Przed Wami mile widziany dodatek do serii Kilbeggan, whisky produkowanej w najstarszej destylarni w Irlandii. Kilbeggan Black dojrzewa w beczkach po bourbonie i jest tradycyjnie podwójnie destylowany dla uzyskania bogatego, ale wyraźnego charakteru, lekko torfowany dla większej głębi, z subtelnym, ale delikatnym dymnym finiszem. Oferuje mieszankę subtelnej słodyczy z nutą pikantności w nosie oraz łagodne nuty na podniebieniu z wyraźną nutą torfowego dymu.
Destylarnia whisky została założona w Kilbeggan w 1757 roku, kiedy w środkowej części kraju pojawiło się wiele małych gorzelni. Zapalnikiem była dostępność jęczmienia w regionie oraz torfu z rozległych lokalnych torfowisk. Destylarnia Kilbeggan to najstarsza destylarnia whisky na świecie i nadal produkująca jedną z najlepszych irlandzkich whisky. Stare kadzie zacierne i kadzie fermentacyjne wciąż stoją na swoich pierwotnych pozycjach, a nowy spirytus słodowy Kilbeggan wypływa z wiekowych alembików – z których jeden ma ponad 186 lat! Kilbeggan to kwintesencja irlandzkiej destylarni whisky, z bielonymi ścianami, wyblakłym łupkowym dachem, ceglanym kominem oraz skrzypiącym drewnianym kołem wodnym. W 1987 roku, nowo otwarta destylarnia Cooley Distillery przejęła aktywa destylarni Kilbeggan, umożliwiając Cooley ponowne wprowadzenie whisky pod markami Kilbeggan i Locke's Whisky.
Ta wiekowa destylarnia w ciągu jednego roku jest w stanie wyprodukować około 175 tysięcy litrów whiskey, czyli około 250 tysięcy butelek! Większość jest nadal produkowana w Cooley, tylko niektóre butelki Kilbeggan są produkowane w odrodzonej destylarni Kilbeggan. Woda wykorzystywana do produkcji pochodzi z rzeki Brosnej, która przepływa obok gorzelni. W 2010 roku dodano również sprzęt do zacierania i fermentacji: dębową kadź zacierną oraz sześć tradycyjnych drewnianych beczek. Energię elektryczną dla gorzelni zapewnia koło wodne, które również działa przez większość czasu. Autentyczna produkcja pozwala stworzyć tradycyjną whiskey. Wykorzystanie beczek po bourbonie do maturacji i odrobinę torfu podczas suszenia jęczmienia określiły charakter ekspresji Kilbeggan Black.
Kilbeggan Black uosabia torfowy charakter irlandzkiej whiskey z nutami brzoskwini, jabłek, kremowego toffi i zbożowych płatków.
Irlandzka produkcja, zabutelkowana z mocą 40% alkoholu, pełna jest akcentów brzoskwini, kremowego toffi, nut jabłek i oczywiście klasycznego torfu.
Barwa: złocista;
Aromat: subtelna słodycz dojrzałych jabłek, brzoskwini, toffi i delikatne fale torfu;
Smak: odrobina pikanterii, akcenty torfu, zielone owoce i płatki zbożowe;
Finisz: rozwijający się torf i zioła, nuty owoców;
Ta pełna smaków i aromatów oraz głębokiego charakteru whiskey prosto z Irlandii świetnie smakuje z dodatkiem lodu. Wystarczy jedna lub dwie kostki, aby delikatnie rozcieńczyć alkohol i wydobyć z jego głębi więcej akcentów, które otulą nos i podniebienie. Doskonała whiskey do wspólnej degustacji z przyjaciółmi.
Na czarno-zielonej etykiecie nie zabrakło złocistego młyna – symbolu irlandzkiej destylarni Kilbeggan. Nie pominięto również daty otwarcia zakładu, czyli roku 1757. Barwy etykiety doskonale komponują się ze sobą, tworząc elegancką prezentację. Sama butelka, wykonana z bezbarwnego szkła, ma klasyczny kształt i jest zwieńczona czarną zakrętką.
Kilbeggan Black to whisky prezentująca torfowy charakter irlandzkiej produkcji, gdzie poza falami dymu spotykają się również akcenty owoców i kremowego toffi. Z tego powodu to świetna ekspresja dla początkujących w świecie torfowych alkoholi. Z pewnością przekona wielu smakoszy zarówno do sięgnięcia po inne wytwory gorzelni, jak i do poszerzenia doświadczenia w temacie torfowych whisky.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | KILBEGGAN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |