Pierwszy destylator kolumnowy, który umożliwił produkcję mieszanej szkockiej whisky powstał w roku 1860, a pierwsza butelka whisky Catto’s już rok później, w 1861. Jej twórcą był legendarny wręcz James Catto, zamożny właściciel sklepu spożywczego w Aberdeen. Dzięki bliskości miejscowości Aberdeen do dwóch znanych z produkcji whisky regionów, Speyside i Highlands, Catto miał duże możliwości w zdobywaniu próbek lokalnych trunków i zwożenia ich do swojego biura. Na miejscu sklepikarz poddawał próbki szczegółowej degustacji, mieszał je i mierzył aż w końcu udało mu się stworzyć najlepszą wersję blend scotch whisky. W roku 1861 wydał więc pierwszą butelkę o nazwie „James Catto’s Rare Old Scottish Highland Whisky”.
Znajomości z wpływowymi osobami, takimi jak właściciel linii żeglugowych P&O i White Star, pozwoliły etykietom Catto’s zagościć na stałe na statkach, które wpływały do portów na całym świecie. Również sklep spożywczy, w którym sprzedawana była whisky, cieszył się ogromną popularnością wśród zagranicznych gości. W ten sposób marka zdobyła międzynarodową rozpoznawalność, uznanie i wysoką pozycję na rynku. Kolejne lata działalności przynosiły sukcesy, takie jak złoty medal w konkursie win i napojów alkoholowych w Paryżu w roku 1878 oraz w Londynie w roku 1884.
Blended scotch whisky, jakim jest Cattos, powstaje z połączenia whisky słodowej i whisky zbożowej. Sposób dobierania tych whisky, ich pochodzenie oraz proporcje w jakich są użyte odzwierciedlają styl marki i tworzą charakterystyczny styl dla każdego z producentów. Produkty Cattos tworzone są z pięciu gorzelni należących do Inver House Destillers, z których każda wzbogaca finalny trunek o unikatowe właściwości – trunki z Balblair i Pulteney charakteryzują się pikantnym i orzechowym aromatem, z Knockdhu aromatami kwiatowymi i cytrusowymi, a z Balmenach i Speyburn głębokim smakiem i wyrazistą strukturą.
Cattos Rare Old Scottisch stworzone jest według starej receptury i jedynie z najlepszych whisky słodowych, pochodzących z regionów Highland i Speyside oraz whisky zbożowego z Lowland. Efektem jest mieszanka o bardzo wysokiej zawartości słodu, dzięki czemu charakteryzuje się delikatnym posmakiem i owocowym aromatem.
Kolor: złocisto-miodowy;
Nos: aromatyczny i czysty; miód, cytrusy, orzechy, wanilia, grzanka z masłem, kwiaty, świeża trawa;
Smak: pełny, oleisty; słód, skórka z cytryny i pomarańczy, świeże siano, gruszka, zielone jabłko;
Finisz: aksamitny i słodki; brązowy cukier, dąb, wanilia, cytrynowy zest;
Jest to świetna whisky dla smakoszy, którzy lubią eksperymentować i tworzyć nowe połączenia smakowe. Sprawdzi się w wersji saute i na kościach lodu, ale także lub przede wszystkim, jako baza pod koktajle. Tradycyjne Whisky Sour, imprezowe Whisky Cola czy wyszukany drink Trilby absyntem, słodkim wermutem i likierem fiołkowym – we wszystkich tych koktajlach podkreśli mocny charakter, ale nie zagłuszy smaku innych składników.
Whisky zamknięto w butelce z jasno-zielonego szkła o prostokątnym, szerokim kształcie. Mocna budowa butelki ma charakteryzować męskość i dumę samego trunku. Szkło tłoczone jest w kształt morskich fal, pomiędzy którymi mieści się trójkątna etykieta na wzór dziobu statku, który przecina ocean. Design butelki i etykiety inspirowany jest faktem, w jaki marka zdobyła międzynarodową popularność – przewozowi i serwowaniu whisky na statkach.
Trójkątna etykieta o jasno-kremowym tle mieści w sobie nazwę producenta w kolorze zielonym, który idealnie współgra z odcieniem szkła, informacje dotyczące trunku oraz znak wodny w tle, przedstawiający lwa stojącego na tylnych łapach. Złote czcionki oraz złote obramowanie etykiety dodaje elegancji i gustowności i wspaniale komponuje się z zielonkawym odcieniem oraz kremowym tłem. Lew w tle etykiety jest częścią logotypu marki, na który składają się również dwie korony. Jest to logotyp zaczerpnięty z jednych z pierwszych skrzyń, w których butelki Catto’s były przewożone na statkach.
Butelka dodatkowo zamknięta jest w eleganckim kartonowym pudełku, utrzymanym w barwach komponujących się z butelką i etykietą. Jasno-kremowe tło pudełka pokrywa lew z logotypu, z boku opakowania widnieje duża nazwa marki w kolorze kremowym, a z przodu w kolorze zielonym i znajduje się ona wewnątrz złotego łuku, inspirowanego kształtem jakie tworzą fale na morzu przecinane przez łódź. Warto zwrócić uwagę na nazwę producenta, w której dwie litery „t” łączą się za sobą w charakterystyczny sposób – są one inspirowane celtyckimi węzłami i stylem typografii.
To uniwersalne, delikatne w smaku whisky to najlepszy wybór na przyjęcie w licznym gronie, ponieważ docenią je zarówno amatorzy jak i znawcy szkockich trunków. Odnajdzie się nie tylko na imprezie, ale także podczas spokojnej degustacji we własnym towarzystwie, a nawet na randce czy spotkaniu rodzinnym. Łagodne aromaty spodobają się paniom, a panowie pokochają je za szczególny charakter. Eleganckie opakowanie w formie dodatkowego pudełka sprawia również, że Catto’s może stać się idealnym prezentem dla miłośnika wysokoalkoholowych trunków.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | CATTOS |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |