dostarczanego do destylarni jęczmienia, produkcja whisky została zawieszona. Po tym okresie destylarnia wznowiła działalność i pracowała nieprzerwanie do roku 1972, kiedy rozpoczęto jej przebudowę, trwającą dwa lata. Istniejące dotychczas zabudowania zostały zburzone i zastąpione nowymi, znacznie większymi budynkami, zaprojektowanymi przez Georga Leslie Darge’a. Nowe obiekty mimo, iż wzniesione od podstaw, utrzymane zostały w dawnym stylu. Co istotne, przebudowa pozwoliła na znaczne zwiększenie mocy przerobowych destylarni – liczbę alembików zwiększono trzykrotnie – z 2 do 6.
Obecnie destylarnia Caol Ila osiąga wydajność 6,5 mln litrów destylatu, co czyni ją największą destylarnią na wyspie. Warto zaznaczyć, iż destylarnia wykorzystuje taką samą kombinację słodu jak Lagavulin, jednakże charakter destylatu Caol Ila jest znacznie łagodniejszy, bardziej floralny. Jej delikatniejszy ton, uzyskiwany jest poprzez znacznie niższy poziom wypełnienia alembika w trakcie destylacji. Alembik wypełniany jest w zaledwie jednej trzeciej pojemności, co pozwala na zwiększenie tzw. refluksu, dzięki któremu część skroplonej pary wraca ponownie do alembika i jest dalej oczyszczana.
Destylarnia Caol Ila korzysta głównie z beczek po bourbonie, jednakże wykorzystuje również inne dostępne beczki. Ciekawostką jest również oferowana w limitowanych edycjach, whisky Caol Ila nietorfowa.
Z racji swojego łagodnego – jak na przedstawicielkę Islay – charakteru, whisky z Caol Ila jest składnikiem wielu whisky mieszanych (blended), m.in. Johnnie Walker oraz Black Bottle. Aktualnie na rynku znajduje się wiele edycji pochodzących zarówno z oficjalnej dystrybucji, jak i z oferty niezależnych bottlerów. Opisywana tutaj, nietorfowa Caol Ila w wydaniu 18-letnim, swoją premierę miała w 2017 roku, kiedy weszła w skład serii Diaego Special Releases (DSR). Wykorzystany tu destylat starzony był w beczkach po bourbonie (kolejne napełnienia) przez okres minimum 18 lat.
Kolor: jasny bursztyn
Zapach: łagodny, ‘bourbonowy’ z wyraźną przewagą akcentów waniliowo-karmelowych, toffie, budyń waniliowy. Na drugim planie owoce – brzoskwinia, pomarańcza.
Smak: słodki, słodowo-owocowy (mango, papaja, brzoskwinia oraz pomarańcza) z delikatnym akcentem solankowo-morskim.
Finisz: długi, ale bardzo delikatny, biszkopt, tarta cytrynowa z nutą dymu.
Klasyczna, przezroczysta butelka, z prostą brązową etykietą, zawierającą nazwę destylarni oraz deklaracje wieku. Poniżej umieszczono – niecodzienny dla whisky z Islay – napis ‘Unpeated Style’. Na dole etykiety umieszczono informacje o zawartości alkoholu oraz daty butelkowania. Butelka dodatkowo zapakowana w charakterystyczny dla Caol Ila, ciemny kartonik nawiązujący do wybrzeży wyspy.
Po sukcesie poprzedniej Caol Ila ‘unpeated’, w skład DSR w 2017 roku weszła kolejna edycja, tym razem pełnoletnia. 18-letnia, nietorfowa Caol Ila to bardzo ciekawa whisky, nieoczywista jak na region z którego się wywodzi. Wyjątkowo świeża, owocowa z wyraźnym wpływem beczek po bourbonie wspaniale ukazuje charakter łagodnego destylatu z tej destylarni. Dzięki stosunkowo długiemu okresowi maturacji zyskała dodatkowej głębi i morskiego charakteru. To whisky, którą zdecydowanie warto spróbować, jak i włączyć do swojej kolekcji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | CAOL ILA |
Wiek | 18Y |
Zawartość alkoholu | 59.8 |
Pojemność | 0.7L |