Japońska whisky single grain Chita to produkt jednej z fantastycznych destylarni z portfela Suntory. Whisky dojrzewająca w dębowych beczkach po sherry, bourbonie i winie została stworzona na letnie miesiące. Ekspresja zabutelkowana z mocą 43% alkoholu wytwarzana jest z mieszanki pojedynczego ziarna i zachwyca akcentami melona, zbożowych płatków, miodu oraz wyważoną pikanterią na finiszu.
Założona w 1972 roku w prefekturze Aichi destylarnia Chita, położona w pobliżu wioski o tej samej nazwie, zajmuje powierzchnię około 50 000 m² i jest dedykowana wyłącznie destylacji whisky zbożowej. Podobnie jak dwie destylarnie słodu Yamazaki i Hakushu, które są w stanie wyprodukować kilka rodzajów single maltów, produkuje się tam kilka odmian pojedynczych ziaren.
Chita to jedyna whisky zbożowa produkowana i butelkowana przez Suntory. Jest to mieszanka pojedynczych ziaren (głównie kukurydzy), stosunkowo młodych, ale o mocnych walorach smakowych. Whisky dojrzewały w trzech rodzajach dębowych beczek: po winie, bourbonie i sherry. Jej bogaty i złożony profil aromatyczny, silnie zaznaczony nutami owocowymi, drzewnymi i korzennymi, jest zbliżony do amerykańskich whisky, znanych pod nazwą bourbon.
Japońska whisky Chita prezentuje pikantny finisz, waniliowe smaki biszkopta i aromaty melona, cytrusów oraz miodu.
Barwa: jasno-żółta;
Aromat: melon spadziowy, cytrusy i miodowe płatki zbożowe;
Smak: waniliowy biszkopt i dużo miodu;
Finisz: średniej długości, raczej pikantny;
Japońską single grain whisky Chita można delektować się w temperaturze pokojowej z lodem lub bez. Świetnie smakuje w klasycznym Japanese Highball, czyli koktajlu należącym do rodziny drinków, które łączą alkohol z większą porcją napoju bezalkoholowego (takim jak tonik lub woda sodowa). Highball whisky narodził się na początku XX wieku i początkowo łączył szkocką whisky z wodą sodową, zwaną „scotch and soda”. Składniki na japoński highball to miarka whisky, cztery miarki dowolnej sody i dodatek cytryny.
W czarnym, prostokątnym opakowaniu z japońskimi napisami, mieści się pękata butelka whisky z destylarni Chita. Butelka jest wykonana z bezbarwnego, gładkiego szkła, a na froncie ma białą etykietę o czarnych i bordowych napisach. Również na etykiecie nie zabrakło lokalnego charakteru, czyli japońskich symboli z alfabetu. Patrząc na tę prezentację, nie będziecie mieli wątpliwości z jaką whisky macie do czynienia.
Single grain whisky to dość niszowy temat w świecie alkoholi, który ma jednak swoją wierną rzeszę wielbicieli i smakoszy. Japońska destylarnia Chita doskonale poradziła sobie z wyzwaniem, tworząc wielowymiarową ekspresję o owocowo-miodowym profilu. Japonia zaklęta w pękatej butelce porwie Was w świat różnorodności i niezwykłości.
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single grain |
Marka | CHITA |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |