KURA JAPAN PURE MALT 40% 0,7L

KukunawaOfertaKURAJaponiaSingle Malt
zdjęcie produktu KURA JAPAN PURE MALT 40% 0,7L 0

cena: 299.00 zł
DOSTĘPNOŚĆ 0 sztukCZAS WYSYŁKI do 48 godzinBRANDKURA
VOL%40
POJEMNOŚĆ0.7L
KRAJJaponia
RODZAJSingle Malt
NA OKAZJEHigher expectations

Dlaczego warto kupić whisky Kura Japan Pure Malt?

  1. Produkowana w gorzelni Helios na Okinawie
  2. Debiutowała na światowych rynkach w 2018 roku
  3. Owocowa, lekko torfowa
  4. Stworzona z mieszanki szkockich single maltów w wieku od 3 do 18 lat
  5. Leżakowana w beczkach po Bourbonie, finiszowana po rumie z gorzelni Helios
  6. Dla średniozaawansowanych

Dymna japońska whisky z nutami czekolady i karmelu

Wyjątkowa japońska whisky Kura Pure Malt z wyraźnie torfową nutą jest końcowym wynikiem starannego leżakowania w beczkach z amerykańskiego dębu białego, a następnie finiszowania w beczkach po rumie. Wypust oferuje wyraźnie dymny smak uzupełniony nutami czekolady i toffi. Subtropikalny klimat wyspy Okinawa, na której trunek został wydestylowany, przenika do wyjątkowych smaków i aromatów produktu. Whisky została zabutelkowana z mocą 40%.

Helios Distillery, w której powstają wypusty marki Kura, znana jest na świecie głównie jako producent rumów i likierów. Gorzelnia położona jest na wyspie Okinawa i działa od 1961 roku. Swoją nazwę zawdzięcza greckiemu bogu słońca. Filozofia destylarni od początku istnienia oparta była na wytwarzaniu szlachetnych alkoholi z lokalnie uprawianych składników. Głównym produktem gorzelni jest ryżowy alkohol zwany Awamori, ale od paru lat w asortymencie znajduje się również whisky. Kura („kura” oznacza magazyn) to jedna z najbardziej unikalnych whisky japońskich, której życie zaczyna się na torfowiskach Hokkaido, bardzo podobnych do szkockich. Mocno torfowany alkohol łączony jest następnie z innymi single maltami z Okinawy w starannie dobranej mieszance po tym, jak spędził lata w beczkach z amerykańskiego dębu. Następnie mieszanka jest wykańczana w używanych beczkach po japońskim rumie. Rezultatem jest doskonała równowaga między dymnym torfem z Hokkaido, a pikantnym rumem.

Tajemnicza historia japońskiej whisky

Historia japońskiej whisky jest owijana tajemnicą - niewiele wiadomo w produkcji bursztynowego trunku w Kraju Kwitnącej Wiśni przed początkiem XX wieku. Lokalne historie mówią, że kilka gorzelni shonchu i sake produkowało whisky już w latach 50. XIX wieku. Whisky przeszła historyczny zwrot w Japonii w 1923 roku, kiedy przedsiębiorstwo Suntory założyło tam pierwszą oficjalną destylarnię. Od paru lat japońskie destylaty cieszą się coraz większą popularnością. Wysokiej klasy wypusty powoli stają się groźnym rywalem dla trunków ze Szkocji i Irlandii. Tereny Japonii, podobnie jak Szkocji, są dość zróżnicowane jeśli chodzi o kwestie klimatyczne. Sprawia to, że whisky z różnych stron azjatyckiego kraju smakuje inaczej. Warunki panujące w japońskich górach są niezwykle podobne do tych znanych z brytyjskich wyżyn. Z

a smaki i aromaty whisky nie odpowiada jedynie receptura, ale również wilgoć i temperatura otoczenia, w jakim przyjdzie dojrzewać destylatom. Kwintesencja walorów sensorycznych tkwi również w torfowiskach japońskich, tak podobnych do tych na terenach Szkocji. Przy użyciu torfu suszone jest ziarno, które nabiera wówczas nut solanki i palonego ogniska. Whisky z kategorii pure malt to inaczej whisky słodowa mieszana, która nie posiada w recepturze żadnej whisky zbożowej. Kura Pure Malt to miks świetnej jakości destylatów słodowych na bazie jęczmienia.

Beczki po rumie w ramach finiszu

Etap maturacji whisky stosowany przez destylarnię Helios jest dokładnie przemyślany i wieloetapowy. Kura Pure Malt początkowo leżakuje w klasycznych beczkach z białego dębu, a ostatnie miesiące spędza zamknięta w beczkach po rumie. Te drugie wpływają na obecność głębokich smaków owoców tropikalnych i miodowej słodyczy, podczas gdy beczki dębowe zapewniają przyjemną fakturę oraz waniliowe akcenty. Trunek butelkowany jest z lubianą przez Japończyków niewysoką mocą 40% alkoholu.

