THE CALLY 40Y 53,3% 0,7L https://kukunawa.pl/i_THE-CALLY-40Y-53-3--0-7L,6832
Limitowana edycja wyjątkowej whisky. 40-letnia ekspresja The Cally typu single grain to wydanie firmy Diageo z nieprodukującej już whisky destylarni Caledonian. Cally to nazwa nadana destylarni przez jej pracowników. Jedynie 5060 butelek rzadkiej whisky, butelkowanej z mocą prosto z beczki – a każda z nich zachwyca nutami bakalii, ananasów, maślanych tostów i gorzkiej czekolady.
Caledonian przez kilkadziesiąt lat była największą destylarnią w Szkocji. Początkowo mieścił się w niej jeden destylator Coffeya, który James Grant opisał jako „najwspanialszy destylator w Szkocji”. Było to miejsce skazane na sukces, zlokalizowane w pobliżu stacji Haymarket, która została otwarta 13 lat wcześniej, oraz kanału Forth & Clyde, z którego czerpano wodę chłodzącą. Obejmujący pięć akrów ziemi po zachodniej stronie Dalry Road, Caledonian został zbudowany podczas boomu na nowe budynki gorzelni zbożowych – do 1857 roku w Szkocji było 17 gorzelni działających w patentach. Destylarnia produkowała whisky zbożową w stylu irlandzkim, destylowaną w dwóch dużych destylatorach - styl szanowany w tamtych czasach przez blenderów ze względu na swoją konsystencję. Niektóre stare wydanie Caledonian były w ostatnich latach butelkowane jako single graint przez niezależnych rozlewników – tak też jest w przypadku dojrzewające czterdzieści lat wydania.
Caledonian został przeniesiony do Scottish Grain Distillers w 1966 roku i stał się częścią United Distillers po fuzji Guinness-DCL 20 lat później. Niestety padł ofiarą masowej konsolidacji firmy przez United Distillers w 1988 roku i ostatecznie został zamknięty. Choć dziesięć lat później jego wnętrze zostało odnowione na obudowę mieszkalną, 300-metrowy komin Caledonian nadal funkcjonuje jako zabytek historyczny i jest jedną z najwyższych wiktoriańskich wież pozostałych w Szkocji.
Destylowana w 1974 roku, zabutelkowana w roku 2015 whisky z pojedynczego ziarna zachwyca nutami kremowych bananów, gorzkiej czekolady na finiszu i lekko oleistym smakiem.
Barwa: złocisty bursztyn;
Aromat: kremowa wanilia, kokosowe mleczko, tost maślany i trochę dębu;
Smak: suszone daktyle, soczysty ananas, cynamon, skórka z pomarańczy i karmelowa słodycz;
Finisz: gorzka czekolada i dębowe niuanse;
Specjalne traktowanie 40-letniej, szkockiej whisky nie powinno nikogo zdziwić – taka rzadka edycja zasługuje na uznanie i konkretne podejście. Co mamy na myśli? Z pewnością zrezygnowanie z wykorzystywania ekspresji w koktajlach. Najlepiej zapoznamy się ze specjalnym wydaniem, degustując dram bez dodatków z tulipanowej szklanki. Nie zakłócajmy niczym obszernego wachlarza smaków i aromatów.
Na białej etykiecie whisky The Cally widnieje rycina, prezentująca wiktoriański budynek destylarni Caledonian. Wygląda pięknie! Rycina komponuje się świetnie zresztą prezentacji, zarówno pod względem kolorów, jak i stylu. Zgrabna butelka z gładkiego szkła czeka w specjalnym opakowaniu – eleganckim pudełku, otwieranym na zawiasy.
To zdecydowanie pozycja, obok której żaden z szanujących się i doświadczonych, ciekawskich smakoszy nie przejdzie obojętnie. Z uwagi na długą historię i renomę destylarni Caledonian to na pewno pozycja obowiązkowa dla wyrafinowanych degustatorów.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single grain |
Wiek | 40Y |
Zawartość alkoholu | 53.3 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 88.5 |