Dlaczego warto kupić bułgarską whisky Black Ram ?
- Szkocka blended whisky należąca do bułgarskiej firmy VP Brands International
- Komponowana, leżakowana i butelkowana w Bułgarii
- Stworzona z 3-letnich destylatów starzonych w bułgarskim dębie
- Mieszanka ponad 30 destylatów, z których aż 26 to destylaty słodowe
- Świetna zarówno saute, jak i jako składnik koktajli
- Doskonały stosunek jakość-cena
- Srebrny medal na Warsaw Spirits Competition w 2020 roku
Bułgarski blend Black Ram, czyli „czarny baran”, to niezwykle popularny na całym świecie delikatny i subtelny bułgarski blend o mocy alkoholu 40%. Szczególnym zainteresowaniem cieszy się wśród turystów, spędzających wakacje w pięknym, ciepłym, bałkańskim kraju – Bułgarii. Firma Vinprom Peshtera, z której ramienia wytwarzany jest Black Ram, to najbardziej znany na tamtych terenach producent alkoholi. Działa na rynku od 75 lat. W jej ofercie znajdziemy trzy odsłony złotego trunku: klasycznego Blacka Rama, Black Ram Finest Selection oraz Black Ram Honey. Marka sprzedaje swoje produkty w ponad 80 krajach na świecie w tym w Polsce.
Black Ram, mimo niskiej ceny, oferuje walory smakowe i aromatyczne na naprawdę wysokim poziomie. Delikatność i finezyjność czyni go świetną propozycją na każdą okazję. Dojrzewanie w dębowych beczkach w naturalnych, bułgarskich warunkach przyrody, przyczynia się do osiągnięcia przez alkohol konkretnych, charakterystycznych cech. Gorzelnia marki mieści się u podnóża góry Rodope.
Zastanawiać może nazwa oraz wizerunek czarnego barana na etykiecie? Twórcy marki posiłkowali się znaną w Bułgarii legendą o ludziach zamieszkujących dolinę, których życie nawiedziła susza. Brak wody spowodował śmierć wielu z nich i ogromnych ilości zwierząt. Wieśniacy, pozbawieni już najmniejszej nadziei, pewnego dnia ujrzeli czarnego barana. Zwierze wyglądało niezwykle zdrowo i silnie jak na warunki panujące w dolinie. Postanowili więc śledzić go w drodze powrotnej do domu. Po kilku dniach wyczerpującego marszu dotarli do krainy bogatej w kwitnące drzewa, krzewy i świeżą wodę, która od teraz stała się ich nowym domem. Historia opowiada o woli walki, o niepoddawaniu się i niezłomności. Musimy być ciekawi i chętni, aby dotrzeć do celu. Czarny baran na etykiecie Black Rama uosabia siłę i odwagę.
Bułgarska whisky Black Ram jest laureatem wielu prestiżowych nagród, zdobyła: srebrny medal w San Francisco World Spirits Copetition 2016, srebrny medal w The Global Travel Retail Spirits Masters Gold w 2016 roku, srebrny medal w China Wina & Spirits Awards w 2015 roku oraz złoty medal w konkursie Whisky of the World Masters. Poza tym brała udział w wielu konkursach, między innymi w Los Angeles International Spirits Competition w 2016 roku i International Whisky Competition w 2015 roku.
Na szkocki blend składa się 30 destylatów, z czego aż 26 to słodowa whisky. Sposób produkcji Black Rama jest typowy i znany ze Szkocji. Tradycyjny proces rozpoczyna praca nad zacierem, który wytwarzany jest ze słodu jęczmiennego. Ziarna są namaczane, aby pobudzić je do kiełkowania. Kiedy rozrost rośliny osiągnął wymagany poziom, odbywa się suszenie ziaren ciepłym powietrzem, co zatrzymuje kiełkowanie. Wreszcie dochodzi do mielenia. Powstałą tak zwaną „mąkę” wykorzystuje się jako bazę do kolejnych procesów produkcji.
