Dlaczego warto kupić whisky szkocką Dewar's White Label Blended Scotch 40% 0.7 L?
- W 1880 roku, gdy zmarł John Dewar, firmę przejęli jego synowie – 26-letni John Alexander i 16-letni Thomas Robert
- Debiutowała w 1899 roku
- Gładka, lekka, dużo miodu, wanilii, toffi, karmelu, jasnych owoców, ziół, delikatnych przypraw i odrobina dymu
- Stworzona z około 40 destylatów słodowych (przede wszystkim Aberfeldy) i zbożowych leżakowanych minimum 3 lata w beczkach z dębu amerykańskiego
- Doskonała w każdej postaci
- Znakomity stosunek jakość-cena!
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. złotym medalem na The Scotch Whisky Masters w 2013,2014 i 2018 roku
Twórcą marki Dewar’s Abrefeldy Distillery był John Dewar, który rozpoczął swoją działalność w 1846 roku w Perth. Na samym początku John skupował destylaty single malt i single grain od różnych destylarnii i samodzielnie je kupażował po czym butelkowaną mieszankę sprzedawał jako własną. Był jednym z pierwszych sprzedawców whisky, który oferował butelkowany trunek i to w dużej mierze przyczyniło się do ogromnego sukcesu jego firmy. Kolejny krok w historii marki postawili synowie Johna, Thomas oraz John Junior, którzy postanowili wybudować własną destylarnię. Na jej miejsce wybrali sam środek Highland Perthshire, na obrzeżach wioski Aberfeldy. Do wybrania tego miejsca przyczyniła się łatwość dostępu do wody z małej rzeki The Pitilie Burn, która mieści się tuż obok gorzelni i wpada do rzeki Tay. Kolejną zaletą była bliskość połączeń kolejowych z pobliskim Perth, co pozwalało na regularne dowozy paliwa i jęczmienia i zabieranie na sprzedaż gotowej whisky w butelkach. Dzięki temu proces wprowadzenia whisky na rynek był prosty i szybki, a do tego wydajny. Destylarnię otworzono w 1896 roku, a produkcję whisky rozpoczęto dwa lata później w 1989. Obecnym właścicielem Dewar’s jest firma Bacardi.
Gorzelnia Abrefeldy pomimo przejścia modernizacji wciąż pozostaje tradycyjnym zakładem – do dziś dzień do produkcji whisky wykorzystywane są tam drewniane kadzie fermentacyjne. Produkcja nie została skomputeryzowana, a destylacja zachodzi w alembikach o bardzo szerokich szyjkach. Wyjątkowość produkcji objawia się procesem tzw. double aged, czyli „podwójnym starzeniem”, który ma sprawiać, że whisky jest bardziej czysta i łagodniejsza. Polega on na tym, że whisky pierw jest przechowywana w beczkach na miejscu, następnie są powtórnie komponowana przez Master Blendera, a później transportuje się ją do specjalnych magazynów, gdzie spędza kolejne 6 miesięcy.
Dewar's White Label to podstawowy produkt w portfolio marki. Whisky składa się z około 40 różnych destylatów whisky single malt jak i whisky single grain. Powstaje przy wykorzystaniu unikalnej metody „podwójnego leżakowania” Niezwykłą popularność zawdzięcza delikatności smaku i owocowo-miodowym aromatom bukietu. Warto zaznaczyć, że Dewar’s White Label jest bestsellerem na amerykańskim rynku i jedną z najbardziej nagrodzonych whisky na świecie.
Kolor: jasno-miedziany;
Nos: skóra, miód, gruszka, dąb, siano,
Smak: delikatny; wanilia, miód, dym, kwitnące wrzosy;
Finisz: trwały; miód, dym;
Jeśli poszukujesz najlepszej whisky do mieszania – jesteś w dobrym miejscu! Koniecznie wypróbuj oryginalny przepis na koktajl stworzony przez samego Thomasa Dewar’a: 50 ml White Label, 100 ml piwa Ginger ALE, kostki lodu i cząstka limonki. Równie dobrze posmakuje w klasyku takim jak whisky sour lub whisky cola.
Whisky zamknięto w klasycznej butelce o okrągłym kształcie, którą wyróżnia pękata szyjka zwężająca się ku górze. Szyjkę kończy czerwono-złoty kaptur oraz zakrętka. Główną część butelki zdobi tłoczenie w kształcie finezyjnego logotypu oraz dwie etykiety w kolorze białym. Górna etykieta ma intrygujący kształt i powycinaną w romby dolną krawędź. Znajduje się na niej duża nazwa marki w kolorze czerwonym oraz nazwa whisky i informacje na jej temat. Na dolnej etykiecie widnieje złoty logotyp i oryginalna nazwa firmy oraz podpis braci Johna i Thomasa Dewarsów. Całość reprezentuje klasyczny, tradycyjny styl, co doskonale odzwierciedla charakter samego trunku.
Ta whisky jest odpowiednią do wprowadzenia w szeroki świat złocistych trunków i otworzenia podniebienia na smaki, które w przyszłości mogą zaskoczyć początkującego smakosza. Jest to również idealny trunek do zabrania ze sobą na duże spotkanie i imprezę, ponieważ jego klasyczny smak każdemu przypadnie do gustu i wszyscy będą się świetnie bawić ze szklanką Dewar’s White Label w dłoni!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Producent | Dewar's Distillery |
Marka | DEWAR'S |
Właściciel | Bacardi |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Jim Murray | 82 |