Dlaczego warto kupić whisky Elements of Islay PI6 Single Malt?
- Bracia Singh założyli w 1999 roku The Whisky Exchange, jednego z pierwszych, a obecnie jednego z najpopularniejszych sklepów internetowych z whisky na świecie
- Debiutowała w 2019 roku
- Tłusta, pełna nut słodkich (ziemniaczane ciasto, rum, brzoskwinie), słonych (sól, wędzona szynka, sherry Manzanilla), akcentów chleba, trawy, popiołu, benzyny, kamfory, goździków i cynamonu
- Stworzona z torfowego destylatu z 2011 roku, który leżakował ponad 7 lat w trzech beczkach po Bourbonie
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z naturalna mocą beczki 55,3% ABV
- Jest to szósta edycja whisky Port Charlotte (gorzelnia Bruichladdich), limitowana do jedynych 1163 butelek
- Uzyskała notę 92 punktów na 100 możliwych w Whisky bible Jima Murraya
- Doskonała dla kolekcjonerów i koneserów torfowych whisky
Single malt PI6 z serii Element of Islay został wydestylowany w Bruichladdich w 2011 roku. Podczas siedmiu lat leżakowania w beczkach po bourbonie nabrał mięsistych nut dymu, palnego drewna i ciepłych przypraw. Trunek butelkowany z mocą 55,3% alkoholu zadebiutował w liczbie 1163 butelek. Numer „6” to edycja tego wypustu. PI natomiast nawiązuje do Port Charlotte, jednej z marek marki Bruichladdich.
Linia Elements of Islay to wyjątkowa kolekcja, której wypusty odzwierciedlać mają charakter różnych destylarni z wyspy Islay. Tereny te znany są w świecie whisky jako mekka torfowych i dymnych alkoholi. Każda z butelek serii butelkowana jest z oryginalną mocą, a ich zawartość ma naturalną barwę, która wynika ze sposobu maturacji lub destylacji. Trunki nie są poddawane filtracji na zimno.
Bruichladdich tłumaczona z języka gaelickiego oznacza „łagodne zbocze morza” lub „róg plaży”. Zakład został wybudowany w 1881 roku przez braci Gourlay-Harvey i do 1936 roku pozostawała w rękach rodziny. W kolejnych latach gorzelnia wielokrotnie zmieniała właścicieli. W 2000 roku kupił ją Murray McDavid, a w 2012 firma Remy Cointreau.
Woda wykorzystywana do produkcji każdego z trzech wypustów destylarni Bruichladdich (Octomore, Port Charlotte oraz Bruichladdich) czerpana jest z pobliskiego jeziora. Marka niezwykle ceni sobie lokalną produkcję i stosuje jęczmień od szkockich rolników. Nie słoduje go jednak samodzielnie, a czerpie z zaprzyjaźnionych słodowni. Torf wykorzystywany w single malcie PI6 jest mocno dymny i wyrazisty. W ciągu roku gorzelnia jest w stanie wyprodukować około 1,5 miliona litrów whisky.
Bruichladdich pracuje na pięciu alembikach. W poprzednich latach było ich mniej, co znacznie wpływało na ilość produkcji. Dodatkowe machiny pozwoliły zwiększyć ilość wytwarzanej whisky. Jednym z alembików jest Lomond – typ destylatora, który nadaje trunkowi płynniejszą postać i delikatniejszy charakter.
Single malt PI6 z serii Elements of Islay leżakuje przez siedem lat w beczkach po amerykańskich bourbonie. Nad całym procesem czuwa wykwalifikowany Master Distiller odpowiedzialny za całą serię, Oliver Chilton. Beczki odpoczywają w magazynach destylarni. W połączeniu z wilgotnym i zimnym klimatem Islay whisky dojrzewa bardzo powoli. Trunek pozbawiony filtracji na zimno i sztucznych barwników, butelkowany jest z naturalną mocą 55,3%.
Single malt od Bruichladdich Distillery to połączenie ziemistych smaków i aromatów z ciepłem nut orzechowych, akcentów skoszonej trawy i pikanterią chilli.
Barwa: delikatna, przezroczyste złoto;
Aromat: torfowy, zwęglone drewno, wędzonka, świeże zioła i sucha trawa;
Smak: oleisty, czekolada, chilli, imbir, orzech i dym;
Finisz: wanilia, pikantny, dymny;
Limitowana ilość butelek naszego bohatera skłania do odpowiedniej i przemyślanej degustacji. Na pierwszy raz proponujemy testować whisky bez dodatków. Kiedy będziemy już gotowi na pełnie wrażeń, dodajmy do szklanki odrobinę wody – dosłownie dwie lub trzy krople. Sprawią one, że ukryte gdzieś w głębi nuty i akcenty wyjdą na powierzchnię i staną się bardziej dostępne dla naszego podniebienia. Zrezygnuj z kostek lodu. Torfowy single malt straci swoje walory.
Kolekcja Elements of Islay jest niezwykle spójna pod względem designu etykiety i butelek. Każdy z wypustów umieszczono w niewysokiej, obłej butli z niedługą szyjką, zakończoną czarną nakrętką z drewna. Bezbarwne szkło pozwala w pełni dojrzeć głęboki kolor whisky wewnątrz butelki. Biało-czarna etykieta jest prosta i elegancka. Przypomina układ okresowy pierwiastków chemicznych. Nie zabrakło na niej również podpisu Master Distillera. Na etykiecie znajdziemy informację o typie trunku, miejscu jego produkcji, mocy alkoholu i objętości. Czerwony napis, przypominający pieczątkę, zawiadamia o tym, że trunek został zabutelkowany z naturalną mocą.
Oto kolejna, szósta już odsłona współpracy linii Elements of Islay i ich Master Distillera z gorzelnią Bruichladdich. Tym razem single malt zaskakuje wybitnym połączeniem słodyczy i ziemistości z pikanterią. To trunek dedykowany fanom dymnych smaków i aromatów. Jedna z dziewięciu destylarni z wyjątkowej wyspy Islay miała okazję zaprezentować swoje umiejętności, wynikające z lat doświadczenia. Limitowana liczba 1163 nie będzie czekać wiecznie – śpiesz się!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Port Charlotte Distillery |
Marka | ELEMENTS OF ISLAY |
Właściciel | Elixir Distillers |
Bottler | niezależny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 55.3 |
Pojemność | 0.5L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Typ whisky | torfowa |
Nakład | 1163 butelki |
Jim Murray | 92 |