Najbardziej klasyczna whiskey w asortymencie irlandzkiej destylarni Kilbeggan - butelkowana z mocą 40% alkoholu w lekko pękatej butelce była destylowana trzy razy. Następnie zamknięta w dębowych beczkach osiągnęła pełną gamę smaków i aromatów, wśród których dominują akcenty kremowej wanilii, nuty skórki cytrynowej, elementy orzechów i słodki karmel. Flagowy wypust najstarszej destylarni w Irlandii to pozycja obowiązkowa.
Chociaż przez lata zmieniały się nazwy, licencja na destylację w tym miejscu sięga 1757 roku. Gorzelnia Kilbeggan była pierwotnie napędzana kołem wodnym, które do dziś jest utrzymywane w dobrym stanie i wystawiane dla zwiedzających. Zainstalowano również silnik parowy, który służył jako rezerwa, gdy poziom wody był zbyt niski lub koło wodne wymagało naprawy. Kilbeggan Distillery początkowo odnosiła sukcesy, ale na początku XX wieku miała problemy z wiązaniem końca z końcem. Było to spowodowane kilkoma czynnikami, takimi jak irlandzka wojna domowa i amerykańska prohibicja. Destylarnia była wówczas własnością rodziny Locke, która ponownie odpaliła alembiki zakładu – działały do 1954 roku. Miejscowi wkroczyli w latach 70-tych, aby utrzymać koncesję na destylację i stary sprzęt. Następnie, w 1988 roku, Cooley Distillery nabyła destylarnię Kilbeggan. Teraz destylarnia współpracuje z organizacją Ireland's Ancient East, aby pomagać w rozpowszechnianiu wiedzy o przeszłości Irlandii i irlandzkich tradycjach whisky.
Irlandzka whisky i szkocka whisky to najstarsze style destylatów zbożowych. To, co powstało jako pierwsze, jest przedmiotem debaty historycznej. Najbardziej oczywistą różnicą jest to, że irlandzka whisky jest zawsze pisana z „e” w słowie „whisky”, a szkocka nadal używa pisowni „whisky”. Pod względem produkcji oba style mają zwyczajowe praktyki, które ogólnie charakteryzują styl. Ogólnie rzecz biorąc, obie odmiany są fermentowane z jęczmieniem – szkocka jest często słodowana, a irlandzka whisky w dużej mierze niesłodowana – a whisky mieszana może zawierać whisky zbożową. Whisky irlandzka jest zazwyczaj trzykrotnie destylowana, podczas gdy szkocka jest często tylko destylowana dwukrotnie. Oba style zawierają whisky mieszaną i single malty, chociaż Scotch jest bardziej znany z tego drugiego.
Kilbeggan o mocy 40% alkoholu to klasyczny Irlandczyk – słodki, maślany i dębowe. Co jeszcze kryje się pod złocistą szatą? Sprawdźcie sami.
Barwa: jasny bursztyn;
Aromat: mocna wanilia i karmel, landrynki, dębina i cytrynowa skórka;
Smak: popcorn z masłem, orzechowe nuty i ciepły karmel z dębem;
Finisz: orzechowy, lekko solankowy, wyjątkowo słodki;
Przyjemna, prawdziwa irlandzka whisky powinna być degustowana w skupieniu. W końcu w jej wykonanie włożono sporo czasu i wysiłku. Woda pomaga otworzyć whisky, co ułatwia poznawanie smaków i aromatów. Jeśli dopiero zaczynasz pić whisky, to pomoże – dodaj do szklanki z alkoholem parę kropli wody o pokojowej temperaturze.
Elegancki, lecz nieprzesadzony design – taki sprzedaje się najlepiej, a irlandzka destylarnia Kilbeggan dobrze o tym wie, wystarczy spojrzeć na butelkę jej flagowego wydania. Samo szkło jest delikatnie pękate i bezbarwne, gładkie. Szyjka średniej długości, zakończona czarną zakrętką. Na froncie znalazła się biało-zielona etykieta ze złotymi elementami. Front butelki zdobi miedziany rysunek, przedstawiający budynki zakładu ze sławnym kołem do mielenia ziarna.
Reprezentacyjna, flagowa whisky z asortymentu najstarszej destylarni w Irlandii zapozna Was z prawdziwym stylem Irish Whiskey. Złociste wydanie to świetna opcja dla początkujących z bursztynowym alkoholem. Kilbeggan z pewnością przekona do siebie każdego – nie bez powodu nie trafi na popularności od dekad.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | KILBEGGAN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |