Dlaczego warto kupić whisky Tullamore D.E.W 40% 0,7L?
- Pierwotnie whisky Tullamore D.E.W. powstawała w miasteczku Tullamore, w hrabstwie Offaly, w środkowej Irlandii
- Debiutowała w 1829 roku
- Lekka, harmonijna, łącząca akcenty słodkie, owocowe i korzenne
- Stworzona z destylatów słodowych (single malt, potrójna destylacja), pure pot still (jęczmień słodowany i niesłodowany) i zbożowych leżakowanych przez co najmniej 3 lata w beczkach po bourbonie i sherry
- Doskonała na każdą okazję, świetna do wszelkiej maści drinków i koktajli
- Swą nazwę zawdzięcza miasteczku Tullamore i inicjałom właściciela pierwotnej gorzelni Tullamore – Daniela E. Williamsa
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. złotymi medalami na World WhiskiesAwards (2019) i International Spirits Challenge (2020)
Historia marki Tullamore rozpoczyna się w roku 1829 wraz z otwarciem w mieście Tullamore destylarni The Old Tullamore Distillery. Przez pierwsze lata działalności destylarnia starała się wybić na tle innych producentów irlandzkiej whisky. Przełom nastąpił pod koniec XIX wieku, kiedy ówczesny dyrektor generalny firmy (który później stał się jej właścicielem), Daniel E. Williams wypuścił na rynek whisky o nazwie Tullamore D.E.W., której nazwa została zainspirowana inicjałami twórcy D.E.W. Whisky ta odniosła znaczący sukces, niestety z powodu trudności finansowych na początku XX wieku, z jakimi borykała się większość irlandzkich destylarni, The Old Tullamore Distillery została zamknięta w roku 1954. Po zamknięciu gorzelni marce udało się przetrwać przechodząc w ręce firmy John Powers & Co., obecnie należącej do grupy Irish Distillers. Sama produkcja whisky została natomiast przeniesiona do gorzelni Midleton Distillery. W tamtym czasie whisky Tullamore D.E.W. produkowany był na podstawie umowy między Irish Distillers, a Midleton Distillery.
W roku 2010 markę odkupiła firma Wiliam Grant & Sons, która zainwestowała ogromną sumę aż 35 milionów euro w budowę nowej gorzelni dla swojej nowej marki w jej starym domu, czyli mieście Tullamore. Po dwóch latach, w roku 2012 w miejscu dawnego składu celnego należącego do gorzelni Bury Quay otworzono oficjalne muzeum whisky Tullamore Dew Visitor Centre. Centrum oferuje wycieczki z przewodnikiem i degustacje ze specjalistą, a na jego obszarze mieści się także bar i restauracja.
Sama gorzelnia została otwarta we wrześniu 2014 roku, przywracając jednocześnie produkcję whisky Tullamore D.E.W. do miasta Tullamore po sześćdziesięciu latach przerwy. Jest to pierwsza nowa gorzelnia, która została zbudowana na terenie Irlandii od ponad 100 lat. Marka Tullamore stała się trzecią najczęściej sprzedawaną irlandzką whisky na świecie ze sprzedażą osiągającą 13 milionów butelek rocznie!
Budowa nowej destylarni Tullamore przebiegała etapami. Tuż po otwarciu w roku 2014 gorzelnia dysponowała czterema alembikami, które pozwalały na produkcję 1,8 miliona litrów whisky słodowej. W roku 2017 właściciele postanowili zainwestować ponownie i doprowadzili do instalacji kolejnych dwóch miedzianych alembików, które podwoiły wydajność produkcji whisky single malt do 3,6 miliona litrów rocznie. Gorzelnia została także wyposażona w maszyny do produkcji whisky grain, a dzięki temu Tullamore produkować zarówno whisky single malt, whisky grain, jak i tworzyć whisky blended.
Tullamore D.E.W. to tak zwany triple blend, który wyróżnia się swoją złożonością, przy równoczesnym zachowaniu gładkiej i delikatnej konsystencji. Złożoność whisky jest wynikiem połączenia trzech rodzajów zbóż w trzech rodzajach trunku – whisky single malt dodająca owocowych aromatów, whisky pot still z pikantnym smakiem i whisky single grain z wyraźną słodyczą. Gładkość i delikatność zapewnia recepturze potrójna destylacja, a równowagę smaku – co najmniej 3 letnie leżakowanie w amerykańskich beczkach po Bourbonie i Sherry.
Kolor: ciemno-złoty;
Nos: subtelny, zboże, zielone jabłka, banany, skórki cytrusów, wanilia, przyprawy korzenne, dąb, karmel;
Smak: łagodny i oleisty; płatki zbożowe, miód, zielone jabłka, agrest, węgiel drzewny, nuta czekolady, pieprz cytrynowy;
Finisz: przyjemny; jabłka, wanilia, dąb, gałka muszkatołowa;
Tullamore Dew to whisky, która doskonale sprawdzi się na dużych imprezach i spotkaniach w szerokim gronie przyjaciół i znajomych. Charakteryzuje ją przystępny smak, który w prosty i zaskakująco smakowity sposób można wykorzystać do przygotowania koktajlu, np. z dodatkiem tonicu i cząstki limonki. Taki orzeźwiający drink na bazie whisky będzie odpowiedni na każdą okazję!
Marka niedawno przeszła metamorfozę, dzięki której dziś butelki Tullamore Dew prezentują się nowocześnie i stylowo. Prostokątny kształt i jasne szkło zestawione zostało z charakterystycznym tłoczeniem w środkowej części – rok 1829, czyli datą powstania pierwszej destylarni w okrągłej ramce. Znakiem rozpoznawczym dla marki jest soczyście zielona etykieta i kaptur obleczony na szyjce. Na szyjce widnieje ta sama data w kolorze złotym oraz również złoty elegancki podpis twórcy D.E.W. Na etykiecie główne miejsce zajmuje duża nazwa marki Tullamore Dew, a przy niej rok powstania starej destylarni oraz drobne informacje na temat trunku. Pod tłoczeniem, na samym dole butelki, znajduje się jeszcze jedna niewielka etykieta w kolorze jasno-beżowym ze szczegółami dotyczącymi whisky i podpis D.E.W. w kolorze czerwonym.
Łagodny smak whisky Tullamore Dew pozwolił jej zaskarbić sobie sympatię i uznanie smakoszy o delikatnych podniebieniach oraz stać się jedną z najlepszych whisky blended, rozpoczynających zabawę z alkoholami mocnymi. Została również doceniona przez prawdziwych koneserów, otrzymując w 2005 roku złoty medal podczas konkursu International Spirits Challenge a także złoty medal w roku 2019 w World Whiskies Awards.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | TULLAMORE |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 81.5 |