Fireball Cinnamon, butelkowany z mocą 33%, produkowany jest na bazie kanadyjskiej whisky i naturalnego cynamonu. Bursztynowy trunek zachwyci każdego miłośnika pikantnych alkoholi. Ma przyjemnie pikantny smak, który nadaje mu naturalny cynamon. Nawet z tonikiem ta kula ognia jest niezłą bombą! Legenda głosi, że Fireball Cinnamon Whisky powstała przypadkowo, gdy kanadyjski miksował różne składniki, aby stworzyć rozgrzewającą mieszankę na kanadyjskie mrozy. Ekspresja zdobyła 87 na 100 punktów w Beverage Testing Institute oraz srebrną odznakę z międzynarodowego konkursu Review of Spirits, a to nie wszystkie ze zdobytych wyróżnień.
Marka Fireball była pierwotnie częścią linii smakowych sznapsów opracowanych przez firmę Seagram w połowie lat 80-tych. Kiedy firma Sazerac zakupiła prawa do marki i oryginalną formułę w 1989 roku ekspresja zaczęła być sprzedawana jako Fireball Whisky Dr McGillicuddy, a w 2007 roku nazwa została zmieniona na Fireball Cinnamon Whisky. Amerykańskie badania rynku pokazują, że sprzedaż tego wyjątkowego trunku przekroczyła poziom sprzedaży Jamesona, a w późniejszych latach Jagermaistera.! Marka Fireball mocno związana jest z kulturą country, szczególnie w stanie Iowa, która znacznie wpłynęła na popularność brandu. W 2013 roku Fireball Cinnamon Whisky stała się jedną z dziesięciu najpopularniejszych alkoholi w Ameryce Północnej.
Fireball Cinnamon Whisky nie jest tak naprawdę whisky, a likierem na bazie whisky. Zgodnie z panującymi regulacjami, trunek może być nazywany whisky, kiedy ma co najmniej 40% alkoholu. Bursztynowa ekspresja została zabutelkowana ze znacznie niższym poziomem 33% alkoholu, a wcześniej dojrzewała w dębowych beczkach po amerykańskim bourbonie. Odpowiednia maturacja zapewniła trunkowi przyjemne akcenty wanilii, miodu i karmelu w tle.
Tutaj rządzi cynamon – zarówno w aromatach, smakach, jak i na finiszu. W tle znajdziecie delikatne nuty miodu, wanilii i otulającego karmelu.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: mocno cynamonowy, lekko miodowy;
Smak: pikantna laska cynamonu, kremowa wanilia, miodowe ciasto i polewa karmelowa;
Finisz: średniej długości, słodki i pełen cynamonu;
Fireball Cinnamon jest zwykle konsumowany na lodzie lub w szocie „na raz”. Istnieją jednak różne koktajle alkoholowe, które wykorzystują Fireball jako składnik bazowy. Całkiem popularna jest autorska wersja kawy po irlandzku, zwana tutaj „Fire Starter Coffee”. Inne, warte uwagi drinki to na przykład Hot Toddy, czyli trunek w połączeniu z herbatą, miodem i cytryną. Niektórzy lubią dodać likier do gorącej czekolady lub łączyć z likierami o innych smakach i bitą śmietaną.
Etykieta marki została zaprojektowana przez Rossa Sutherlanda, który zaprojektował również etykiety dla rumu Black Magic, Wheatley Vodka i kilku innych marek. Trzeba przyznać, że czerwony lew, stojący na tylnych łapach i ziejący kulami ognia zwraca uwagę! Żółta etykieta ucierpiała nieco od palącego żaru. Bezbarwna butelka ma prosty kształt i średniej długości szyjkę, zakończoną czerwoną zakrętką.
Uwielbiany przez cały świat, cynamonowy likier na bazie whisky to wielokrotnie nagradzana przez specjalistów ekspresja. Fireball Cinnamon zdobył złote, brązowe i srebrne medale w takich konkursach jak Los Angeles International Wine&Spirits Competition, San Fracisco World Spirits Competition, International Review of Spirits czy Three Affiliated Tribes.
Kraj | Kanada |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | FIREBALL |
Właściciel | Sazerac |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 33 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |