Ta wyjątkowa pozycja to dziecko destylarni Hakashu, leżącej u podnóża góry Kaikomagatake w Japonii. Single malt bez oznaczenia wieku, butelkowany z mocą 43% alkoholu oddaje dymne i ziołowe właściwości whisky. Do stworzenia tej złożonej i bardzo przyjemnej whisky użyto zarówno lekko torfowego, jak i mocno torfowego słodu. Premiera miała miejsce w 2014 roku, a dram od tamtej pory nie traci na popularności!
Żaden kraj nie zmienił najnowszej historii whisky bardziej niż Japonia. To odważne stwierdzenie, biorąc pod uwagę zachodnie pochodzenie tego beczkowatego trunku. Whisky była całkowicie obca Japonii przez setki lat, dopóki nie została wprowadzona do izolowanego narodu w 1853 roku. Japończycy nie od razu przyjęli pozytywnie nowy alkohol. Dziś Japonia jest czwartym co do wielkości producentem whisky na świecie! Destylarnia Hakushu została zbudowana w 1973 roku i znajduje się u podnóża góry Kaikomagatake w prefekturze Yamanashi w Japonii. Uwagę zwracają już same budynki gorzelni - z malowniczym podwójnym dachem pagody, wkomponowanym w soczystą zieleń południowych Alp japońskich. Słowo Hakushu w języku japońskim oznacza „zachód”.
Japońska destylarnia pracuje na dwunastu alembikach, a w ciągu jednego roku jest w stanie wyprodukować około 3 milionów litrów whisky – co jest zdecydowanie niskim wynikiem, jednak destylarnia stawia jakość ponad ilość. Część whisky produkowanych w destylarni Hakushu jest filtrowana przez węgiel bambusowy, inne zaś przez torf – jak pozycja Hakushu Distillers Reserve. Destylarnia czerpie wody z podziemnego źródła Kai-Komogatake. Taki sposób produkcji wpływa na późniejszą obecność dymnych i surowych akcentów w smaku i aromacie. Producent nie zdradza, jak długo trwa dojrzewanie słodu. Możemy jednak być pewni, biorąc pod uwagę światowe regulacje, że proces ten nie jest krótszy niż 3 lata.
Fantastycznie surowa i wyrafinowana whisky dla wielbicieli nieoczywistych połączeń. Znajdziemy tutaj mieszankę ziołowych akcentów z nutami ogórka i melona.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: ziołowy, mięta pieprzowa, sosna, trawa, ogórek i melon;
Smak: miętowy, skórka cytrusów;
Finisz: długi, smugi dymu;
Jak najlepiej podbić wyrafinowany charakter tego cudownego single malta? Do szklanki dobrze dodać odrobinę wody. Niechaj będą to dwie lub trzy krople, które sprawią, że na pierwszy plan wyjdą nuty świeżego ogórka i skórki cytryny. Zapomnijmy o dodatkach, o koktajlach i o lodzie – ta whisky najlepiej smakuje na czysto lub z odrobioną wody. Chyba, że macie ochotę na eksperymenty...tego nikt nie może Wam zabronić!
Single malt mieści się w lekko pękatej butelce z barwionego na ciemną zieleń szkła. Na białej etykiecie uwagę zwracają japońskie napisy. Widzimy również informację o typie trunku. Na etykiecie tuż u nasady szyjki wyróżniono wyraźnie rok otwarcia japońskiej destylarni. Prostota w najlepszym wydaniu, a specjaliści od marketingu marki dobrze wiedzą, że minimalizm sprzedaje się najlepiej! Azjatycką whisky słodową zakupimy w biało-marmurkowym pudełku.
Torfowe słody to nie tylko szkocka wyspa Islay, a również odległa Japonia. Nasi dalecy przyjaciele stają się ogromną konkurencją dla europejskich i amerykańskich marek. Hakashu Distillers Reserve prezentuje surową stronę whisky słodowej, która zadowoli fanów wyrafinowanego dymu i torfowego charakteru. To świetny single malt dla obeznanych z nutami palonego ogniska i wodorostów.
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | Hakushu Distillery |
Marka | HAKUSHU |
Właściciel | Suntory |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Opakowanie | Karton |
Typ whisky | torfowa |