Firma Three Scottish Brothers swoją nazwę wzięła od „długiej, szkockiej tradycji rywalizacji braci o chwałę rodu”. W tym przypadku trzej bracia to „duch, beczka i środowisko naturalne”. Dość dziwna metafora, ale pyszna whisky! Whisky ta symbolizuje więź między wszystkimi ludźmi, a nie tylko tymi, którzy walczą o swój kraj. Dram serwuje tony słodkich smaków zbożowych, z intensywnymi nutami wanilii, miodu, pieprzu, śmietanki, dębu, toffi, herbatników, jabłek i brzoskwini. Jedno-ziarnista, 20-letnia whisky to z pewnością wyróżniająca się pozycja pośród innych złocistych alkoholi na rynku.
Ponad 90% wszystkich sprzedawanych szkockich whisky to whisky blended. Whisky blended była od dawna podstawą przemysłu, ponieważ jest tańsza w produkcji niż whisky single malt. Powodem jest to, że whisky mieszana poza whisky słodową, zawiera również whisky zbożową – która jest tańsza w produkcji. Ziarno wnosi do końcowej mieszanki inne właściwości niż słody. Rezultatem jest przystępna whisky, dostosowana do szerokiej gamy smaków, która jest również bardziej ekonomiczna niż single malt. Ostatnio popularne stały się jednak whisky zbożowe zestawione tylko i wyłącznie z jednego ziarna, bez żadnego elementu słodu. Udowadniają one, że whisky zbożowa ma w sobie o wiele więcej niż wtedy, kiedy zostaje zestawione z whisky słodową!
Whisky zbożowa jest destylowana w kolumnie destylacyjnej z różnych zbóż, takich jak kukurydza lub pszenica, czasem z odrobiną słodu jęczmiennego na dokładkę. Podobnie jak wszystkie inne whisky, dojrzewa w dębowych beczkach, które to pozwalają klasyfikować ją jako prawdziwą whisky. Podobnie jak single malty, whisky zbożowe mają swój własny styl i sygnaturę. Ale ponieważ były one prawie całkowicie zarezerwowane dla rynku whisky mieszanych, znacznie trudniej było je znaleźć. Dopiero w ostatniej dekadzie coraz więcej whisky z pojedynczym ziarnem jest powszechnie oferowanych. Jedną z nich jest 20-letni Three Scottish Brothers.
Three Scottish Brothers czerpie swoje smaki i aromaty z jednego rodzaju ziarna i specjalnie dobranych dębowych beczek, w których dojrzewa przez dwie dekady. Na podniebieniu nuty skóry, dębu i kremowej, otulającej wanilii.
Barwa: ciepły, jasny bursztyn;
Aromat: głęboki, pełen waniliowych nut, soczyste jabłka i skóra;
Smak: kremowy dąb, waniliowe ciasto, nuta pieprzu i słodki karmel;
Finisz: długi, słodki i lekko owocowy;
Single grain whisky degustuj w ten sam sposób, co inne whisky. Racz się złocistym alkoholem w niskiej szklance typu tumbler. Możesz pić ją na lodzie lub bez dodatków. Śmiało wykorzystaj whisky w swoim ulubionym alkoholowym koktajlu. Opcji jest wiele, a pod każdą postacią Three Scotish Brothers będzie smakować wyśmienicie!
Wysoka, zgrabna, lekko pękata u góry butelka zwieńczona została delikatnie profilowaną szyjkę z białą zakrętką na główce. Na froncie widzimy białą etykietę o czarnych i czerwonych napisach. Tu i tam umieszczono czerwone ryciny, przedstawiające beczki, z których płynie smak i aromat Three Scotish Brothers. Prosta, lecz elegancka i zdecydowanie zachęcająca prezentacja.
Whisky jedno-ziarnista to ciekawa alternatywa dla whisky słodowych i blendów. Jeżeli nie mieliście okazji wcześniej degustować trunków tego typu, to teraz przyszedł na to czas! Three Scotish Brothers zachwyca przyjemnymi i przystępnymi nutami kremowej wanilii i soczystego dębu, które sprawią przyjemność nie tylko doświadczonym fanom świata whisky, ale również nowicjuszom w tej krainie.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single grain |
Marka | GREIGN |
Wiek | 20Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |