Dlaczego warto kupić bułgarską whisky Black Ram ?
- Szkocka blended whisky należąca do bułgarskiej firmy VP Brands International
- Komponowana, leżakowana i butelkowana w Bułgarii
- Stworzona z 3-letnich destylatów starzonych w bułgarskim dębie
- Mieszanka ponad 30 destylatów, z których aż 26 to destylaty słodowe
- Świetna zarówno saute, jak i jako składnik koktajli
- Doskonały stosunek jakość-cena
- Srebrny medal na Warsaw Spirits Competition w 2020 roku
Bułgarska whisky typu blend Black Ram produkowana jest przez firmę Vinprom Peshtera, będącą największą marką w kraju zajmującą się produkcją alkoholi od ponad 75 lat. Marka ma swoją siedzibę w stolicy kraju – Sofii, gorzelnia natomiast położona jest u stóp góry Rodope. Vinprom Peshter sprzedaje swoje trunku do ponad 80 państw, w tym do Polski. Oferta firmy jest bardzo szeroka i poza klasycznym Black Ramem zawiera jeszcze dwie jego odmiany, równie mocno warte sprawdzenia: Black Ram Finest Selection oraz Black Ram Honey.
Black Ram mimo swojej niskiej ceny zapewnia wysoką jakość, a przy tym finezyjne wrażenia smakowe i aromatyczne. Trunek bije rekordy popularności wśród turystów odwiedzających piękny, bałkański kraj. Nic dziwnego! Złoty alkohol zachwyca nienatarczywą słodkością i cytrusowymi, letnimi nutami.
Black Ram jest laureatem wielu prestiżowych nagród: srebrnego medalu w San Francisco World Spirits Copetition 2016, srebrnego medalu w The Global Travel Retail Spirits Masters Gold w 2016 roku, srebrnego medalu w China Wina & Spirits Awards w 2015 roku oraz złotego medalu w konkursie Whisky of the World Masters. Whisky brała również udział w wielu konkursach, między innymi w Los Angeles International Spirits Competition w 2016 roku i International Whisky Competition w 2015 roku. Jest to ceniony trunek na rynku światowym.
„Czarny baran”, bo tak brzmi nazwa trunku w polskim tłumaczeniu, to mocna, bezkompromisowa pozycja na rynku alkoholi – podobnie jak zwierz, na którego cześć została nazwana. Warto tutaj przetoczyć bułgarską legendę, która zainspirowała twórców marki. Historia dotyczy ludu zamieszkującego dolinę. Byli to skromni i spokojny ludzie, żyjący z roli i hodowli zwierząt. Nagle tereny nawiedziła susza, przynosząc ze sobą śmierć i cierpienie. Pewnego dnia, zrezygnowani wieśniacy, ujrzeli w dolinie zdrowego, silnego barana. Zdziwieni, jakim cudem zwierzę jest w takim dobrym stanie fizycznym, postanowili je śledzić. Wędrówka nie była łatwa, trwała parę dni i prowadziła przez najwyższe szczyty. W końcu baran doprowadził ludzi do krainy mlekiem i miodem płynącej. Wysiłek opłacił się, ludzie znaleźli nowy dom. Legenda ta opowiada o nadziei i nieustępliwości, o tym, że człowiek musi być odważnym, aby osiągnąć cel.
Producent bułgarskiej whisky szczyci się tym, że do wytwarzania Black Rama stosuje jedynie zacier jęczmienny, czyli słodowy. Pierwszym krokiem do jego wytworzenia, jest namoczenie zboża w ciepłej wodzie. Ta praktyka pobudza roślinę do kiełkowania. Później suszy się zboże, aby w odpowiednim momencie zatrzymać jego wzrost. Końcowym etapem jest mielenie. Wówczas zacier jest gotowy do dalszych, mechanicznych obróbek.
Black Ram to mieszanka wielu destylatów, nad których łączeniem czuwa wyspecjalizowany i doświadczony Master Blender. Bułgarska whisky składa się z 30 różnych whisky, z czego 26 to trunki słodowe. Bułgarzy stosują tradycyjne metody produkcji alkoholu, znane ze Szkocji i Japonii. Cały proces rozpoczyna się od fermentacji zacieru w specjalnych kotłach, co trwa maksymalnie 3 dni i klaruje pierwsze smaki trunku. Następnie zacier jest podwójnie destylowany: w mniejszym i większym alembiku. Alembiki wykonane z miedzi niwelują ilość niezdrowych metali w płynie. Kiedy mikstura jest gotowa, ląduje w beczkach z dębu bułgarskiego i leżakuje w nich 3 lata. Na proces maturacji wpływa otoczenie, które sprawia, że drewno beczek puchnie i nieustannie pracuje, co wpływa na finalne walory smakowe i aromatyczne alkoholu.
Black Ram to trunek z charakterem. Ma silną osobowość, jest nieustępliwy i konsekwentny. Przy tym jednak emanuje słodyczą i delikatnością obecna w smaku, aromacie i finiszu.
Kolor: bursztynowo-złota barwa;
Aromat: nuty biszkoptowe, skórka pomarańczy, obecny zapach alkoholu, jednak niezwykle delikatny i nieodpychający;
Smak: zdecydowanie cytrusowy, rozgrzewający, wyczuwalny słodki chleb, kakao, wanilia, cynamon;
Finisz: krótki, słodki, nuty cynamonu i dębiny;
Wszystkie whisky typu blend świetnie sprawdzają się jako elementy drinków. Ich delikatność sprawia, że dopasują się do wielu smaków – tych bardziej słodkich, i tych wystawnych. Producent rekomenduje kosztowanie alkoholu bez dodatków, na dwóch kostkach lodu. Takie podanie trunku pozwoli bliżej się z nim zapoznać i odkryć wszystko, co ma do zaoferowania. Pamiętajmy jednak, że z Black Ramem warto eksperymentować. Nie zaszkodzi mu dodatek w postaci coli, soku jabłkowego czy pomarańczowego. Dobrze użyć go też do klasycznych koktajli jak Whisky Sour czy Mint Julep. Z pewnością każdy testujący znajdzie coś dla siebie.
Black Ram prezentuje się bardzo elegancko, butelka emanuje siłą i charakterem. Kształt butelki jest dość nietypowy – z jednej strony kwadratowy, jednak szkło w połowie zostało wyprofilowane i sprawia wrażenie, jakby posiadało talię. Taka forma nadaje całości finezji. Szkło jest bezbarwne, co pozwala ujrzeć piękny, bursztynowy kolor whisky wewnątrz. Etykieta przybrała czarny kolor, a napis na niej jest wyraźny i widoczny z daleka. Nie można pominąć podobizny czarnego barana na tle skał. Zwierzę zbudza respekt, podobnie jak sam trunek!
Bułgarski blend to trunek właściwie dla każdego. I dla smakoszy i specjalistów, którzy mają życzenie uraczyć się delikatną whisky w postaci jakiegoś drinka. I dla nowicjuszy wkraczających dopiero w świat złotych trunków. I dla tych wybrednych – nawet oni odnajdą w Black Ramie coś, co ich zachwyci. Bułgarski trunek to również bezpieczna pozycja na prezent. Kogo nim obdarujesz? Może samego siebie?
Kraj | Bułgaria |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | BLACK RAM |
Właściciel | VP Brands |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | dąb bułgarski |