Dlaczego warto kupić whisky Laphroaig Brodir?
- Gorzelnia Laphroaig ma nietypową, bo nieparzystą liczbę alembików (siedem)
- debiutowała w 2012 roku dla sieci Travel Retail (batch 2 w 2015 roku)
- Nazwa Brodir pochodzi z języka nordyckiego i oznacza po prostu „Brat”
- Mocno torfowa, z nutami zarówno szpitalnymi, jak i destylatu winnego
- Leżakowana w beczkach po Bourbonie, finiszowana po Ruby Porto
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z podwyższona mocą alkoholu 48% ABV
Cudownie smakowity single malt Laphroaig Brodir, butelkowany z mocą 48%, swoją nazwę bierze od staro nordyckiego słowa, oznaczającego „brata”. W tym wydaniu specjaliści gorzelni ze szkockiej wyspy Islay zdecydowali się na początkową maturację destylatów w dębowych beczkach po bourbonie, a następnie na przeniesienie ich do beczek po winie Porto. Połączenie klasycznej nadmorskiej wspaniałości Laphroaig z elegancją wykończenia w beczkach po winie sprawiają, że to naprawdę wyjątkowy dram. Wśród smaków i aromatów, jakie podczas degustacji zaprezentuje nam whisky, dominują nuty miody, owoców z tropików, a nawet lekkie akcenty dymu – jak przystało na trunek z Islay.
Słowo „Laphroaig” oznacza „piękne zagłębienie nad szeroką zatoką”. W takiej właśnie lokalizacji położona jest szkocka gorzelnia. Zakład został założony w 1815 roku przez Alexa i Donalda Johnstonów. Bracia w rzeczywistości mieli na nazwisko McCabes i należeli do klanu Donald – po nieudanym powstaniu jakobickim zmienili nazwiska i osiedlili się na Islay. Ich potomkowie prowadzili gorzelnię do 1887 roku, kiedy to przeszła ona na rodzinę Hunterów. Oni z kolei prowadzili gorzelnię do 1954 roku, kiedy to Ian Hunter (który nie miał dzieci) zmarł i zostawił destylarnię Bessie Williamson. Destylarnia została sprzedana firmie Long John International w latach 60. XX wieku, a następnie stała się częścią Allied Domecq. W kolejnych latach trafiła pod skrzydła Fortune Brands. Laphroaig była jedyną whisky posiadającą Królewski Warrant Księcia Walii, który odwiedził zakład w 1994 roku. Rodzinę królewską urzekła jakość wyspiarskich słodów i fakt, że w perfekcyjny sposób oddają wytrawny charakter lokalizacji.
Złoty jęczmień, wykorzystywany do produkcji zacieru słodowego, czerpany jest ze słodowni Port Ellen – która, dzięki lokalizacji na Islay, dostarcza ziarno dla prawie wszystkich miejscowych destylarni. Mimo współpracy Laphroaig część ziarna słoduje samodzielnie na przeznaczonych do tego podłogach. W recepturach marka wykorzystuje 15% własnoręcznie słodowanego ziarna i 85% pochodzącego ze słodowni. Tym samym zachowuje tradycyjny charakter produkcji, uśmiechając się szeroko na rozwój technologiczny i idący za nim uproszczenia. Destylarnia Laphroaig do suszenia ziarna jęczmienia wykorzystuje torf o poziomie 60 ppm, podczas gdy Port Ellen a utrzymuje poziom pomiędzy 35 a 45 ppm. Po fermentacji i destylacji whisky ląduje na parę lat w beczkach po bourbonie, a następnie finiszuje w beczkach po słodkim winie Porto. Obydwa rodzaje dębowych beczek wpływają na smaki i aromaty alkoholu.
Laphroaig Brodir oferuje balans idealny. Single malt prezentuje perfekcyjne wyważenie nut owoców i dymnego charakteru, tak typowego dla słodów z wyspy Islay.
Barwa: ciemne złoto;
Aromat: tropikalne owoce, akcenty kokosa, morska bryza i miód;
Smak: orzeźwiający i lekki, owocowy, nuty dymu;
Finisz: bogaty w dym na mecie;
Wykończony w dębowych beczkach po porto szkocki single malt to klasa sama w sobie. Wyrafinowany, pełen wdzięków alkohol świetnie smakuje bez dodatków. Warto degustować go również w towarzystwie paru kropli krystalicznej wody w temperaturze pokojowej. Ten doceniany przez specjalistów dodatek sprawia, że whisky odkrywa ukryte wcześniej nuty kokosa i morskiej soli. Okazuje się, że delikatne rozcieńczenie dramu nie ujmuje, a wręcz dodaje mu smaków i aromatów!
Elegancja w smakach, jak i w prezentacji. Wyrafinowanie specjalnej edycji Laphroaig Brodir widoczne jest w każdym aspekcie. Złocisty trunek zaklęty jest w prostej butelce, wykonanej z bezbarwnego szkła. Długa, zgrabna szyjka została zakończona białą zakrętką. Na froncie butelki umieszczono biało-fioletową etykietę z podpisem mistrza gorzelni, odpowiadającego za dram. Nie mogło zabraknąć emblematu marki, czyli korony – symbolu Szkocji. Na tubie, która designem odpowiada wyglądowi etykiety dodano rycinę, przedstawiającą widok na wyspiarską gorzelnię.
Owocowy-słodki dram został dedykowany fanom przyjemnych akcentów, którzy lubią niespodzianki w formie nut wyrafinowanego dymu. Idealny single malt na specjalną okazję, ale także podczas wieczornego spotkania przy kolacji w gronie przyjaciół. Laphroaig Brodir prezentuje klasyczny charakter słodów z Islay z dodatkiem uniesienia pełnego nut owocowych.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Laphroaig Distillery |
Marka | LAPHROAIG |
Właściciel | Suntory |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 48 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | porto |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Tuba |
Typ whisky | torfowa |
Jim Murray | 91.5 |