Dlaczego warto kupić bułgarską whisky Black Ram ?
- Szkocka blended whisky należąca do bułgarskiej firmy VP Brands International
- Komponowana, leżakowana i butelkowana w Bułgarii
- Stworzona z 3-letnich destylatów starzonych w bułgarskim dębie
- Mieszanka ponad 30 destylatów, z których aż 26 to destylaty słodowe
- Świetna zarówno saute, jak i jako składnik koktajli
- Doskonały stosunek jakość-cena
- Srebrny medal na Warsaw Spirits Competition w 2020 roku
Black Ram to bułgarski blend, niezwykle popularny zwłaszcza wśród turystów odwiedzających ten piękny kraj. Jak na tak niewysoką cenę, trunek oferuje walory smakowe i aromatyczne na naprawdę wysokim poziomie. Alkohol nie jest mocno wyczuwalny (40%), a całość emanuje niezwykłą świeżością. Warunki klimatyczne Bułgarii nadają whisky niepowtarzalnego charakteru.
Firma produkująca blend - Vinprom Peshtera – to największy w kraju, działający od 75 lat, producent napojów alkoholowych. Marka rozprowadza swoje produkty do ponad 80 państw, w tym do Polski. Siedziba Vinprom Peshter mieści się w stolicy kraju – Sofii, gorzelnia natomiast w podnóża góry Rodope. Wachlarz produktów alkoholowego producenta obejmuje trzy whisky: Black Ram Blended Whisky, Black Ram Finest Selection oraz Black Ram Honey.
Dlaczego symbolem trunku stał się czarny baran? Istnieje stara legenda o ludziach mieszkających w dolinie. Wiedli oni proste, spokojne życie, zajmując się bydłem, uprawiając ziemie i wychowując potomstwo. Niestety dobre czasy skończyły się po latach przedłużającej się suszy. Ludzie głodowali, a bydło umierało z pragnienia. Pewnego dnia wieśniak zobaczył dobrze odżywionego, silnego, czarnego barana u szczytu doliny. Ludzie zastanawiali się, jak to zwierzę mogło wyglądać silnie i zdrowo żyjąc w tak suchej, wyschniętej dolinie. Wieśniacy postanowili śledzić barana podczas wędrówki do domu. Czarny baran poprowadził ich wysoko w góry, gdzie strumienie były niebieskie, trawa i drzewa kwitły, a powietrze było zimne i czyste. Ludzie z doliny znaleźli nowy dom! Historia ta przynosi pewną prawdę: musimy być ciekawi, chętni i niezłomni, aby szukać nowych światów i nowych nadziei.
Bułgarska whisky Black Ram jest laureatem wielu prestiżowych nagród, zdobyła: srebrny medal w San Francisco World Spirits Copetition 2016, srebrny medal w The Global Travel Retail Spirits Masters Gold w 2016 roku, srebrny medal w China Wina & Spirits Awards w 2015 roku oraz złoty medal w konkursie Whisky of the World Masters. Poza tym brała udział w wielu konkursach, między innymi w Los Angeles International Spirits Competition w 2016 roku i International Whisky Competition w 2015 roku.
Bogata w historię i doświadczenie firma Vinprom Peshtera do produkcji whisky, które później blendowane razem tworzą Black Rama, używa zacieru ze słodu jęczmiennego. Przed rozpoczęciem faktycznej produkcji w destylarni, jęczmień jest namaczany w odpowiednio ciepłym i wilgotnym otoczeniu, co pozwala mu zakwitnąć. Następnie, w odpowiednim momencie, jego wzrost jest hamowany poprzez osuszenie ciepłym powietrzem. Później dochodzi do mielenia. Tak powstały zacier jęczmienny jest gotowy na kolejne procesy, skutkujące finalnie powstaniem niezwykłego, złotego trunku.
