The Big Smoke to szkocki blended malt butelkowany z mocą 46% alkoholu. Składa się z destylatów z gorzelni mieszczących się tylko i wyłącznie na tajemniczej wyspie Islay. Jak informuje sam producent: Ta whisky przypomina tradycyjne słody Islay, pełne torfowego dymu i przybrzeżnej słodyczy, mocne, ale pieszczotliwe, wszystko, czego można oczekiwać od mieszanki wyjątkowych wędzonych whisky. Klasyczne dymne nuty świetnie współgrają z waniliowymi akordami oraz elementami słodyczy i dębu. Pozycja dwukrotnie zdobyła srebrny medal w konkursie International Wine & Spirit Competition w 2013 i 2017 roku; złoty medal w San Francisco Spirits Competition w 2016 roku oraz złoty medal w konkursie World Whisky Awards w 2018 roku.
Marka The Big Smoke należy do niezależnego przedsiębiorstwa Duncan Taylor, które zostało założone w 1938 roku w Glasgow. Przez dekady firma była w stanie zbudować silne więzi z przeróżnymi destylarniami na terenie całej Szkocji. Destylaty produkowane w wielu gorzelniach, lądują w beczkach dostarczonych przez firmę i dojrzewają w magazynach Duncan Taylor.
Whisky z Islay znane są jako totalna odwrotność trunków z regionu Speyside. Z reguły są bardzo wytrawne i torfowe, pełne dymu i delikatnych aromatów mchu i przypraw. Gorzelnie na południu Islay produkują silnie fenolowe whisky o aromatach smoły, dymu, jodu i karbolu. Nie jest pewne, jakie konkretnie destylaty wykorzystuje blended whisky The Big Smoke. Wiadomo jednak, że wszystkie destylarnie na wyspie pracują na składnikach najwyższej jakości i wytwarzają alkohole z górnej półki. Zakłady pracują na wodzie czerpanej z naturalnych źródeł i świeżym jęczmieniu. Torf spalany w celu wysuszenia ziarna wytwarza wyjątkowo aromatyczny dym, który ma znaczący wpływ na słód, nasycając go związkami zwanymi „fenolami”.
Fermentacja, destylacja i maturacja to trzy kolejne etapy produkcji single malt whisky. Podczas fermentacji z udziałem żywych drożdży wytwarzany jest alkohol o mocy 8-9%, a ciecz zaczyna przypominać piwo. Destylacja zapewnia oczyszczenie i wydzielenie konkretnej warstwy cieczy, która ląduje w dębowych beczkach dostarczonych przez Duncan Taylor. Drzewo dębu sprawia, że whisky staje się delikatna i emanuje waniliowymi nutami. Destylaty dojrzewają w magazynach przedsiębiorstwa, a przed zabutelkowaniem są blendowane i zatwierdzane przez specjalistów.
Oryginalna mieszanka wielu torfowych słodów z wyspy Islay zapewnia moc dymnych aromatów i smaków w towarzystwie nut wodorostów, soli, a nawet karmelu i wanilii.
Barwa: płynne złoto;
Aromat: chłodne dymne elementy, palone ognisko, mokre liście i dąb, wanilia, migdały, sól;
Smak: torf, wanilia, karmel, wędzonka;
Finisz: słodowy, pełen przypraw, skóra, jesion;
Istnieje wiele sposobów na przyjemną degustację torfowej whisky, a blended malt w dodatku idealnie nadaje się do koktajli! Podstawową drogą do poznania smaku The Big Smoke jest raczenie się trunkiem bez dodatków lub z paroma kroplami wody. Kiedy zadowoli, a później zmęczy nas intensywność produktu, warto wykorzystać go w drinku. Świetnym rozwiązaniem będzie połączenie whisky z cydrem jabłkowym, piwem imbirowym i wyciśniętym sokiem z limonki. Torfowy trunek świetnie smakuje również z miodem, sokiem z cytryny i syropem imbirowym.
Butelka The Big Smoke zdecydowanie rzuca się w oczy. Etykieta odzwierciedla drewno beczek. Umieszczono na niej informację o mocy trunku, typie użytych beczek, objętości szkła i oczywiście typ trunku z jakim mamy do czynienia. Butelka jest bezbarwna, smukła i ma długą szyjkę, zakończoną złotą nakrętką. Trunek pakowany jest w tubę, która może śmiało imitować zgrabną, podłużną beczkę. Widoczny jest również emblemat marki, w postaci wyspy Islay.
Torfowe whisky to coś, co można kochać lub nienawidzić. Jeżeli nigdy nie miałeś okazji testować trunków tego typu, przygotuj się na pełnie wrażeń sensorycznych, o jakich nigdy wcześniej byś nie pomyślał. Moc dymnych akordów, przybranych w nuty soli i wodorostów, wędzonki, a czasem nawet medykaliów, może w sobie rozkochać, ale też z góry odrzucić. Sam musisz zdecydować, w której grupie się znajdziesz. The Big Smoke to propozycja zarówno dla nowicjuszy, jak i dla zapoznanych już wcześniej z dymnymi trunkami. Skrywa w sobie kwintesencje całej wyspy i każdej destylarni po trochu. Być może przekonają Cię liczne nagrody, a może ciekawa etykieta i tuba na butelkę imitująca beczkę.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Marka | BIG SMOKE |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |