Złocisty Kilbeggan dojrzewał w beczkach z francuskiego dębu po bourbonie przez 8 lat. W następstwie procesu maturacji osiągnął kremowy i delikatny charakter pełen waniliowych, miodowych i lekko pikantnych nut. Whisky bazuje głównie na białej kukurydzy z francuskich upraw i została wydestylowana w irlandzkiej gorzelni Cooley. Zabutelkowana z mocą 40% alkoholu czeka na rozpieczętowanie w butelce z bezbarwnego szkła.
Kiedy John Teeling założył swoją destylarnię w Riverstown na irlandzkim półwyspie Cooley w 1987 roku, była to pierwsza destylarnia założona w Irlandii od około 100 lat. Decyzję o założeniu irlandzkiej destylarni podjął już w 1971 roku. W tym czasie napisał dwa eseje na Uniwersytecie Harvarda na temat gwałtownego spadku produkcji irlandzkiej whisky, która w XIX wieku zajmowała czołową pozycję na międzynarodowym rynku alkoholowym. John Teeling postanowił odmienić złą passę whisky z Irlandii! Niektóre znane irlandzkie wytwórnie whisky, takie jak marka John Locke, zostały przejęte przez Cooley i wzbogaciły asortyment. Wraz z zakupem starej destylarni Kilbeggan, Teeling zrobił miejsce na przechowywanie whisky produkowanych w Cooley Distillery, a lata później wskrzesił markę Kilbeggan. W 2011 roku Jim Beam wygrał przetarg i nabył destylarnię Cooley za 95 milionów dolarów. Jednak firma Teeling Whiskey Company umownie zabezpieczyła niemałe zapasy beczek i butelkuje tę whisky pod własną marką.
W ostatnich latach obserwuje się wzrost popularności whisky „single grain”. Podobnie jak w przypadku whisky single malt, „single” oznacza tutaj dokładnie to samo: butelka jest produktem jednej destylarni. „Pojedyncze ziarno” nie oznacza zatem, że spirytus został wyprodukowany tylko z jednego rodzaju zboża. Chodzi raczej o whisky zbożową produkowaną w jednej destylarni, przeznaczoną do czystej konsumpcji. Bardziej nowoczesne destylarnie eksperymentowały w ostatnich latach z profilami smakowymi, które mogą osiągnąć dobrze dojrzałe whisky z pojedynczym ziarnem, ale jest to wciąż stosunkowo młoda dziedzina. Warto przekonać się na własnym podniebieniu, że single grain whisky to również produkt premium.
8-letni Kilbeggan Single Grain to irlandzka whisky pełna akcentów kremowego banana, drożdżowego ciasta maczanego w miodzie i wanilii.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: kukurydziany chleb, ciasto drożdżowe w miodzie, akcenty banana i wanilii;
Smak: jeszcze więcej wanilii i kukurydzy, fale marcepanu, miodu i owoców;
Finisz: słodki, długi, kremowy i waniliowy;
Dla koneserów bursztynowych alkoholi, whisky to nie tylko napój, ale produkt luksusowy, którego konsumpcję należy odpowiednio uczcić. Aby wydobyć z whisky każdy, najmniejszy niuans, należy dokonać pewnych przygotowań. Możesz dowiedzieć się, co to jest tutaj. Dobrej whisky nie pije się jako dodatek. Nie jest to dodatek do jedzenia i nie gasi pragnienia. Różnorodność smaków whisky jest ogromna. Aby jak najlepiej poznać dobrego irlandczyka, niezwykle ważny jest wybór szklanki. W odpowiednim kieliszku rozwijają się nie tylko smaki, ale także zapach whisky. Wiele aromatów odczuwa się tylko przez nos. Dlatego szkło musi optymalnie wspierać rozwój aromatów. Osiąga się to za pomocą specjalnego szkła nosowego, które jest bulwiaste u dołu i lekko zwęża się u góry. Według niektórych klasycznego tumblera nie należy używać do cieszenia się dobrą whisky single malt. Lepiej postawić na specjalistyczne szkło, na przykład kieliszek Glencairn.
Prosta elegancja – tymi słowami należałoby opisać prezentacje złocistej whisky. 8-letni, irlandzki dram czeka w kanciastej butelce, wykonanej z bezbarwnego szkła. Na froncie brak etykiety, a zamiast tego, bezpośrednio na gładkiej tafli szkła, znajdziemy napisy informujące o zawartości bezpośrednio na gładkiej tafli szkła. Nowoczesny design nowoczesnej whisky – nie mogło być inaczej!
Destylarnia Cooley i seria whisky Kilbeggan daje nadzieje na świetlaną przyszłość irlandzkiego alkoholu. Whisky to nie tylko Szkocja, a doświadczeni smakosze doskonale o tym wiedzą. 8-letni Kilbeggan Single Grain prezentuje kukurydziany i miodowy profil destylowanej trzykrotnie whisky. Dodatkowa destylacja nadała trunkowi jeszcze większej delikatności i finezji.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single grain |
Marka | KILBEGGAN |
Wiek | 8Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |