Caol Ila, w gaelickim ‘cieśnina Islay’ to największa destylarnia na wyspie Islay. Obecnie należy do koncernu Diaego. Caol Ila Moch (z gaelickiego „świt”, „brzask”) to edycja bez deklaracji wieku, butelkowana z mocą 43%.
Destylarnia Caol Ila została zbudowana w 1846 roku w pobliżu zatoki Port Askaig przez Hectora Hendersona – w przeszłości osobę zaangażowaną w produkcję i sprzedaż whisky z destylarni Littlemill w Lowland. Destylarnia na przestrzeni lat wielokrotnie zmieniała swoich właścicieli, m.in. w 1854 przeszła w ręce Normana Buchanana (właściciela destylarni Jura), a w 1871 roku funkcję Master Distillera sprawował Duncan Johnston (członek rodziny Johnstonów, zaangażowanej w działalność innej destylarni na wyspie Islay – Laphroaig). W trakcie II Wojny Światowej (lata 1942-45), z powodu ograniczeń w ilości dostarczanego do destylarni jęczmienia, produkcja whisky została zawieszona. Po tym okresie destylarnia wznowiła działalność i pracowała nieprzerwanie do roku 1972, kiedy rozpoczęto jej przebudowę, trwającą dwa lata. Istniejące dotychczas zabudowania zostały zburzone i zastąpione nowymi, znacznie większymi budynkami, zaprojektowanymi przez Georga Leslie Darge’a. Nowe obiekty mimo, iż wzniesione od podstaw, utrzymane zostały w dawnym stylu. Co istotne, przebudowa pozwoliła na znaczne zwiększenie mocy przerobowych destylarni – liczbę alembików zwiększono trzykrotnie – z 2 do 6.
Obecnie destylarnia Caol Ila osiąga wydajność 6,5 mln litrów destylatu, co czyni ją największą destylarnią na wyspie. Warto zaznaczyć, iż destylarnia wykorzystuje taką samą kombinację słodu jak Lagavulin, jednakże charakter destylatu Caol Ila jest znacznie łagodniejszy, bardziej floralny. Jej delikatniejszy ton, uzyskiwany jest poprzez znacznie niższy poziom wypełnienia alembika w trakcie destylacji. Alembik wypełniany jest w zaledwie jednej trzeciej pojemności, co pozwala na zwiększenie tzw. refluksu, dzięki któremu część skroplonej pary wraca ponownie do alembika i jest dalej oczyszczana. Destylarnia Caol Ila korzysta głównie z beczek po bourbonie, jednakże wykorzystuje również inne dostępne beczki. Ciekawostką jest również oferowana w limitowanych edycjach, whisky Caol Ila nietorfowa. Z racji swojego łagodnego – jak na przedstawicielkę Islay – charakteru, whisky z Caol Ila jest składnikiem wielu whisky mieszanych (blended), m.in. Johnnie Walker oraz Black Bottle.
Aktualnie na rynku znajduje się wiele edycji pochodzących zarówno z oficjalnej dystrybucji, jak i z oferty niezależnych bottlerów.
Opisywana tutaj edycja Moch pojawiła się na rynku w 2010. To whisky butelkowana z mocą 43%, bez deklaracji wieku (tzw. NAS – no age statement) – nieoficjalnie, w jej składzie prym wiodą destylaty 8-letnie, lecz w tym przypadku najważniejszy był sam smak oraz charakter destylatu, nie zaś jego wiek.
Kolor: słomkowy
Zapach: na pierwszym planie wyraźnie cytrusowy. Pojawia się zapach szarlotki z lodami. Później przebijają się nuty suchej trawy, ze śladowym aromatem dymu oraz morskiej bryzy.
Smak: początkowo dość jednorodny, słodki – brązowy cukier, creme brulee, miód gryczany. Po chwili pojawiają sie akcenty pikantne, lekko pieprzne otulone torfowym dymem.
Finisz: średniej długości, słodko-waniliowy (karmelowy?) z delikatną dębową goryczką.
Caol Ila Moch to whisky uniwersalna, która świetnie sprawdzi się zarówno podczas klasycznej degustacji, jak i w sytuacjach mniej formalnych – stanowi świetną bazę do klasycznych drinków na szkockiej whisky.
Przydymiona butelka, z prostą brązową etykietą zapakowana w charakterystyczny dla Caol Ila kartonik.
Caol Ila Moch to whisky niezobowiązująca, zdecydowanie delikatniejsza od swojej 12-letniej siostry. To whisky łagodna, ale z wyraźnie wskazująca na region z którego pochodzi. Bardzo dobra pozycja do powolnego sączenia w letnie popołudnia, nawet z kością lodu!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | CAOL ILA |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 87 |