James Catto, dzięki któremu dziś możemy delektować się wspaniałymi trunkami pod etykietą Catto’s, to wręcz legendarna postać i jeden z pierwszych producentów blended whisky na świecie. Gdy w roku 1860 wynaleziono destylator kolumnowy, dzięki któremu powstało pierwsza mieszana szkocka whisky, James Catto był zamożnym właścicielem firmy spożywczej w Aberdeen. Bliskie położenie Aberdeen i regionów Speyside oraz Highlands dało mu możliwość do własnego eksperymentowania z trunkami. Catto zwodził z tych regionów próbki lokalnych whisky do swojego biura, poddawał je degustacji oraz eksperymentom z mieszaniem i mierzeniem. Robił to tak długo, aż uznał, że stworzył mieszankę doskonałą. W ten sposób w roku 1861 wydał na rynek swoją pierwszą whisky „James Catto’s Rare Old Scottish Highland Whisky”.
Marka szybko zyskała ogromną popularność, ponieważ sklep spożywczy Jamesa cieszył się uznaniem wśród zagranicznych gości. Dodatkową rozpoznawalność na arenie międzynarodowej pozwoliła mu uzyskać znajomość z wpływowymi osobistościami, m.in. z założycielem linii żeglugowych P&O i White Star oraz dyrektorem linii Aberdeen i Commonwealth, dzięki którym butelki z etykietą James Catto’s na stałe zadomowiły się na statkach, które odwiedzały porty na całym świecie. Wysoką pozycję na zawsze umocniły dwie wygrane w prestiżowych, międzynarodowych konkursach win i napojów alkoholowych: złoty medal w Paryżu w roku 1878 oraz złoty medal w Londynie w roku 1884.
Cattos należy do typu blended scotch whisky, a to oznacza, że jest stworzone z perfekcyjnie dobranej mieszanki whisky słodowej oraz whisky zbożowej. Sposób dobrania różnych whisky oraz ich procentowy udział w finalnym trunku wyznacza styl marki. Catto’s to duży udział whisky słodowej ze wszystkich pięciu destylarni należących do gorzelni Inver House Destillers, a każda z nich wzbogaca trunek o unikalne cechy. Whisky z Balblair i Pulteney to naturalnie pikantny i orzechowy aromat, trunki z Balmenach i Speyburn dodają głębokiego smaku i dobrej struktury, a alkohol z Knockdhu urozmaica aromatami kwiatowymi i cytrusowymi.
Ten trunek jest rzadką, starą szkocką mieszanką szkockich whisky - najlepszych słodów z Highland i Speyside fachowo zmieszanych z grain whisky z Lowland, które w efekcie oddały mieszankę o bardzo wysokiej zawartości słodu i delikatnym, przyjemnym posmaku.
Kolor: złocisto-miodowy;
Nos: aromatyczny i czysty; miód, cytrusy, orzechy, wanilia, grzanka z masłem, kwiaty, świeża trawa;
Smak: pełny, oleisty; słód, skórka z cytryny i pomarańczy, świeże siano, gruszka, zielone jabłko;
Finisz: aksamitny i słodki; brązowy cukier, dąb, wanilia, cytrynowy zest;
Catto’s to doskonała whisky do tworzenia na jej bazie wyśmienitych drinków – od kultowego Whisky Sour, przez klasyki typu Whisky Cola aż po bardziej wyrafinowane koktajle np. ze słodkim wermutem i Campari. Doskonale sprawdzi się podczas imprez w dużym gronie znajomych, kiedy najlepiej serwować alkohol wysokiej jakości, ale o uniwersalnym i przystępnym smaku. Catto’s to również dobre whisky do samodzielnej degustacji w zaciszu własnego domu, kiedy jedyne o czym marzysz to relaks ze szklaneczką dobrego trunku w dłoni.
Butelka z zielonego szkła wyróżnia się szerokim, prostokątnym kształtem, który ma oddawać męskość, pewność siebie i poczucie dumy zamkniętego wewnątrz whisky. Szkło na froncie butelki tłoczone jest na kształt morskich fal, a umieszczona między tłoczeniami trójkątna etykieta przywodzi na myśl dziób statku, który przecina ścieżkę oceanu. Jest to nawiązanie do pierwszych transportów butelek whisky Catto’s poza granice Szkocji.
Na etykiecie mieści się nazwa marki oraz szczegóły dotyczące trunku oraz data powstania pierwszej butelki tej whisky, rok 1861, która ma być wyrazem szacunku do tradycji i pochodzenia marki. W tle widnieje znak wodny z logotypem, tj. lwem stojącym na tylnych łapach. Zielona czcionka nazwy współgra kolorystycznie z odcieniem szkła, natomiast tło w kremowym odcieniu idealnie komponuje się ze złotą czcionką i złotym obramowaniem etykiety, dodając elegancji i szyku.
Również na zakrętce znajduje się logotyp marki – czerwony lew oraz dwie korony, który dodaje autentyczności i atrakcyjności. Logo pochodzi z jednej z pierwszych drewnianych skrzyń, których użyto to spakowania i wysłania marki Catto na międzynarodowe wody.
Blended whisky od Cattos to whisky o delikatnym, ale charakterystycznym dla marki smaku i aromacie. Dzięki temu przypadnie do gustu zarówno osobom, które dopiero rozpoczynają przygodę ze szkockimi mieszankami oraz takim, które doskonale znają już ich możliwości. Łagodny smak przyniesie przyjemność z degustacji delikatnym podniebieniom, a unikalne połączenie destylatów z 3-ech destylarni zaskoczy znawców tematu.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | CATTOS |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.35L |