Dlaczego warto kupić irlandzką whisky Jameson?
- Jameson produkowany jest od 1780 roku z tym, że do 1975 roku wytwarzano go w gorzelni Old Jameson Distillery (Old Midleton), potem produkcję przejęła nowo wybudowana i bardzo nowoczesna New Midleton
- Debiutowała w 1963 roku
- Lekka, pełna, sporo kwiatów, owoców, słodkich akcentów miodu i ciągutek oraz subtelnych przypraw i wanilii
- Skomponowana z trzykrotnie destylowanych kondensatów słodowych i zbożowych leżakowanych co najmniej 4 lata w beczkach z dębu amerykańskiego
- Bardzo uniwersalna, dla każdego i na każdą możliwą okazję
- Znakomity stosunek jakość-cena
- Tytuł „Irlandzkiej blended whiskey roku 2013” w Whisky bible Jima Murraya
Jameson to irlandzka whiskey typu blended produkowanych w destylarni Midleton w hrabstwie Cork. Ceniona za gładki, niezawodny smak, jest jedną z największych i najbardziej znanych marek na świecie. Jameson powstaje poprzez zmieszanie potrójnie destylowanej whiskey jęczmiennej z whisky zbożową. Butelkowany bez deklaracji wieku z mocą 40% emanuje słodkim aromatem słodu jęczmiennego z nutami masła, subtelnymi akordami dębu oraz mocnym smakiem orzechów i miodu. To niezwykle przyjemna whiskey, stanowiąca doskonałą bazę do przygotowywania różnorodnych koktajli.
Historia marki sięga XVIII wieku, kiedy John Jameson rozpoczął budowę swojego biznesu. W tym czasie Dublin był znany z jednych z najlepszych whiskey w Irlandii, a gorzelnik chciał dołączyć ze swoim trunkiem do tego niezwykłego grona. Pierwotna gorzelnia nosiła nazwę Bow Street Distillery i powstała w 1780 roku. Nazwa została oficjalnie zmieniona na obecną w 1810 roku. W tamtych czasach destylarnię niektórzy zwykli nazywać „miastem w mieście”. Zajmowała bowiem ponad 2 hektary ziemi, a na jej terenach mieściła się nawet kuźnia i tartak. Podczas prohibicji w USA, kiedy dostawy irlandzkiej whisky za ocean zostały wstrzymane, zakład przeżywał ciężkie chwile i był zmuszony wejść w spółkę z Cork Distilleries Company. Destylarnia Jameson została zamknięta w 1971 roku, a cała produkcja przeniosła się do New Midleton. Przez lata działania gorzelnia wypracowała jednak unikalną miksturę, która stosowana jest do dzisiaj do produkcji ponadczasowego trunku.
The Midleton Distillery w swojej współczesnej formie powstała dopiero w 1975 roku. W 1966 roku trzy firmy John Jameson & Son, The Cork Distillery Company i John Power & Son połączyły się i przekształciły w Irish Distillers Group. Postanowili skoncentrować produkcję w jednym miejscu i zbudowali nowoczesną destylarnię Midleton. Stara destylarnia Jamesona stała się natomiast centrum dla odwiedzających i muzeum irlandzkiej whiskey.
Oprócz słodowanego i niesłodowanego jęczmienia, a także innych zbóż istotną rolę na każdym etapie produkcji odgrywa oczywiście woda. Gorzelnia Midleton czerpie ten cenny surowiec rzeki Dungourney Destylarnia mieli jęczmień i słoduje go na miejscu. Przed modernizacją zakładu stosowano mielenie na mokro, polegające na tym, że ziarno poddawano obróbce parą i moczono w gorącej wodzie. Od 2012 roku ziarno jest mielone na sucho w młynach młotkowych.
Jameson stosuje się do ogólnie przyjętych zasad dotyczących irlandzkiej whiskey i jest destylowany trzykrotnie. Destylarnia Midleton wykorzystuje do tego etapu aż siedem alembików! Odpowiednio oczyszczone destylaty lądują w beczkach różnych rodzajów – od dębowych, po beczki po sherry. Stosunek jednych do drugich nie jest jednak znany. Użycie kombinacji różnych gatunków drewna zwiększa złożoność whisky. Podczas gdy płyn dojrzewa, a trwa to co najmniej trzy lata, ciecz wychwytuje różne nuty smakowe z beczek. Gdy whisky zbożowa i słodowa osiągną swój idealny wiek i smak, są ze sobą mieszane przez specjalistę zwanego Master Blenderem. Końcowy krok obejmuje butelkowanie z mocą 40% alkoholu.
Klasyczny Jameson cieszy podniebienie klasycznymi walorami irlandzkiej whiskey, czyli słodyczą, nutami wanilii, kwiatów, a nawet orzechów.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: słodki, miodowy, wyczuwalna marmolada i krówka, ścięta trawa i wanilia;
Smak: krem waniliowy, orzechy, herbatniki, kwiaty i owoce;
Finisz: średnia długość, przyprawy i miód lipowy;
Jameson to wspaniały trunek zarówno dla konesera, jak i nowicjusza. Bursztynowy płyn nie potrzebuje dodatku w postaci wody, ponieważ jego esencja jest wystarczająco gładka i nie pozostawia nic w ukryciu. Pozycja destylarni Midleton stanowi przyjemny składnik wielu koktajli. Jameson jest równie kultowy, co słynna irish coffee i naturalnie pasuje do tej mikstury. Irlandzka whiskey sprawdzi się wyjątkowo dobrze z piwem imbirowym i kawałkiem limonki, a nawet z tonikiem. Jego popularność w barach sprawiła również, że Jameson często pity jest z kieliszka w prostej formie lub jako shot z dodatkami.
Zarówno smak irlandzkiej whiskey Jameson, jak i jego butelka to już klasyka. Podstawowe wydanie trunku sprzedawane jest w podłużnym, zgrabnym szkle o długiej szyjce, zakończonej bordowym korkiem. Samo szkło przybrało barwę ciemnej zieleni. Etykieta jest beżowa i niezwykle klasyczna w swoim designie. Napis „Jameson” przez większość rozpoznany zostanie z daleka. Charakterystyczna czcionka nazwy zbudowała markę - podobnie, jak pełnia smaków i aromatów alkoholu. Złote napisy dodają klasy i elegancji. Na etykiecie pojawiły się informację o typie whisky, sposobie destylacji i roku rozpoczęcia produkcji. Spostrzegawczy dostrzeże datę 1780 wydrążoną również w szkle butelki. Emblemat marki Jameson to czerwony kwadrat przedzielony złotą wstęga z żaglowcem u góry oraz dwoma kotwicami i jedną gwiazdą.
Jameson to klasyka dobrze znana sama w sobie. Do sławy tej pozycji przyczyniła się niesamowita receptura opracowana na samym początku istnienia marki. Irlandzka whiskey stanowi przystępny w smaku i cenie alkohol idealny na każdą okazję. Nie bez powodu trunek ten uznawany jest za idealną reprezentację w swojej kategorii. Specjaliści prowadzący markę, a także jej gorzelnicy wciąż udowadniają, że każda kolejna odsłona Jamesona nie ma sobie równych na światowym rynku alkoholi. Irlandzka whiskey została wielokrotnie doceniona przez krytyków i zyskała ogromną ilość złotych, srebrnych i brązowych medali w konkursach takich jak The Irish Whisky Masters, International Wine & Spirit Competition, San Francisco World Spirits Competition oraz w Jim Murray's Whisky Bible.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | JAMESON |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 95 |