Zaskakujący winogronowy finisz i owocowa marmolada

Kura Pure Malt to wyjątkowy wypust z Kraju Kwitnącej Wiśni. Trunek prezentuje nagromadzenie oryginalnych nut i nieoczywistych aromatycznych zestawień. Brązowy cukier świetnie współgra z akordami winogron, a kwaśna limonka balansuje słodycz owocowej marmolady. Warto przygotować się też na intensywne akcenty dymu.

Barwa: jasny bursztyn;

Aromat: dąb, mech i dym, cytryna, mango, kremowe ciastko, słód;

Smak: brązowy cukier, palony dąb, ognisko i popiół, marmolada, orzechy i limonka;

Finisz: winogrona, dość wytrawny;

Whisky z wodą w szklance typu collins

Whisky typu pure malt, taka jak pozycja od Helios Distillery, świetnie odnajduje się w przeróżnych połączeniach koktajlowych. My szczególnie rekomendujemy testować japoński wypust w formie klasycznego drinka Whisky Sour lub Old Fashioned. Słodowy miks dobrze smakuje również z sokami, a także z wodą i lodem. Sposób łączenia whisky z krystaliczną wodą gazowaną oraz kostkami lodu i zaserwowanie mieszanki w wysokiej szklance typu collins, są niezwykle popularne w Japonii. Azjaci cenią sobie delikatne orzeźwienie w upalny dzień.

Elegancja w smaku i na etykiecie

Kura Pure Malt to elegancja zarówno w smaku, jak i w prezentacji. Japońska whisky sprzedawana jest w pękatej, lekko kanciastej butelce o niedługiej szyjce, zakończonej czarnym korkiem. Beżowa etykieta za pomocą czarnych i złotych napisów informuje o zawartości bezbarwnego szkła. Białe, finezyjne mazaje na froncie świetnie współgrają z głęboką zielenią niektórych elementów etykiety. Whisky z Kraju Kwitnącej Wiśni wygląda tak, jak smakuje – czyli fantastycznie.

Whisky dla ciekawskich

Japońska whisky typu pure malt marki Kura przenosi zmysły prosto do tropików, a jednocześnie na tajemnicze torfowisko. Słodowy blend łączy w sobie wszystko to, co najlepsze z tych dwóch skrajnych biegunów. Azjatycki wypust prezentuje idealny balans owocowej słodyczy z chłodnym dymem. To trunek nie tylko dla pasjonatów whisky, ale również dla amatorów, którzy są ciekawi czegoś nowego.

Podobne whisky

zdjęcie produktu TOGOUCHI JAPANESE KIWAMI 40% 0,7L GBTOGOUCHI JAPANESE KIWAMI 40% 0,7L GBTOGOUCHI | 40 | 0.7L | Japonia | Blended199.00 zł |
zdjęcie produktu TOKI SUNTORY 43% 0,7LTOKI SUNTORY 43% 0,7LTOKI | 43 | 0.7L | Japonia | Blended | Everyday dram166.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA COFFEY GRAIN 45,0% 0,7L GBNIKKA COFFEY GRAIN 45,0% 0,7L GBNIKKA | 45 | 0.7L | Japonia | Blended233.00 zł |
zdjęcie produktu NIKKA DAYS 40% 0,7L GBNIKKA DAYS 40% 0,7L GBNIKKA | 40 | 0.7L | Japonia | Blended | Everyday dram175.00 zł |
zdjęcie produktu HAKUSHU DISTILLERS RESERVE 43,0% 0,7LHAKUSHU DISTILLERS RESERVE 43,0% 0,7LHAKUSHU | 43 | 0.7L | Japonia | Single Malt579.00 zł |

Promowane whisky

zdjęcie produktu GLEN MORAY 12Y 40% 0,7L GBGLEN MORAY 12Y 40% 0,7L GBGLEN MORAY | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Na prezent109.90 zł |
zdjęcie produktu TALISKER 10Y 45,8% 0,7L GBTALISKER 10Y 45,8% 0,7L GBTALISKER | 10Y | 45.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe | Na prezent159.00 zł |
zdjęcie produktu HANKEY BANNISTER 21Y 40% 0,7LHANKEY BANNISTER 21Y 40% 0,7LHANKEY BANNISTER | 21Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Higher expectations | Na prezent449.00 zł |
zdjęcie produktu BLACK BULL 12Y 50% 0,7LBLACK BULL 12Y 50% 0,7LBLACK BULL | 12Y | 50 | 0.7L | Szkocja | Blended | Higher expectations | Na prezent186.00 zł |
zdjęcie produktu ARDBEG CORRYVRECKAN 57,1% 0,7LARDBEG CORRYVRECKAN 57,1% 0,7LARDBEG | 57.1 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe | Cask Strenght434.00 zł |
zdjęcie produktu GLENMORANGIE QUINTA RUBAN 14Y 46% 0,7NEWGLENMORANGIE QUINTA RUBAN 14Y 46% 0,7NEWGLENMORANGIE | 14Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Na prezent269.00 zł |

Opinie

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas