Jeżeli jesteście fanami mocno torfowych whisky, to jedna z 7200 limitowanych butelek single malta Ardbeg Perpetuum z pewnością powinna trafić w Wasze ręce. Pozycja wydana z okazji dwusetnych urodzin destylarni Ardbeg swoją premierę w Polsce miała w 2015 roku. Złocista whisky została zabutelkowana z mocą 47,2% alkoholu z aromatami gorzkiej czekolady, smakami morskiej bryzy i dymnym finiszem.
Destylarnia Ardbeg, w której powstaje limitowany single malt, znajduje się w małej zatoczce na południowym wybrzeżu Islay. Kiedyś było to miejsce nielegalnej destylacji, kiedy przemytnicy wykorzystywali odległe położenie i wyjątkowe warunki do produkcji whisky. Dopiero w 1815 roku John McDougal założył legalną destylarnię. Założona obok gorzelni Laphroaig i Lagavulin, destylarnia Ardbeg zawsze produkowała mocno torfową i dymną whisky o morskim charakterze dominującym w większości butelek. Produkcja jest o połowę mniejsza niż w przypadku sąsiadów, a niektóre butelki są trudne do znalezienia. Po napotkaniu trudności finansowych, w 1981 roku destylarnia zamknęła swoje podwoje. W latach 1989-1996 produkcja została sporadycznie wznowiona. W 1996 roku właściciele Allied Domecq wystawili gorzelnię na sprzedaż, a w 1997 Ardbeg został kupiony przez Glenmorangie plc. Przywrócona do dawnej świetności destylarnia przechodzi niezwykłą regenerację. Single malt Ardbeg jest bardzo poszukiwany przez konsumentów, a gama marki wciąż poszerza się o nowe, ciekawe wydania.
Głównym źródłem wody, wykorzystywanej podczas wielu etapów produkcji szkockiej whisky Ardbeg jest źródło wody Loch Uigeadail. Jednak nie tylko woda odpowiada za wyjątkowy charakter torfowej whisky. Pomijając nadmorski klimat, idealny do dojrzewania destylatów w dębowych beczkach, nie można zapomnieć o torfie. Za jego pomocą suszone jest ziarno jęczmienia. Torf nadaje whisky dymnych akcentów, nut palonego ogniska, smoły, tytoniu, skóry, a nawet bandaży medycznych.
Ardbeg, jako jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek oferujących torfowe whisky, tym razem dodaje do swojej palety akcenty czekolady i sosnowej żywicy.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: smoła, sosna, gorzka czekolada i morska bryza;
Smak: czekoladowe ciasto, melasa, trochę żywicy i jeszcze więcej torfu;
Finisz: długi, torfowy i dymny, wyrafinowany;
Przede wszystkim wlej whisky do kieliszka tulipanowego, z ciasną szyjką, która pozwoli skoncentrować aromaty. Unikaj wkładania do niego kostek lodu, może to spowodować szok termiczny, który zaszkodziłby aromatom. Idealna temperatura serwowania to około 15°C. Do szklanki można opcjonalnie wsunąć granitowe kamienie whisky, które pozwolą odświeżyć ulubiony napój bez rozcieńczania.
Ardbeg znany jest ze swoich zielonych butelek. W przypadku single malta Ardbeg Perpetuum nie mogło być inaczej. Butelka ma lekko profilowany kształt, a szyjka jest średniej długości. Na froncie umieszczono srebrną etykietę z czarnymi napisami. Charakterystyczne „A” wystarczy, aby wiedzieć z jaką destylarnią mamy do czynienia. Limitowana edycja czeka w zgrabnym pudełku.
Wspaniała, pełna klasycznego dla destylarni Ardbeg torfowego polotu whisky została stworzona z myślą o prawdziwych smakoszach słodowych destylatów. Wielbiciele dymnego kopa będą zachwyceni dodatkami w postaci nut czekolady i żywicy z sosnowego drzewa. Idealna do degustacji krok po kroku i cieszenia się każdym elementem.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Ardbeg Distillery |
Marka | ARDBEG |
Właściciel | Moët Hennessy |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 47.4 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 55 ppm |
Jim Murray | 94.5 |