Seria Port Charlotte szkockiej destylarni Bruichladdich oferuje mocne, dymne doświadczenia smakowe i aromatyczne. Tym razem gorzelnia zaprezentowała butelkowany z mocą 60,5% single malt w kolorze słońca, pełen akcentów dębu i słodowanego jęczmienia. Bruichladdich Port Charlotte PC8 to wydanie udowadnia, że dojrzewanie whisky przy samym brzegu jest kluczowym elementem dla osiągnięcia pełni smaków.
Destylarnia Bruichladdich została założona w 1881 roku, a nazwa Bruichladdich została użyta po raz pierwszy pięć lat później. Gorzelnia przechodziła z rąk do rąk, zanim w 1993 roku trafiła na własność Whyte & Mackay Distillers – szybko jednak została zamknięta. Bruichladdich uratowano w 2000 roku, a miał w tym udział niezależny rozlewnik Murray McDavid. Pod jego zarządem marka wróciła na tor, a asortyment destylarni rozrósł się do pokaźnych rozmiarów. Wkrótce wszczęto politykę używania tylko szkockiego jęczmienia, a około 40% ziarna uprawia się na samej Islay. W 2012 roku Rémy Cointreau kupił firmę za 58 milionów funtów. Rémy podwoił produkcję w Bruichladdich i opracował bieżący program budowy nowych magazynów.
Islay to mała wyspa położona niedaleko najbardziej wysuniętego na zachód krańca ruin rzymskiego muru Antonine. Ma trzy regiony: brzeg północny, brzeg południowy i Loch Indaal. Ze względu na ich archetypowy torfowy styl, większość whisky Islay jest natychmiast rozpoznawalna jako pochodząca właśnie z tego regionu. Mimo, że destylarnia Bunnahabhain wytwarza również nietorfowe single malty, to seria Port Charlotte nacechowana jest mocnym dymem i nadmorską surowością. Dojrzewanie w dębowych beczkach nad brzegiem oceanu sprawia, że dram nabiera elegancji i torfowego chłodu. Świetne reprezentacja regionu!
Bruichladdich Port Charlotte PC8 to whisky rodem z Islay – mocno torfowa, a w dodatku oprószona eleganckimi akcentami cytrusów.
Barwa: słomkowy złoty;
Aromat: morska bryza, pieprz, cytryna i dąb;
Smak: miód w zestawie z dymem;
Finisz: morska solanka, wyrazisty i długi;
W przypadku tej wyrafinowanej i eleganckiej whisky rekomendujemy klasyczną degustację. Single malt najlepiej będzie smakował bez dodatków. Dla wzmocnienia smaków i aromatów do szklanki lub kieliszka dodajmy dwie krople wody. Elementy morskiej solanki i kwaśnych cytrusów staną się wówczas wyczuwalne jeszcze bardziej.
Destylarnia Bruichladdich zdecydowała się na spójną formę swojej kolekcji, niezależnie od serii. I tym razem single malta dostaniemy w pękatej butelce z napisami na froncie. Minimalizm w najlepszym wydaniu również na czarnej tubie, w której zakupimy dram. Przełamanie ciemnej barwy stanowią żółte napisy.
Surowe single malty z wyspy Islay mają szerokie grono wielbicieli na całym świecie. Wypusty destylarni Bruichladdich są jednymi z ulubionych wśród wymagających degustatorów. Dram Port Charlotte PC8 stanowi kwintesencję surowości i wyjątkowego klimatu przybrzeżnej maturacji. Elegancka whisky z najwyższej półki dla prawdziwego fana dymu.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BRUICHLADDICH |
Wiek | No age statement |
Pojemność | 0.7L |