Black Ram to szkocki blend tworzony z 30 destylatów, w tym 26 to whisky słodowa. Nie wszystkie produkowane są na terenie Bułgarii, część z nich sprowadzana jest ze Szkocji. Obróbka zacieru rozpoczyna się od fermentacji w specjalnych kotłach warzelniczych. Ten etap trwa maksymalnie trzy dni i decyduje o smakowych walorach trunku. Drożdże gorzelnicze wówczas zamieniają się w cukier. Następnie sfermentowany zacier poddawany jest destylacji. Black Ram może poszczycić się klasyczną, tradycyjną metodą, stosowaną również w Szkocji i Japonii. Pierwsza część destylacji odbywa się w dużych, miedzianych alembikach, zwanych Spirit Still i jej celem jest wydzielenie zacieru z alkoholu. Drugi etap destylacji, nadzorowany przez specjalistę Master Distillera, ma miejsce w mniejszym alembiku. Maturacja odbywa się w dębowych beczkach, które – jak głosi producent - leżakują u stóp Rodopy, w okolicach jeziora Sziroka Polyana co najmniej 3 lata. Po osiągnięciu charakterystycznego lecz nienachalnego smaku, dochodzi do butelkowania.
Black Ram stanowi indywidualną mieszankę, która przemawia do szerokiego grona konsumentów, utrzymując wysoki i spójny standard. To trunek doskonały o gładkiej strukturze.
Kolor: złota, bursztynowa barwa;
Aromat: wyczuwalna biszkoptowa słodycz, nuty skórki pomarańczy, obecny zapach alkoholu, jednak niezwykle delikatny i nieodpychający;
Smak: rozgrzewający, cytrusowy, wyczuwalny słodki chleb, kakao, wanilia, cynamon;
Finisz: krótki, nuty cynamonu i dębiny;
Rekomendowany przez producenta sposób podania obejmuje serwowanie czystego trunku na dwóch kostkach lodu, co pozwoli odczuć delikatne i przyjemne smaki złotej whisky. Z uwagi na to, że mamy do czynienia z blendem, trunek sprawi się równie świetnie jako składnik mniej lub bardziej skomplikowanych drinków. Bułgarski, ciepły klimat sugeruje zestawienie alkoholu z owocowymi sokami lub wykorzystanie go w orzeźwiających koktajlach, takich jak Mint Julep czy Whisky Sour. Black Ram zostawia połę do popisu i eksperymentowania.
Black Ram prezentuje się niezwykle interesująco i to nie tylko z uwagi na etykietę. Warto zwrócić uwagę na niezwykły kształt butelki – z jednej strony prosty, kwadratowy, z drugiej natomiast specyficznie taliowany w połowie. Szkło jest bezbarwne, co pozwala na ujrzenie głębokiego koloru bułgarskiej whisky. Czarna etykieta z białą nazwą trunku rzuca się w oczy z daleka. Jeszcze większą uwagę przyciąga umiejscowiony niżej wizerunek górskiego barana – symbolu siły i niezależności, nawiązującego do znanej legendy. Zwierzę stoi na tle gór i emanuje spokojem, ale również skłania obserwatora do zachowania szacunku i ostrożności. Baran perfekcyjnie komponuje się z mocnym, indywidualnych charakterem bułgarskiej whisky.
Black Ram whisky to propozycja na każdą okazję! Biorąc pod uwagę kraj jej pochodzenia, świetnie sprawdzi się podczas ciepłego, szalonego wieczoru na plaży z przyjaciółmi. Walory sensoryczne alkoholu pozwalają na wykorzystanie go w różnego rodzaju wariacjach koktajlowych. Producent rekomenduje również testowanie whisky na dwóch kościach lodu, co warto wypróbować podczas spokojnego wieczoru z książką. Black Ram stanowi dobrą opcję na prezent. Swoim delikatnym słodkim smakiem skradnie każde podniebienie. To zdecydowanie pozycja na każdą kieszeń.
Kraj | Bułgaria |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | BLACK RAM |
Właściciel | VP Brands |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.5L |
Dojrzewanie - beczka | dąb bułgarski |