Co dzieje się później? Powstały zacier musi przejść fermentację w specjalnych kotłach. Trwa to nie więcej niż trzy dni, podczas których klarują się pierwsze smaki. Zależą one w dużym stopniu od tego, ile godzin trwa fermentacja, podczas której drożdże zmieniają się w cukier. Kolejnym krokiem jest destylacja zacieru. Metoda jaką stosuje bałkańska gorzelnia, jest taka sama jak ta wykorzystywana w Szkocji i Japonii. Destylacja podzielona jest na dwie części. Pierwsza z nich, prostsza, odbywa się w dużych, miedzianych alembikach. Wykorzystanie miedzi, jako głównego materiału, z którego zrobione są alembiki, nie jest przypadkowa. Miedź perfekcyjnie wyciąga z płynu szkodliwe metale. Nad drugą częścią destylacji czuwa specjalista Master Distiller. Po procesach technologicznych przychodzi pora na maturacje trunku. Alkohol przez ponad 3 lata dojrzewa w beczkach wykonanych z dębu bułgarskiego. Leżakują one u stóp góry Rodopy, w okolicach jeziora Sziroka Polyana. Klimat tamtych rejonów wpływa na drewno, które w ciągu tego czasu pęcznieje i oddycha, nadając Black Ramowi odpowiednich cech smakowych i aromatycznych.
Black Ram to mieszanka 30 różnych destylatów. Każdy z nich dodaje do finalnej mikstury coś od siebie, czyniąc ją niezwykle delikatną i słodką.
Kolor: busztynowo-złoty;
Aromat: nuty pomarańczy, wyczuwalny biszkopt, słodki, delikatnie alkoholowy;
Smak: nuty cytrusów, rozgrzewający, wyczuwalny słodki chleb, kakao, wanilia, cynamon;
Finisz: niedługi, nuty cynamonu i dębiny;
Black Ram, bułgarski blend to dobry pomysł na każdą okazję. Z uwagi na typ, stanowi świetną opcję na prezent, kiedy nie znamy preferencji smakowych obdarowywanej przez nas osoby. Delikatny smak przypasuje każdemu. Trunek sprawdzi się świetnie jako element wielu drinków – zarówno tych bardziej wytrawnych, jak i słodkich. Współgra świetnie z colą oraz Spritem. Sprawdzi się w klasycznych koktajlach jak Manhattan, Old Fashioned czy Whisky Sour. Jego finezyjny charakter czyni go niezwykle elastycznym. Producent rekomenduje kosztowanie Black Rama czystego, podanego na dwóch kościach lody, co ma w pełni uwolnić drzemiące w nim cechy.
Black Ram sprzedawany jest w butelce o niestandardowym kształcie. Szkło ma kwadratową formę, jednak w połowie długości występuje niespodziewane wcięcie, dodające kształtowi finezji i zgrabności. Pozbawione koloru szkło pozwala w pełni zachwycić się bursztynową barwą trunku w środku. Etykieta z pewnością przyciąga wzrok. W oczy rzuca się baran na tle gór. Zwierzę, podobnie jak trunek, jest bezkompromisowe, silne i odważne. Kolorystyczne współgra z czarną etykietą z białymi, dużymi napisami.
Bułgarski blend oferuje delikatne, cytrusowe i słodkie smaki. Perfekcyjnie skomponują się one z ciepłym, letnim wieczorem – czy to na plaży w Bułgarii, czy na tarasie ogrodu w Polsce. Złoty trunek jest bardzo elastyczny i z pewnością każdy znajdzie formę, w jakiej najbardziej mu smakuje. Wielokrotnie nagradzany alkohol stanie się świetnym towarzyszem szalonej imprezy oraz spokojnego, upojnego wieczoru z ukochaną osobą. Również samotny dzień z książką nabierze jeszcze więcej klimatu, jeśli dołączy do niego szklaneczka schłodzonego dwoma kostkami lodu Black Rama. Spróbuj!
Kraj | Bułgaria |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | BLACK RAM |
Właściciel | VP Brands |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb bułgarski |